Spring naar content

De Zuinigste Chauffeur van Nederland

Op zaterdag 5 oktober was er een ongewone drukte in het oostelijke industriegedeelte van Gorinchem. Enerzijds waren er de werkzaamheden aan de A-15 en verder de finale van de OSC competitie “De Zuinigste Chauffeur van Nederland”

Zes splinternieuwe trekker/oplegger combinaties en een elektrische Renault ZOE draaiden continu rondjes. De chauffeurs tot het uiterste gespannen om maar geen druppel teveel te verbruiken. De jury op de bijrijdersstoel, gewapend met stopwatch en wedstijdformulier, oplettend dat iedere verkeersregel opgevolgd wordt. Geen kilometer te hard maar ook niet te zacht want in het reglement staat vloeiend meerijden met het overige verkeer. Ook worden de bochten aangesneden zoals in formule I races, krappe bochten maken dat de (vele) banden onder het voertuig gaan wringen en dat kost weer extra brandstof. Het gewicht van de combinaties (soms meer dan 40.000 kilo) maakt wel dat eenmaal op snelheid men eindeloos kan uitrollen en dat kost geen brandstof.

Aan het eind van de dag is de kampioen van 2012, Elwin Stegeman, en werkzaam bij Muller Fresh Food Logistics in Holten, opnieuw de zuinigste van allemaal. Ook de nr. 2 van vorig jaar valt in de prijzen maar Hans Brouwer is nu nr. 3. Op de tweede plaats eindigt Rik van de Berkmortel die in voorgaande jaren ook zijn sporen reeds verdiende.

Naast Maaike Gansewinkel als enige vrouw en reeds jaren deelnemer maakten vier van de acht kandidaten voor het eerst kennis met de zuinigheidssport. De resultaten beloven voor de toekomst nog spannende wedstrijden. Het zijn Martijn Otter, Marius Potters, Edwin Hovestad en Robert Sijm.

De gebruikte auto’s werden beschikbaar gesteld door MAN dealer RosiervandenBosch uit Schelluinen, Mercedes dealer Rütchen uit Gorinchem, DAF Trucks Nederland en verder Action, Muller en Scania Rentals.

Scroll naar boven