Spring naar content

DAF introduceert nieuwe Euro 6 LF en CF

DAF introduceert deze week op trucktentoonstelling in Birmingham haar nieuwe Euro 6 LF- en CF-voertuigen. De nieuwe DAF Euro 6 LF en CF zijn ontwikkeld voor maximale transportefficiency, toonaangevend lage operationele kosten en optimale voertuigprestaties. De nieuwe Euro 6 LF voor het distributietransport en de nieuwe Euro 6 CF voor een veelheid aan toepassingen onderscheiden zich door een nieuw chassis, nieuwe aandrijflijnen en nieuwe interieur- en exterieurdesigns die de familieband met  de nieuwe XF benadrukken. De nieuwe Euro 6 LF en CF zetten in hun klasse de nieuwe norm met voor elke transporttoepassing het ideale en meest efficiënte voertuig.

“Met de presentatie van de nieuwe LF en CF heeft DAF een compleet programma efficiënte Euro 6-voertuigen geïntroduceerd”, aldus Harrie Schippers, president-directeur van DAF Trucks. “De aanzienlijke investeringen die met de Euro 6-producten gemoeid zijn, vormen een integraal onderdeel van het strategische groeiplan van de onderneming. Het Euro 6-project betreft het omvangrijkste investerings- en ontwikkelingsprogramma in de 85-jarige geschiedenis van DAF.”

Dat DAF zich bij de ontwikkeling van de nieuwe LF en CF heeft laten leiden door de kwaliteiten van de veelgeprezen XF Euro 6, blijkt allereerst uit het aantrekkelijke exterieurdesign. De prominente en fraai geïntegreerde boven- en ondergrille zorgen voor een duidelijke ‘family-look’, waaraan ook het centraal geplaatste chromen paneel met DAF-logo bijdraagt. Bij zowel de Euro 6 LF als de CF werd de bumper nieuw ontworpen. Door de uitgekiende vormgeving levert deze een bijdrage aan een maximale koeling van de motor en aan een optimale aerodynamica. De nieuwe LF en CF hebben bovendien nieuwe en fraai gestileerde koplampen. Bij de CF zijn deze standaard uitgerust met geïntegreerde ‘Day Time Running Lights’ voor een uitstekende zichtbaarheid overdag en is DAF’s unieke LED hoofdverlichting tegen meerprijs verkrijgbaar. Nieuw zijn bovendien de optionele ‘Cornering Lights’ in de bumper, die bij het manoeuvreren en afslaan in de rijrichting schijnen voor nog meer veiligheid.

De cabines van de DAF LF en CF staan bekend om hun grote binnenruimte en toonaangevende comfort. Om te beginnen, bieden de nieuwe Euro 6 LF en CF iedere chauffeur een uiterst comfortabele zitpositie, dankzij een nieuwe generatie stoelen met nog meer verstelmogelijkheden. De stoelen hebben een gedistingeerde bekleding in warm-grijze tint, die perfect harmonieert bij de nieuwe, lichte en donkere interieurkleuren beige, grijs en zwart. Die zijn zorgvuldig gekozen om een warme atmosfeer te creëren en ervoor te zorgen dat het interieur er na jaren van intensief gebruik nog steeds fris en verzorgd uitziet, belangrijk voor DAF’s hoge restwaarde.

Nieuw is ook het stuurwiel, dat de nieuwe LF en CF eveneens delen met de XF. Het is uitgebreid verstelbaar en blinkt uit in bedieningsgemak: links de bedieningselementen voor infotainment (radio en telefoon) en rechts alle snelheids-gerelateerde functies, zoals cruise control en down hill speed control. Ook het optionele, volledig geïntegreerde telefoonsysteem (DAF TruckPhone) kan vanaf het stuurwiel bediend worden.

Nieuw dashboard met Driver Performance Assistant
Het dashboard van de nieuwe LF is volledig nieuw ontworpen en bij de CF werd het compleet nieuw ingericht met een perfecte bereikbaarheid van alle bedieningselementen als gevolg. Schakelaars zijn per functie gegroepeerd voor maximaal bedieningsgemak. De nieuwe LF en CF kregen daarbij hetzelfde elektronische instrumentarium als de XF-serie, compleet met de fraaie aluminium afwerking van de meters.

Centraal op het dashboard bevindt zich een 5 inch display met heldere kleuren, dat in 32 talen informatie verschaft over alle vitale voertuig- en motorfuncties en de chauffeur ook ondersteunt in het zo zuinig mogelijk rijden. In de middenconsole zijn bij de nieuwe LF en CF respectievelijk twee en drie DIN-vakken aangebracht, waarin perfect de nieuwe dubbel-DIN Truck Navigation Radio (TNR) past met naast een radio/CD-speler, ook een trucknavigatiesysteem en een USB-aansluiting.

Efficiënte aandrijflijnen voor Euro 6
Dat de nieuwe LF en CF Euro 6-series voor elke toepassing een voertuig op maat bieden, wordt geïllustreerd door het brede palet aan efficiënte aandrijflijnen met nieuwe state-of-the-art PACCAR-motoren (PX-5, PX-7, MX-11 en MX-13), met vermogens van 112 kW (150 pk) tot 375 kW (510 pk). De nieuwe PACCAR-motoren hebben een volledig nieuw blok en zijn uitgerust met ultramoderne common rail-technologie, een turbo met variabele geometrie en tal van geavanceerde regelingen voor maximale efficiency. Om aan de strenge Euro 6 emissie-eisen te voldoen bij een zo laag mogelijk brandstofverbruik, wordt uitlaatgasrecirculatie toegepast, in combinatie met SCR-technologie en een roetfilter dat is uitgelegd zo veel mogelijk passief regenereren.

De nieuwe PACCAR-motoren zijn ultraschoon en in hun klasse toonaangevend op het gebied van prestaties, brandstofefficiency, betrouwbaarheid en levensduur. Het brandstofverbruik van de Euro 6-uitvoeringen ligt op hetzelfde lage niveau als dat van de Euro 5 (ATe)-versies en dankzij de toepassing van een groot oliecarter zijn lange service-intervallen mogelijk (LF: max 60.000 km – CF: max. 150.000 km) voor maximale voertuigbeschikbaarheid.

Talrijke vernieuwingen
Hoewel de nieuwe PACCAR PX-5-, PX-7-, MX-11- en MX-13-motoren elk een eigen ontwerp kennen, hebben ze een aantal belangrijke, gemeenschappelijke vernieuwingen. Op alle motoren wordt een enkele multi-belt toegepast, alsook een ventilator die direct op de krukas is gemonteerd zonder tussenaandrijving. Dat is gunstiger in onderhoud, komt de betrouwbaarheid ten goede en bespaart gewicht en brandstof. De carterpan is uitgevoerd in kunststof, wat gewicht bespaart en het geluidsniveau ten goede komt. Bij de PACCAR MX-11- en MX-13-motoren zijn brandstoffilter en waterafscheider met automatische waterafvoer gecombineerd in één unit, die zich direct op de motor bevindt voor maximaal servicegemak. Bovendien wordt de oliekoeler – in één module gecombineerd met het oliefilter – daarbij in roestvrij staal uitgevoerd voor een nog hogere robuustheid. Uniek in de truckindustrie zijn de gefoamde kabelbomen voor maximale betrouwbaarheid.

Scroll naar boven