Spring naar content

Truckstar kiest Daf XF105 tot truck van het jaar 2012

De DAF XF105 is door een panel van beroepschauffeurs uitgeroepen tot de Nederlandse ‘Truck van het Jaar 2012’. De verkiezing is georganiseerd door Truckstar Magazine. De DAF wint, omdat uit bijna alles blijkt dat aan de chauffeur gedacht is. De leefruimte in de cabine is onovertroffen. Deze auto is volgens het juryrapport een echte ‘chauffeursvriend’.
Als grootste chauffeursblad van Nederland heeft Truckstar het initiatief tot de verkiezing van de ‘Truck van het Jaar – gekozen door chauffeurs’ genomen. Deze verkiezing was de eerste editie van een jaarlijks terugkerende prijs in Nederland. Het bijzondere is dat de trucks niet door journalisten maar door vrachtwagenchauffeurs worden beoordeeld. Zij die dagelijks werken en leven in een vrachtwagen, bepalen wat de beste truck is. Vandaar de ondertitel ‘gekozen door chauffeurs’. “Een vrachtwagen kan nóg zo geavanceerd zijn, er fraai uitzien of goede verbruikscijfers neerzetten, als de chauffeur zich er niet lekker in voelt zal hij of zij nooit het maximale rendement uit de truck halen”, aldus Arjen van Vliet, hoofdredacteur van Truckstar.
De verkiezing wordt een jaarlijks terugkerend evenement. Dit jaar werden de lange-afstand cabines met een motorvermogen van 450 tot 500 pk van de zeven merken die op de Nederlandse markt actief zijn – DAF, Scania, Volvo, Mercedes, MAN, Renault en Iveco – beoordeeld. Voor de verkiezing selecteerde Truckstar een testpanel van 21 chauffeurs, die de beroepsgroep vrachtwagenchauffeur representatief vertegenwoordigen. Chauffeurs van alle leeftijden, beide geslachten, met ervaring met meer dan één truckmerk, en uit verschillende branches van het wegtransport. Drie dagen lang nam het testpanel alle zeven vrachtwagens onder de loep.
De Volvo FH won de deelprijs voor het beste rijgedrag, de Scania R-serie voor de beste werkplek en de DAF XF105 voor de beste leefruimte. Overall versloeg de DAF nipt de Mercedes Actros. Arjen van Vliet: “Volgens ons testpanel is de leefruimte doorslaggevend in de overall overwinning van de DAF. Er is geen andere truck die meer bewegingsvrijheid of kastruimte en betere bedden biedt dan de XF105. Van de manier waarop het bovenbed wordt opgeklapt tot aan het nachtslot en de grote koelkast, het klopt.”

Scroll naar boven