Spring naar content

Volvo 360 panoramisch zicht voor vrachtwagenchauffeurs

Volvo Trucks heeft een technologie ontwikkeld om voetgangers en fietsers te beschermen. De nieuwe technologie maakt het mogelijk om een 3600 scan te maken van alles dat rondom een voertuig gebeurt. Net zoals het menselijk brein kan het voertuig zijn omgeving interpreteren en acties voorstellen om ongevallen te voorkomen. Hiermee werkt het als een extra oog voor de chauffeur. De technologie is nog in de testfase en kan binnen vijf à tien jaar realiteit zijn. Voor de eerste keer is het mogelijk om een voertuig alles in zijn omgeving te laten registreren en evalueren. Het voertuig kan acties voorstellen die ongevallen zoals aanrijdingen met voetgangers, fietsers of andere voertuigen kunnen voorkomen. Als de chauffeur niet adequaat reageert op de voorgestelde actie kan het stuur of remsysteem zelfstandig ingrijpen. Een data-platform dat als opslag dient voor de input van de camera’s, radars en overige sensoren die zich aan alle kanten van het voertuig bevinden, vormt het belangrijkste onderdeel van deze technologie. Het maakt het mogelijk om iedere 25 milliseconden een 3600 scan van de omgeving van de truck te maken. Alle data wordt geïnterpreteerd, risicovolle situaties geanalyseerd en verschillende route-opties voor het voertuig voorgesteld. Door verschillende sensoren kan de technologie verschillende weggebruikers zoals voetgangers, fietsers, motorrijders en overige voertuigen onderscheiden. Het kan zowel de afstand als richting bepalen. De technologie is nog niet klaar om daadwerkelijk toegepast te worden in commerciële veiligheidssystemen. Vergeleken met personenauto’s zijn er voor vrachtwagens specifieke uitdagingen die overwonnen moeten worden voordat de technologie daadwerkelijk ingevoerd kan worden.

Scroll naar boven