Spring naar content

Shielmartin powered by Volvo Group Belgium

Volvo Group Belgium geeft met de schenking van een Volvo Penta motor aan het Shielmartin project een sterk signaal naar de samenleving. De Shielmartin is een ambachtelijk gebouwd zeilschip dat tot een gedurfd niveau van innovatie werd getild door een team van ervaren ingenieurs en experts samen met een groep mensen uit kansengroepen.
Met de renovatie van de Ierse “Sloep Getuigde” Jol, de Shielmartin werden meerdere grenzen verlegd. Het project is ontstaan om jongeren en kansarmen via het GOCA, Gents opleidingscentrum Ambachten, te motiveren en hen klaar te maken voor een nieuwe toekomst. Ze leren heel wat technische, maar ook interpersoonlijke vaardigheden. Het is uit overtuiging van de maatschappelijke meerwaarde, in combinatie met de innoverende technologie, dat Volvo Group Belgium besliste om het project te steunen. Volvo deed dit door een splinternieuwe Volvo Penta D1-30 motor te schenken. Deze motor werd in overleg met de ingenieurs gekozen. De keuze werd gemaakt in functie van het gewicht en de grootte van de boot en de gemiddelde snelheid die men wil behalen. De relatief kleine motor is bovendien bijzonder brandstofzuinig, niet-vervuilend en is ontwikkeld voor een hoog comfort aan boord.
Bijzonder is dat de ingenieurs en experts de Volvo Penta motor hebben opgebouwd tot een hybride aandrijving. Zij brachten hiervoor een Dintro elektromotor, de koppeling en de reductie aan. Hiermee heeft het schip nagenoeg een nul CO2 uitstoot. Dit is nooit eerder gebeurd en is voor Volvo Penta een primeur. Peter Himpe, Managing Director Volvo Trucks Belgium: “Het is niet voor niets dat de term “Futur-o-stalgie” werd geboren voor dit project. Het is enorm innovatief en creatief en combineert op een unieke wijze ambachtelijke technieken met futuristische technologiën.”

Scroll naar boven