Spring naar content

Premier Rutte onthult 1.000.000e in Eindhoven geproduceerde truck

Minister-president Mark Rutte heeft woensdag 25 februari de 1.000.000e
in Eindhoven geproduceerde DAF-truck onthuld. Hij droeg de truck vervolgens over aan de heer Bálint Révész van het gelijknamige transportbedrijf uit Hongarije, gespecialiseerd in bulk- en tanktransport.

Nadat de ‘van Doorne’s Aanhangwagen Fabriek’ zich sinds begin jaren dertig had toegelegd op de productie van aanhangwagens en opleggers, introduceerde de onderneming in 1949 haar eerste vrachtwagenchassis, reden om de bedrijfsnaam te wijzigen in ‘van Doorne’s Automobiel Fabriek’.
Voor de productie van trucks werd aan de Geldropseweg in Eindhoven een nieuwe fabriek gebouwd. In 1955 kwam daar de 10.000e truck van de band en in 1964 de 50.000e. In 1984 volgde de 250.000e, in 1999 de 500.000e en in 2007 de 750.000e.
De eerste DAF-truck werd op 1 september 1949 verkocht en dat jaar verlieten in totaal 150 vrachtwagens de fabriek in Eindhoven. Een jaar later waren dat er ruim duizend. Een schril contrast met de 36.000 trucks die DAF in 2014 produceerde.

Erkenning voor medewerkers
DAF behoort tot de meest succesvolle truckproducenten van Europa en is marktleider in onder andere Nederland, Groot-Brittannië en Hongarije. Basis voor verdere groei is een compleet productenprogramma, dat de afgelopen twee jaar volledig vernieuwd werd met het oog op de Euro 6 emissie-wetgeving. Daartoe werden ook belangrijke vernieuwingen doorgevoerd in de fabriek in Eindhoven, waar op klantenorder wordt geproduceerd en op dit moment dagelijks 122 zware en middelzware vrachtwagens van de band komen. “We zijn zeer vereerd dat minister-president Rutte de 1.000.000e in Eindhoven geproduceerde DAF-truck officieel heeft onthuld”, aldus Harrie Schippers, president-directeur van DAF Trucks N.V. “Dat is ook een mooie erkenning voor onze ruim 5.000 medewerkers in Eindhoven, die zich dagelijks inzetten om onze klanten trucks en diensten van de hoogste kwaliteit te leveren.”

1.000.000e voor Révész uit Hongarije
Eén van die klanten is Révész Group uit Hongarije, met een vloot van 480 voertuigen gespecialiseerd in internationaal bulk- en tanktransport. “We zijn zeer vereerd de 1.000.000e in Eindhoven geproduceerde DAF aan ons wagenpark te kunnen toevoegen”, aldus eigenaar en CEO Bálint Révész. “Onze trucks rijden gemiddeld zo’n 130.000 kilometer per jaar en betrouwbaarheid en lage operationele kosten zijn voor ons de belangrijkste aanschafcriteria, naast het hoogste chauffeurscomfort. DAF weet al die eisen op de beste manier met elkaar te combineren, vandaar dat onze vloot voor bijna 100% uit DAFs bestaat.”

Minister-president Mark Rutte zei in zijn toespraak dat het succes van DAF bewijst dat de maakindustrie in Nederland wel degelijk toekomst heeft. Rutte: ‘De miljoenste in Eindhoven geproduceerde DAF-truck is het miljoenste bewijs dat het recept van de broers Van Doorne nog steeds werkt. Blijven innoveren, blijven groeien en vooral: blijven investeren in kennis en mensen, die trots zijn op het product dat ze maken en het bedrijf waar ze werken. Innovatie en vakmanschap gaan hier hand in hand.’

Scroll naar boven