Spring naar content

Het Europees parlement wil een totaal verbod op alcohol voor professionele chauffeurs en voor mensen die hun rijbewijs nog maar twee jaar hebben. De maatregel is de meest in het oog springende in een pakket van 100 nieuwe wetsvoorstellen, die op dinsdag 27 september werden aangenomen in Straatsburg. Om het verbod af te dwingen, wil het parlement dat er alcolocks in bussen, vrachtwagens, bestelwagens en taxi’s worden geplaatst. Verder is het rijbewijs met strafpunten weer opgedoken. Een andere opvallende maatregel is een snelheidsbeperking van 30 km/u in bebouwde kom en op wegen met één rijvak zonder fietspad. Ook wil men dat iedere chauffeur om de 10 jaar een controle van de ogen laat uitvoeren.

De voorstellen kaderen in een plan om het aantal verkeersdoden in Europa naar beneden te halen. Zo stierven 35.000 mensen in 2009 bij verkeersongevallen in heel de Europese Unie.

Scroll naar boven