Spring naar content

Inschrijving Young European Truck Driver competitie 2014 gestart

De Young European Truck Driver competitie is weer open voor inschrijving. Chauffeurs in maar liefst 26 Europese landen worden uitgenodigd om deel te nemen aan de grootste vrachtwagencompetitie in zijn soort, die in het teken staat van verkeersveiligheid en duurzaamheid. Dit jaar ligt de focus op chauffeurs die meer aankunnen dan hun truck. Tijdens het dagelijkse werk gaat het simpelweg al lang niet meer alleen om het kunnen besturen van een vrachtwagen van A naar B. Een chauffeur is een ware professional en moet over veel vaardigheden beschikken, die we tijdens de competitie aan de tand voelen. Met de online inschrijving via www.scania.be komt de hoofdprijs – een nieuwe Scania Streamline ter waarde van 100.00 euro – snel dichterbij!

De Young European Truck Driver (YETD) competitie 2014, onderdeel van de wereldwijde Scania Driver Competitions, is inmiddels de zesde editie sinds het ontstaan in 2003. In 2003 is de competitie in samenwerking met de Europese Unie gestart om het aantal dodelijke verkeersslachtoffers op de Europese wegen te verlagen. In totaal vindt de competitie plaats in 26 Europese landen en 40 landen wereldwijd met een bereik van zo’n 85.000 truckchauffeurs. De winnaar van elk van de Europese landen gaat naar de Europese finale op 12 september 2014 in Zweden. Natuurlijk wordt gestreden om de felbegeerde titel, maar er zijn ook mooie prijzen te winnen met de nieuwe Scania Streamline ter waarde van 100.000 euro als ultieme hoofdprijs voor Europa’s beste chauffeur.

Jasper Bos, coördinator van Scania’s YETD competitie in de Benelux geeft aan waar het deze competitie om draait. “Dit jaar zijn we op zoek naar truckchauffeurs die laten zien dat ze de dagelijkse uitdagingen aankunnen en daarbij kalm blijven in moeilijke situaties en onder druk. De chauffeur is en blijft de belangrijkste factor als het gaat om veilig, anticiperend en zuinig rijden en daar ligt dan ook de focus”. De basiselementen van de YETD competitie zijn naast anticiperend en zuinig rijden gericht op manoeuvreren, ladingzekeren, voertuigcontrole en theoretische kennis. “Dit jaar zal ook het onderdeel ‘health & safety’ worden toegevoegd, waarbij de kennis over blusmiddelen en  reanimatie zal worden getest”. Vaardigheid en de juiste inschatting is daarbij belangrijker dan snelheid. De chauffeur met de minste fouten wint, alhoewel efficiëntie belangrijk is aangezien een chauffeur in de praktijk ook de nodige tijdsdruk kent.

De manoeuvreringsoefeningen zijn dit jaar een combinatie van oud en nieuw. “We hebben enkele uitdagende oefeningen toegevoegd en we zullen dit jaar op de nationale finale meerdere knock-out fasen hebben. Kortom, een leerzame, maar zeker ook leuke ervaring voor jonge chauffeurs met een droom van een hoofdprijs!”

Registratie
Bij het online registratieproces hoort een theoretische voorronde waarin de kennis over veiligheid, materieel en de transportbranche worden getoetst. Tot uiterlijk 15 april kan hiervoor worden ingeschreven. Degenen met de beste scores zullen worden uitgenodigd om deel te nemen aan de praktijkrondes in mei en juni. Eind juli vindt de nationale finale plaats en de winnaar gaat geheel verzorgd met partner naar de Europese finale in Zweden op 12 september.

Aanmelden kan via www.scania.be

Voorwaarden voor deelname
Deelname aan de competitie is niet merkgebonden. Chauffeurs die op een Scania of andere merk truck rijden zijn allemaal van harte welkom om in te schrijven. Wel moet voldaan worden aan de volgende voorwaarden:

–       Geboren in 1979 of later.

–       Beroepschauffeur in bezit van geldig C-E rijbewijs.

–       Belgische nationaliteit.

Scroll naar boven