Spring naar content

VDL Bus & Coach levert eerste Citea Low Floor Dubbeldekker

Het was begin februari al beslist dat het Berlijnse vervoersbedrijf Berliner Verkehrsbetrieve – kortweg BVG – de allereerste openbaarvervoer dubbeldekker van VDL in ontvangst mocht nemen, maar nu is het effectief zover. Het nieuwe 2-assige voertuig is 11,40 meter lang en biedt plaats aan maximaal 97 passagiers. Daarmee voldoet de DLF-114 zowel op economisch als op ecologisch gebied aan de eisen van het huidige stadsverkeer. De Citea DLF-114 zal waarschijnlijk begin oktober ingezet worden.

Praktijktesten

Om ook in de toekomst aan eisen van een groeiende stad te voldoen, test de BVG regelmatig nieuwe bussen. Er reizen dagelijks dan ook meer dan drie miljoen mensen met bussen, trams en metro’s in de Duitse hoofdstad. In de tests staat vooral de passagiersdoorstroming centraal – en dan vooral die tussen het boven- en onderdek – samen met de wachttijd bij de haltes. Door middel van interviews kunnen de indrukken van passagiers en chauffeurs in kaart gebracht worden.

“We verheugen ons op het feit dat we als eerste grote personenvervoersbedrijf de gelegenheid hebben om dit nieuwe voertuig uitgebreid te testen”, aldus Dr. Sigrid Evelyn Nikutta, CEO van BVG. “Ook zijn we benieuwd of de dubbeldekker van VDL tijdens de testfase voldoet aan de hoge eisen die we stellen met betrekking tot comfort, kwaliteit en efficiency en of deze bus een zinvolle aanvulling op de bestaande BVG-vloot zou kunnen zijn.”

‘Profit of Ownership’

Voor de ontwikkeling van de nieuwe VDL Citea DLF (Double deck Low Floor) werd optimaal gebruik gemaakt van het modulesysteem waaruit de Citea range is opgebouwd. Door een slim samenspel van voertuigopbouw en een lichtgewicht lagevloerconstructie heeft ook de Citea DLF een laag eigengewicht wat resulteert in een gunstig brandstofverbruik en een geringere uitstoot van schadelijke stoffen. Samen met de lange levensduur is het resultaat een zogenaamde ‘Profit of Ownership’.

Vernieuwingen

Voor de passagiers biedt de Citea DLF-114 van VDL in vergelijking met de huidige BVG-busvloot weer enkele extra’s en vernieuwingen. De zitrijen op het bovendek zijn voorzien van USB-aansluitingen. Via een display op het benedendek kunnen passagiers zien hoeveel zitplaatsen er nog vrij zijn op het bovendek. Het instapgedeelte heeft vloerverwarming.

Verder is de Citea DLF voorzien van een nieuw innovatief interieurconcept. De vloerbedekking bij het instapgedeelte, op de trappen en in het bovendek is uitgevoerd in een lichtere kleur en de stoelbekleding heeft een volledig nieuwe kleur. LED-lampen op de trappen en op alle treden zorgen voor een betere zichtbaarheid. Een stoeprandverlichting en geribbelde handgrepen aan de tweede deur bieden slechtziende passagiers een betere oriëntatie bij het in- en uitstappen.

4. VDL Citea DLF-114 interior

Scroll naar boven