Spring naar content

Van Hool :“Exqui.City design Genève”

Van Hool stelt op het 2-jaarlijkse UITP-congres in Genève, Zwitserland (26-30 mei 2013 in Palexpo, Genève), het eerste exemplaar van de nieuwe Exqui.City design Genève (TPG) voor.  Het betreft een 18m lange, gelede trolleyversie van de Exqui.City waarvan TPG – Transports Publics Genevois, verantwoordelijk voor het openbaar vervoer in het kanton Genève –  in totaal 33 stuks heeft besteld. De Exqui.City design Genève is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen TPG en Van Hool. Dit belangrijke project betekent voor Van Hool de intrede op de Zwitserse markt van BHNS-voertuigen (Bus à Haut Niveau de Service, of Hoogwaardig Openbaar Vervoer). Bijzonder aan het voertuig is dat het over een dubbel aangedreven tractie beschikt. De Exqui.City design Genève is dus inzetbaar in moeilijke weersomstandigheden op een parcours waarbij op korte afstanden redelijke hoogteverschillen overbrugd dienen te worden. De voertuigen zullen dit en volgend jaar in dienst genomen worden. Precies twee jaar geleden presenteerde Van Hool op Busworld in Kortrijk (de 2-jaarlijkse wereldwijde hoogmis van bussen en luxe-coaches) voor de eerste maal een rijklaar prototype van de Exqui.City. Dit nieuwe type voertuig beschikt over een meervoudig aandrijvingsplatform. Dit platform maakt van de Exqui.City, zowel in de 18m- als 24m-versie, een basis voor het gebruik van verschillende milieuvriendelijke aandrijfsystemen zoals trolley, hybride systemen (diesel-elektrisch en CNG-elektrisch), brandstofcellen of batterijen.  De Exqui.City combineert de flexibiliteit van een bus met de efficiëntie van een tram. De nieuwe trambussen hebben een tijdloos futuristisch design en een hoog niveau van comfort met airconditioning, een laag geluidsniveau en een zachte interieurverlichting. De toegankelijkheid is optimaal met een lage instap en een vlotte toegang dankzij de vier dubbele deuren. Van Hool biedt met de Exqui.City een realistisch antwoord op de vraag naar veilig, milieuvriendelijk, efficiënt en kostprijsgunstig stedelijk vervoer. Steden zoals Metz (27 diesel-hybride voertuigen van 24m), Barcelona (3 diesel-hybride stuks van 24m), Parma (9 hybride-trolleys van 18 meter), Luxemburg (5 diesel-hybride voertuigen van 24m) en Malmö (15 CNG-hybride voertuigen van 24m) hebben om die redenen voor de Exqui.City gekozen. In totaal werden tot op heden 92 voertuigen besteld.

Scroll naar boven