Spring naar content

TUINAANNEMER ATB WERKT NU ECHT ‘GROEN’

Heidi Van der Weehe, zaakvoerster van ATB, het Algemeen TuinaannemingsBedrijf Van der Weehe in Broechem vond dat haar tuinbouwbedrijf nu maar eens werk moest maken van echt ‘groen’ werken. Dus koos ze resoluut voor een totaal nieuw concept van tuinonderhoud waarin een fonkelnieuwe vloot van drie 100 % elektrische Nissans e-NV200, geleverd door Garage Robert in Ranst, een prominente rol opeist.

Het Algemeen TuinaannemingsBedrijf Van der Weehe werd in 1978 opgericht door Frederik Van der Weehe als een eenmanszaak maar groeide in 37 jaar uit tot een tuinaannemingsbedrijf dat het totale pakket van tuinen en groenzones verzorgt, zowel het ontwerp, de aanleg als het onderhoud. In 2000 stapte Heidi mee in het bedrijf, terwijl vader Frederik in 2008 met pensioen ging.
“Met onze 25 medewerkers zijn wij een grote speler binnen een fel beconcurreerde sector. Dus moeten wij op een ander vlak het verschil trachten te maken. Zo hebben we in 2013 een sociaal tewerkstellingsstatuut aangevraagd en bekomen. Dit was de eerste stap in het verduurzamen van onze bedrijfsvoering: het maatschappelijk verantwoord ondernemen.”

Groener tuinonderhoud

“Maar die maatschappelijke verantwoordelijkheid bevat ook nog een ander luikje; het ecologische aspect van onze onderneming. We werken dan wel dag in, dag uit in het groen, we zijn helemaal niet ‘groen’ bezig. Ik speelde daarom al een tijdje met het idee om ‘ecoteams’ op de baan te krijgen. Want ecologie binnen onze sector staat nog altijd niet ver genoeg. Denk maar aan die zware bestelwagens, die elk een aanhangwagen meeslepen en het fossiele brandstofslikkende en lawaaierige machinepark. Dus wil ik niet alleen die grote bestelwagens en hun trailers zoveel mogelijk uit het straatbeeld bannen, maar tegelijk ook onze manier van tuinonderhoud over een totaal andere boeg gooien. Bijvoorbeeld door het tuinafval van onze klanten niet langer mee te nemen, maar hen aan te bieden om compostbakken te plaatsen. En werken we met machines op accu, … .Uiteraard blijven we het klassieke tuinonderhoud verzorgen, maar tegelijkertijd willen we de nadruk leggen op onze ‘elektrische’ of ‘ecoteams'”, stelt Heidi Van der Weehe.

e-NV200: hét alternatief

In haar zoektocht naar een alternatief voor die grote bestelwagens kwam Heidi ten slotte uit bij Nissan. “Niet eenvoudig, want er was lang geen ecologisch interessant alternatief op de markt. Tot Nissan dan zijn 100 % elektrische e-NV200 uitbracht! Onze eerste e-NV200 rijdt nu al een drietal weken rond en de andere worden binnenkort geleverd. Uiteraard houden deze voertuigen beperkingen in: doordat ze geen aanhangwagen kunnen trekken, kunnen we ook geen tuinafval meenemen en kunnen we slechts een beperkt machineareaal vervoeren. Daarom zullen deze wagens uitsluitend gebruikt worden voor ons nieuwe concept van tuinonderhoud en niet voor de tuinaanleg. Momenteel – en om de nodige reclame te maken – rijden onze projectleiders ermee rond. En om extra te benadrukken dat we voortaan 100 % elektrisch werken, laten we bewust de originele bestickering van Nissan staan, in combinatie uiteraard met ons bedrijfslogo. Tegen de zomer volgen dan de overige twee elektrische wagens. Terwijl ook een vierde exemplaar overwogen wordt”, verduidelijkt Heidi Van der Weehe.

Potentieel

Voor de aankoop van de drie Nissans e-NV200 ging ATB langs bij Garage Robert in Ranst. “Nadat de bedrijfsvereniging van Ranst een voordracht over groene mobiliteit had georganiseerd, hebben wij naar alle leden een mailing verstuurd met het aanbod een elektrisch voertuig van Nissan te proefrijden”, weet zaakvoerder Raf Van der Steen. “ATB is op ons voorstel ingegaan en kon deze wagen een tweetal dagen testen. Na afloop had het bedrijf best wel interesse, zeker omdat Nissan een elektrische bedrijfswagen op de markt zou brengen. Toen de e-NV200 er eindelijk was, namen we opnieuw contact en was ATB bijna meteen overtuigd nadat ze er ook een testrit mee hadden gereden. Er bestaat dus wel degelijk een potentieel voor elektrische bedrijfswagens. Want in navolging van ATB zijn we nu aan het onderhandelen met een tweede bedrijf.”

Scroll naar boven