Spring naar content

Scherpe daling dieselprijs : geen invloed op transporttarieven

De tweeëntwintigste editie van de Transport Market Monitor (TMM) door Transporeon en Capgemini Consulting laat zien dat transportprijzen met 1.2% gedaald zijn in het vierde kwartaal van 2014 vergeleken met het derde kwartaal.

Opvallendste resultaten uit het rapport:
· De prijsindex daalde met 1.2% in het vierde kwartaal van 2014 (index 98.2), vergeleken met de prijsindex in het derde kwartaal (index 99.4).
· In vergelijking met het indexniveau van vorig jaar, het vierde kwartaal van 2013, (index 101.2), is de prijsindex 3.0% lager.
· In het vierde kwartaal van 2014, daalde de dieselindex naar een index van 93.7 (-7.2%), ten gevolge van de scherpe daling van de olieprijzen.
· De capaciteitsindex steeg verder naar 90.9 (+5.0%).

Erik van Dort, supply chain director bij Capgemini merkt op: “In navolging van de wereldwijde daling van de olieprijzen toonde de dieselindex een scherpe daling van 7.2% in het vierde kwartaal van 2014. Toch daalde de transportprijs index met slechts 1.2%. Er was geen capaciteitstekort (+5%), dus we zien dat het neerwaartse effect van goedkope brandstof nog geen invloed heeft gehad op de transportprijzen. We verwachten wel dat dit effect van dieselprijzen gecombineerd met de traditionele terugval in de vraag in het eerste kwartaal een sterk neerwaarts effect zal hebben op de prijsindex in het volgende kwartaal.”

Peter Förster, Managing Director bij Transporeon, voegt hieraan toe: “De traditioneel sterke verkoop rond Kerstmis in november en december zouden een reden kunnen zijn dat de transportprijzen relatief stabiel zijn gebleven in het vierde kwartaal.”

Scroll naar boven