Spring naar content

Dufour koopt elf Volvo FH16 goedgekeurd voor lasten tot 180 ton

De groep Dufour uit Doornik neemt de komende dagen de laatste exemplaren van een bestelling van elf uitzonderlijke FH16-trekkers in ontvangst. Deze krachtpatsers van 750 pk zijn gehomologeerd voor treingewichten tot 180 ton. Ze zullen vooral ingezet worden voor het vervoer van kraanonderdelen.

De meer dan 100 jaar oude Groupe Dufour is vandaag één van de belangrijkste spelers op de Belgische markt van het zware hijswerk en de montage van windmolens. Daarnaast is ze actief in het vervoer van zware en/of ondeelbare stukken, in diensten voor de milieu- en energiesectoren en in de bouwsector (o.a. met een eigen betoncentrale). Dufour beschikt over vier vestigingen (Doornik, Rijsel, Parijs en Duinkerke) en is vooral actief in België, Frankrijk, Duitsland en Nederland.

De vloot die ingezet wordt door de afdeling ‘hijswerken’ van de groep, bestaat uit meer dan 40 eigen trekkers – allemaal Volvo Trucks – en 20 à 30 voertuigen van charters. “Wij blijven het merk trouw, vooral omwille van de kwaliteit en de eigenschappen van de motoren. Wat eveneens meespeelt, is de nabijheid van het logistieke centrum van Volvo Trucks in Gent, waardoor wisselstukken bijzonder snel kunnen geleverd worden,” aldus Olivier Dufour

De afdeling ‘hijswerk’ beschikt onder andere over een dertigtal grote kranen, waarvan de werkhoogte tot 200 meter kan reiken. Voor het vervoer van de onderdelen van deze kranen – zoals tegengewichten, masten en gieken – vervoegen elf FH16-trekkers van 750 pk de vele Volvo FH16 van de vloot. De laatste exemplaren worden dezer dagen geleverd door Grand Garage du Nord, de Volvo Trucks-dealer voor de regio Doornik.

Om een goedkeuring te verkrijgen voor treingewichten tot 180 ton, zijn de trekkers uitgerust met een speciale Heavy Duty I-Shift versnellingsbak met Overdrive, die een koppel tot 3.550 Nm kan torsen voor treingewichten tot 200 ton.

Alle opties

Dergelijke uitzonderlijke voertuigen verdienen een uitzonderlijke uitrusting. De elf FH16-trekkers beschikken over talrijke technische uitrustingen, zoals aandrijfassen voor 13 ton met schijfremmen, een verhoogde remcapaciteit tot 920 Kw (primaire vertrager gekoppeld aan secundaire hydraulische vertrager), Volvo Dynamic Steering (revolutionaire stuursysteem dat de belasting van de chauffeur tot 85% verlaagt), het I-Park Cool klimaatsysteem, gecombineerd met standverwarming (wat de ideale temperatuur in de cabine garandeert gedurende vele uren), Volvo Action Service On Call (voor een maximale beschikbaarheid van de voertuigen), aslastindicator, het geïntegreerde truck navigatiesysteem, enz.

Voor Olivier Dufour, gedelegeerd bestuurder van Groupe Dufour en beheerder van de afdeling hijswerken, moesten de trekkers over een maximum aan comfort beschikken. “Meestal zijn de chauffeurs een hele week onderweg, vaak zelfs in het weekend,” legt hij uit.

32 Volvo Trucks op één jaar tijd

Dit jaar alleen al heeft GGN liefst 32 Volvo Trucks vrachtwagens en trekkers aan de diverse afdelingen van Groupe Dufour geleverd, die over 800 motoren en 600 grijze kaarten beschikt.

Scroll naar boven