Spring naar content

BRANDWEER SINT-GILLIS-WAAS NEEMT NIEUWE RENAULT MIDLUM-TANKWAGEN IN GEBRUIK

Amper 48 uur nadat de brandweer van Sint-Gilis-Waas zijn nieuwe tankwagen in ontvangst nam, werd de Renault Midlum al ingezet voor een ongeval op de E34. Voor het korps uit Sint-Gilis-Waas is het de allereerste nieuwe tankwagen. Voorheen maakte de brandweer gebruik van tweedehandswagens die het overnam van de korpsen uit Beveren en Sint-Niklaas. De brandweer van Sint-Gillis-Waas heeft een eigen tankwagen nodig omwille van de specifieke risico’s in het bestreken gebied. De bosrijke gebieden van Reinakker, Heykavel, Bagonie en De Klinge hebben geen bluswaterwinning. In geval van brand moet het korps dan ook beroep doen op een tankwagen. Ook de toenemende risico’s in de ambachtelijke zone van Kluizenhof en Hoogeindeken waren aanleiding om een nieuwe tankwagen te kopen. Dat een eigen tankwagen geen overbodige luxe is, bleek toen de Renault Midlum al onmiddellijk moest worden ingezet bij een zwaar ongeval op de E34 in Vrasene. Een vrachtwagen geladen met gasflessen gevuld met waterstof belandde in de middenberm en vatte vuur. De brandweer van Sint-Gillis-Waas moest toen met de collega’s van Beveren, Kruibeke en Sint-Niklaas nablussen om de gasflessen af te koelen. Daarbij werd de nagelnieuwe Renault Midlum ingezet. De Renault Midlum werd tot brandweervoertuig omgebouwd door de firma Dias en Zn uit Stekene. In de cabine is plaats voor de bestuurder en twee begeleiders. Achteraan is er een dubbele opbouw met een glasvezelversterkte watertank van 8.000 liter en een pompcompartiment met ruime opbergkasten. Daarin zit onder meer een pomp Godiva met een debiet van 3.000 liter per minuut bij een druk van 10 bar. Er is ook een detergententank van 200 liter in roestvrij staal en een schuimmenger. Die tussenmenger kan het water vermengen met detergent voor de baansproei-installatie. Een sproeibalk met tien spuitkoppen onderaan de cabine kan zo het wegdek schoon spuiten. In de tankwagen zijn ook twee ademluchttoestellen, twee hooilansen, twee grondmonitors, drie vaten met klasse B schuim en uiteraard de nodige persslangen van 45 en 70 mm. “De nieuwe tankwagen is een eerstelijnsvoertuig dat bij elke brandoproep mee uitrukt”, zegt korpschef Jean-Paul Heytens. “Vooral de krachtige Godiva pomp en de Protek dakmonitor zijn sterke troeven. Bij bedrijfsbranden kan met de dakmonitor van op 50 meter afstand geblust worden met een capaciteit van 3.000 liter per minuut.”

Scroll naar boven