Spring naar content

Verkoopstart voor Volvo FH16 Euro 6

De verkoop van de Volvo FH16 Euro 6 gaat binnenkort van start. Met maximaal 750 pk en 3.550 Nm aan koppel behoudt hij zijn positie van krachtigste vrachtwagen ter wereld. De eerste Euro 6-versies van de Volvo FH16 worden begin juni geleverd.

De Volvo FH16 leent zich perfect als trekker voor zware opleggers en houttransport, maar ook voor snelle transportopdrachten die uitzonderlijk hoge eisen stellen op het gebied van rijgemak en productiviteit. ’s Werelds krachtigste in serie geproduceerde vrachtwagen is voortaan leverbaar met een nieuwe generatie 16-litermotoren, die naar keuze 750, 650 of 550 pk leveren en allemaal voldoen aan de Euro 6-normen. Behalve hun lagere emissies leveren de nieuwe krachtbronnen ook meer koppel bij lage toerentallen, een krachtigere motorrem en een stillere werking.

“De Volvo FH16 met Euro 6-motor legt nog steeds dezelfde betrouwbaarheid, zuinigheid en kracht aan de dag als vroeger. Bovendien kan de bestuurder het maximumkoppel voortaan al aanspreken vanaf 900 of 950 t/min (naargelang de motorversie). Dankzij die verbeterde koppelkromme kunnen klanten ook kortere achterasverhoudingen kiezen om het verbruik te drukken,” vertelt Astrid Drewsen, Product Manager Drivelines bij Volvo Trucks.

Alle motoren zijn gekoppeld aan de gerobotiseerde I-Shift-transmissie van Volvo. De versie met 550 pk is als optie ook leverbaar met een handgeschakelde versnellingsbak. Alle motorversies kunnen ook worden uitgerust met de VEB+-motorrem van Volvo, die haar maximale remvermogen zag stijgen van 425 tot 470 kW bij 2.200 t/min. Dat komt de veiligheid ten goede en beperkt slijtage van de wielremmen.

Om de NOx-uitstoot te verlagen tot het niveau dat de Euro 6-normen voorschrijven, deden de Volvo-ingenieurs een beroep op een gekoelde uitlaatgasrecirculatie (EGR) in combinatie met een opgewaardeerde nabehandeling van de uitlaatgassen. Een nieuwe tweefasige turbo levert een deel van het vermogen voor die EGR-lus, alsook de extra kracht van de hogere vermogensversies. De motor werkt ook met een pilootinjectie. Dat houdt in dat er een kleine hoeveelheid brandstof op voorhand in de cilinder wordt geïnjecteerd om een meer uniforme druk en een zachtere motorklank te krijgen.

 

Scroll naar boven