Spring naar content

TLN en Scania : platooning demo in Nederland

Vanmiddag om 12.00 uur reed het allereerste konvooi van autonoom rijdende vrachtauto’s in Nederland op de openbare weg. Minister Schultz van Haegen en andere gasten namen plaats in het innovatieve konvooi van drie Scania’s dat vertrok vanaf de Scania fabrieken in Zwolle en op de A28 een traject aflegde.
De transportsector werkt voortdurend aan innovaties om het wegtransport te verbeteren. Deze ontwikkeling is daar een goed voorbeeld van. Het is zuiniger, veiliger en efficiënter dan conventioneel rijden. Voor het ministerie van Infrastructuur en Milieu is de zelfrijdende vrachtauto dan ook een van de speerpunten voor transport en logistiek in Nederland en Europa.Minister Schultz: Zelfrijdende voertuigen bieden grote kansen om onze mobiliteit makkelijker, veiliger en schoner te maken. Het is belangrijk dat we leren door te doen; kennisinstellingen, bedrijven en overheid kunnen zo de ontwikkeling daadwerkelijk verder brengen. Vandaag laten we zien dat we de ambitie hebben om ook in toekomst tot een van de beste logistieke landen te behoren.”

Om het daadwerkelijk mogelijk te maken in een platoon te rijden zijn wijzigingen in de Nederlandse en Europese wet- en regelgeving nodig. Eind januari heeft minister Schultz van Haegen aangegeven dat zij de wetgeving zodanig aanpast dat grootschalige testen mogelijk zijn. In principe kan de sector morgen beginnen met proeven. Voor deze demonstratie heeft de RDW, na grondige tests, ontheffing verleend. De waarborging van de verkeersveiligheid is hierbij een belangrijk criterium geweest.

Scroll naar boven