Spring naar content

DAF onthult Future Truck Chassis Concept (FTCC)

Om de transport efficiency verder te verhogen, presenteert DAF een distributietruck met een opvallend lager leeg voertuiggewicht: Future Truck Chassis Concept (FTCC). Dankzij de toepassing van een innovatief chassis en het gebruik van lichtgewicht materialen bespaart de conceptuele FTCC maar liefst 500 kilo op een 12-tons truck. Door het verlaagde voertuiggewicht wordt het laadvermogen gemaximaliseerd. De doelstelling van het project was dan ook om het laadvermogen te verhogen en het brandstofverbruik te verminderen om de CO2-emissie te verlagen.

Nieuwe design concepten

De FTCC maakt gebruik van een aantal nieuwe design concepten om de transport efficiency te vergroten. Zo dankt het studiemodel zijn lage gewicht onder meer aan het veelvuldig gebruik van aluminiumcomponenten voor een optimale verhouding tussen gewicht en stijfheid. Daarnaast zijn onder meer de langs- en dwarsligger, delen van de wielophanging, de vloer van de opbouw en zelfs de Front Underrun Protection van aluminium gemaakt.

Gepatenteerde innovaties

De Front Underrun Protection is bevestigd op een nieuw ontworpen en gepatenteerd voorframe. Dit onderdeel is vastgemaakt aan de langsliggers, die niet helemaal tot de voorkant doorlopen om ruimte en gewicht te besparen. Een andere gepatenteerde innovatie is de manier waarop de vloer van de opbouw en het chassis zijn geïntegreerd, namelijk door het subframe van de opbouw onderdeel te maken van de dwarsliggers van het chassis. De FTCC maakt daarnaast ook gebruik van een onafhankelijke luchtgeveerde voorwielophanging en een tandheugelbesturing. Daarmee onderzoekt DAF niet alleen hoe de rijkwaliteit en stuurprecisie kunnen worden aangescherpt, maar tegelijk ook hoe slimmer omgegaan kan worden met ruimte onder de cabine.

Innovaties voor de toekomst

De FTCC laat de potentie zien van innovatieve gewicht besparende technologieën. Toch is de FTCC vooral een studiemodel, dat niet op korte termijn op de markt moet worden verwacht. Wel laat het concept innovaties zien die in de toekomst overwogen zullen worden als ze financieel interessant zijn.

Scroll naar boven