Spring naar content

Wereldprimeur: de VDL Citea SLFA Electric

Tijdens de UITP Mobility & City Transport tentoonstelling die van 8 tot en met 10 juni 2015 plaatsvindt in Milaan, laat VDL Bus & Coach een wereldprimeur zien. Voor het eerst wordt de VDL Citea SLFA Electric getoond, een elektrisch gelede bus met een lengte van 18,1 meter uitgevoerd in een vernieuwd futuristisch BRT (Bus Rapid Transit) design.

De Citea SLFA Electric is een belangrijke stap in de uitbreiding van de elektrische bus range van VDL Bus & Coach. Aan de mogelijkheid om te kiezen uit diverse elektrische aandrijvingen, batterijpakketten en laadsystemen zodat voor ieder inzetgebied de meest ideale en optimale combinatie samengesteld kan worden, worden nu een lengtevariant en een nieuw exterieurdesign toegevoegd. Zonder consequenties voor de toegankelijkheid, de inrichting van het interieur en het comfort. De VDL Citea SLFA Electric die tijdens de UITP gepresenteerd wordt, is de eerste bus uit een reeks van 8 die besteld is door het Keulse personenvervoersbedrijf KVB (Kölner Verkehrs- Betriebe). Deze elektrisch gelede bus is met een snellaadsysteem uitgevoerd.

VDL Citea SLFA Electric

De VDL Citea SLFA Electric is een elektrische gelede bus die zonder hulpmiddelen volledig elektrisch rijdt. Dus zonder support van bijvoorbeeld een dieselmotor zoals bij hybride bussen het geval is, of een pantograaf die trolley voertuigen continu van stroom voorziet. De VDL Citea SLFA Electric heeft weliswaar ook een pantograaf, maar deze wordt alleen gebruikt om aan het einde van iedere lijnrit kortstondig bij te laden. Wanneer de bus bij de betreffende halte contact maakt met het laadstation wordt, op basis van behoefte, kort maar krachtig de batterij bijgeladen.
Voor de nieuwe innovatieve VDL Citea SLFA Electric zijn de beste eigenschappen van de Citea Electric en de gelede Citea SLFA samengevoegd. Het modulaire systeem waaruit de Citea range is opgebouwd, speelde bij de ontwikkeling van deze nieuwe elektrische gelede variant een grote rol. Hierdoor konden elektrische elementen gemakkelijk ingepast worden zonder afbreuk te doen aan de wezenlijke Citea eigenschappen zoals lichtgewichtconstructie, optimale toegankelijkheid en comfort. Een comfort verhogend en tegelijkertijd belangrijk bijkomend milieuvriendelijk aspect is het feit dat de VDL Citea Electric zeer stil is. Dit geldt voor zowel in als buiten de bus.
De VDL Citea geleed is met zijn volledig vlakke vloer ideaal voor het vervoer van grote aantallen passagiers. De lagevloerconstructie maakt de instap extra makkelijk en biedt bijvoorbeeld reizigers met een kinderwagen of een rolstoel optimale toegang. Dit geldt zowel voor het voorste gedeelte van de bus als voor het gedeelte na de geleding. Bij de inrichting van de Citea SLFA is veel aandacht besteed aan de doorstroming van en naar de in- en uitstapdeuren. Harmonieus op elkaar afgestemde kleuren creëren een groot ruimtelijk effect. De cantilever-stoelmontage (vrijhangende stoelen) zorgt voor veel beenruimte en daardoor optimaal zitcomfort. Aangezien de gehele vloer obstakelvrij is, zijn de bussen eenvoudig te reinigen.

Snellaadsysteem

De Citea SLFA Electric is voorzien van een snellaadsysteem uitgevoerd met een pantograaf van de firma Schunk. De pantograaf is gepositioneerd op de voorwagen boven de 2e as, op deze wijze hebben de passagiers altijd een vrije doorgang bij de deuren. Het laden vindt plaats op beide eindhaltes. Er wordt geladen met 250 kW waarbij de laadtijd circa 5-10 minuten bedraagt.
’s Nachts worden de elektrische batterijen volledig opgeladen.

BRT design

Het nieuwe bijzondere BRT design geeft de Citea SLFA Electric een futuristische uitstraling. Dit uit zich met name in de schuin achterover hellende voorruit en de specifieke dak- en zijwandlijn. In de voorruit, de achteruit en de zijruiten zijn bestemmingsaanduiders geïntegreerd. De instapdeur voor is extra breed om ook hier het in- en uitstappen te vergemakkelijken en de doorstroom te bevorderen. Volledige LED verlichting aan voor-, zij- en achterkant, zorgt voor het beste zicht onder alle omstandigheden.

8 VDL Citea’s SLFA Electric voor KVB

Door de ondertekening van een contract tussen de Kölner Verkehrs-Betriebe en VDL Bus & Coach op vrijdag 11 juli 2014, werd het startsein gegeven voor de bouw van 8 elektrische gelede VDL- bussen. KVB is het eerste bedrijf in Duitsland dat een gehele buslijn omzet naar volledig elektrische bussen. VDL Bus & Coach is bijzonder trots op het feit dat zij de nieuwe Citea SLFA Electric aan KVB mogen leveren.

Scroll naar boven