Spring naar content

Scania zet zuinigste chauffeurs uit heel Europa in de kijker

Scania Fuel Masters, een nieuwe interactieve wedstrijdsite die in oktober werd gelanceerd door Scania, biedt vrachtwagenchauffeurs de mogelijkheid om hun zuinigste trajecten onderling te vergelijken via hun smartphone. De website moedigt alle deelnemende chauffeurs aan om een prijs van Scania in de wacht te slepen en erkenning te krijgen van hun collega’s.
“Dit initiatief weerspiegelt nogmaals de sterke focus van Scania op een laag brandstofverbruik”, aldus Bjorn Fahlström, Vice President Product Management bij Scania Trucks. “De Euro 6-aandrijflijn van Scania scoorde de voorbije jaren buitengewoon goed op talrijke onafhankelijke verbruiktests die werden opgepikt door de media. Vandaag willen we de echte helden – de chauffeurs – een gebruiksvriendelijk forum bieden om hun beste prestaties achter het stuur in de kijker te zetten.”
De Scania Fuel Masters-wedstrijd loopt gedurende acht weken en is toegankelijk voor alle chauffeurs met een vrachtwagen type Euro 5 of 6, ongeacht het merk.
“We zien een belangrijke verandering in het rijgedrag”, gaat Fahlström verder. “Omdat Scania meer dan 140.000 aangesloten voertuigen op de weg heeft, kunnen we eenvoudig nagaan of het brandstofverbruik per tonkilometer al dan niet stabiel daalt. Naast de productontwikkeling van onze kant, worden de chauffeurs vandaag getraind en begrijpen ze beter welke impact een laag brandstofverbruik heeft op de algemene transportbesparing en de duurzaamheid. Ook die factoren spelen een belangrijke rol in de gestaag dalende verbruikcijfers.”
Deelnemen aan de Scania Fuel Masters-wedstrijd is eenvoudig. Via een mobiele website geeft de chauffeur zijn resultaten door, samen met de kenmerken van zijn voertuig, het brutotreingewicht, de rij- en weersomstandigheden en een foto van de vrachtwagen. Het is aan de chauffeurs zelf om te beslissen of bijvoorbeeld 36,5 liter per 100 km een goed resultaat is voor een Scania G 450 6×4 trekker met een dieplader, geladen met een graafmachine op een traject tussen Warschau en Gdansk bij hevige regenval.
De chauffeurs kunnen de gepubliceerde trajecten op de Fuel Master-website ‘liken’ door virtueel te toeteren, en Fahlström heeft er alle vertrouwen in dat iedereen het spel eerlijk zal spelen. “Het spreekt immers voor zich dat een chauffeur er niets bij wint om absurde resultaten op te geven”, besluit hij.
Naast een overzicht van de rijprestaties bevat de website ook tips van een Scania-coach en een quiz met vragen rond Scania. De tips worden gegeven in de vorm van een korte film met Cem Kizilkaya, een bekende chauffeurcoach van het Scania Transport Laboratory in Södertälje (Zweden). Een jury van vier gekwalificeerde Scania-medewerkers selecteert wekelijks drie winnaars, die elk een Scania Watch ontvangen. Alle vrachtwagentypes kunnen meedoen, en de jury houdt rekening met het voertuigtype en de transportopdracht bij de selectie.
Het lijkt misschien wat vreemd om ook chauffeurs van andere merken toe te laten, maar Scania heeft uiteindelijk niets te vrezen volgens Fahlström. “Scania heeft terecht vertrouwen in de prestaties van zijn voertuigen en diensten op het gebied van prestaties en kwaliteit”, besluit hij. “We hoeven dus niets te vrezen van andere deelnemende chauffeurs. Zij kunnen ook prima scoren binnen hun eigen parameters.”

Scroll naar boven