Spring naar content

Transics bundelt voertuig-, chauffeurs- en trailerdata in één enkel platform

Telematicaspecialist Transics, deel van de WABCO-groep, stelt tijdens Transport & Logistics 2015 en ICT & Logistiek 2015 zijn innovatieve TX-CONNECT-platform voor vlootbeheer voor. In tegenstelling tot de vertrouwde oplossingen die enkel data van de boordcomputer of van de oplegger verzamelen en verwerken, bundelt en visualiseert TX-CONNECT de realtimegegevens van trucks, trailers, chauffeurs en goederen in één enkel platform. Zo ontstaat een communicatiecentrum waar chauffeurs en dispatchers op kantoor vlot informatie uit kunnen wisselen. Het resultaat: meer veiligheid op de weg, efficiëntere chauffeurs en voertuigen, én minder impact op het milieu.

Nieuwe systemen

Een belangrijke, nieuwe bouwsteen van het Transics-platform is de TX-TRAILERGUARD-telematicaoplossing voor trailers die in de tweede helft van dit jaar beschikbaar zal zijn. TX-TRAILERGUARD verwerkt data uit diverse trailer-EBS- en koelsystemen, randapparatuur, sensoren, en uit de rem-, stabiliteits-, efficiëntie- en veiligheidssystemen.

De data afkomstig van al die systemen wordt gebundeld met de gegevens die de geïntegreerde Transics-boordcomputer registreert. De TX-CONNECT-backofficesoftware visualiseert vervolgens alle datastromen in een overzicht met handige managementrapporten. Op die manier verwerven transporteurs nieuwe inzichten, waardoor ze de veiligheid en efficiëntie van hun vloot gevoelig op kunnen drijven.

Intelligente trailers

Een tweede Transics-blikvanger op de vakbeurzen is het gelauwerde “Intelligent Trailer Programme” (ITP) van WABCO. Het programma omvat meer dan 40 belangrijke functies om constructeurs van trucks, fleetmanagers en dispatchers te helpen transportkosten te drukken, brandstof te besparen en de veiligheid en het comfort van de chauffeurs te verbeteren. Zo worden bijvoorbeeld de data van de Rollover Stability Support (RSS) geïntegreerd in TX-TRAILERGUARD. Op die manier verhindert RSS het kantelen van de trailer bij overdreven snelheid of bij noodremmen, zelfs als het voertuig niet met een Rollover Stability Control System (RSC) is uitgerust.

TX-TRAILERGUARD verwerkt ook de data van OptiTire, een systeem dat de bandendruk controleert. Dankzij de aanbevelingen van OptiTire kunnen transporteurs tot twee procent brandstof besparen en de levensduur van de banden aanzienlijk verlengen. Bovendien helpt OptiTire ook om schade aan de banden op tijd op te sporen. Dit voorkomt ernstigere problemen, is een stuk veiliger én kan kosten besparen.

Het “Intelligent Trailer Programme” van WABCO omvat ook TailGUARD, een trailerfunctie die de dode hoek detecteert. Het systeem helpt chauffeurs die met beperkt zicht achteruit rijden ongevallen te vermijden.

Vaste en mobiele applicaties

Het Transics-aanbod bevat een brede waaier aan fleetmanagementoplossingen:

De mobiele TX-SMART-applicatie ondersteunt alle activiteiten die onafhankelijke chauffeurs, onderaannemers en chauffeurs van distributiebedrijven buiten de cabine uitvoeren en registreert ladinggegevens. TX-SMART verzekert de kwaliteit en het volume van de gegevens, automatiseert procedures en creëert synergiën tussen onderaannemers en opdrachtgevers, zonder grote investeringen.

Vaste boordcomputers zoals TX-SKY met intuïtief touchscreen of de TX-GO-boordcomputers zonder display helpen bij de veilige overdracht van belangrijke bedrijfsgegevens, zoals tachodata of informatie rond chauffeursactiviteiten, brandstofverbruik en rijstijl.

Door mobiele en vast ingebouwde toestellen te combineren, kunnen verzenders, transporteurs en logistieke dienstverleners hun vlootbeheer optimaliseren. Ze halen immers het beste van twee werelden in huis: de flexibiliteit van mobiele toestellen en de veiligheid die cruciaal is bij het versturen van bedrijfsdata. TX-SMART for TX-GO combineert bijvoorbeeld de TX-SMART-chauffeursapplicatie met de TX-GO-boordcomputer zonder display. Door hun specifieke eigenschappen capteren beide toestellen andere soorten data die elkaar perfect aanvullen. Terwijl TX-SMART de chauffeurscommunicatie en de dagelijkse activiteiten buiten de cabine ondersteunt, zorgt TX-GO voor de overdracht van bedrijfsveilige voertuiggegevens naar de backoffice. Beide informatiestromen verschijnen perfect geïntegreerd in één enkel overzicht in de TX-CONNECT-backofficesoftware.

TX-FLEX is een praktische add-on bij de vaste TX-SKY-boordcomputer die de realtime chauffeurs- en truckgegevens verwerkt, die worden geregistreerd buiten de cabine (verzendingsgegevens, scans, foto’s, enz.). Een groot voordeel is dat alle data van de TX-oplossingen zeer overzichtelijk in het TX-CONNECT-backofficeplatform worden verwerkt en gevisualiseerd.

Scroll naar boven