Spring naar content

Twente Milieu bestrijdt gladheid met nieuwe methodes

Van 1 november tot en met 31 maart staan de teams van Twente Milieu, met in totaal 150 gladheidbestrijders en 40 voertuigen, 24 uur per dag paraat en rukken uit als er gladheid of sneeuw wordt verwacht. Twente Milieu zal de komende winter nieuwe methoden van gladheidbestrijding inzetten zoals het sproeien met pekelwater. Daarnaast heeft Twente Milieu een speciaal systeem ter beschikking waarmee de routes geoptimaliseerd worden. Dit heeft tot voordeel dat de gemeenten inzichtelijk krijgen welke routes zijn gestrooid en dat de bestaande routes steeds beter op elkaar kunnen worden afgestemd. In overleg met de gemeenten krijgen daarnaast de fietspaden steeds meer prioriteit.

Gehele jaar bezig met gladheidbestrijding

In de gemeenten Almelo, Enschede en Hengelo verzorgt Twente Milieu de gladheidbestrijding. De gemeente stelt ieder jaar een gladheidsbestrijdingsplan vast. Hierin staat vermeld op welke wegen en fietspaden Twente Milieu zout strooit en sneeuw ruimt. “Ook na en voor het winterseizoen staat de gladheidbestrijding van Twente Milieu niet stil” zegt Albert van Winden, directeur van Twente Milieu. “De wegen zo snel en goed mogelijk begaanbaar maken voor de inwoners is ons doel. Samen met de gemeenten evalueren wij het afgelopen seizoen en verbeteren wij onze dienst waar mogelijk. Zo is er hoge prioriteit gegeven aan de fietspaden. In Almelo zal als proef met een borstelmachine de fietspaden sneeuwvrij worden gemaakt. In Hengelo en Enschede zijn we van plan om op fietspaden en enkele hoofdwegen pekel te sproeien met een sproeibalk achter de wagen. In Enschede breiden we deze methode uit met een sproeischotel. Het pekelsproeien dat wij dit seizoen gaan testen geven in Denemarken, Zweden en Noorwegen al goede resultaten”.

Preventief strooien; veilig en milieuvriendelijk
Door moderne voorspellingssystemen is Twente Milieu tijdig geïnformeerd over de te verwachten gladheid. Twente Milieu strooit preventief met nat zout. Op het moment dat Twente Milieu strooit is het nog niet glad. Doordat het natte zout blijft plakken is gemiddeld de helft minder zout nodig. Dit is beter voor het milieu. Met preventief strooien kan gladheid door bevriezing worden voorkomen. Bij heftige neerslag is preventief strooien meestal niet voldoende. Dan wordt er ook curatief gestrooid of zelfs sneeuw geruimd.

Scroll naar boven