Spring naar content

Van Hool bouwt 20 elektrische trambussen voor Linz

Van Hool heeft een contract gesloten met Linz AG Linien, de operator van het openbare vervoer in de Stad Linz (Oostenrijk) en omgeving, voor de levering van 20 dubbel-gelede vol-elektrische en emissie-vrije trambussen van het model Exqui.City (24 meter). De oplevering van de eerste proto-types van deze trambussen is voorzien in de eerste helft van 2017. Alle voertuigen zullen tegen het einde van 2019 operationeel zijn op de Lijnen 41, 43, 45 en 46 in Linz en wijde omgeving.
Voor Van Hool is dit order een primeur : Dankzij een innovatieve aandrijftechniek, bestaande uit twee elektromotoren en een batterij-aangedreven reserve-aandrijving, zullen de nieuwe dubbel gelede trolley trambussen voor Linz, 100 procent elektrisch rijden en is er nul uitstoot. Hiermee toont de busbouwer uit Koningshooikt haar innovatieve slagkracht op een bijzondere competitieve markt van hoogwaardig openbaar vervoer.

Burgemeester Klaus Luger van de stad Linz (bijna 200.000 inwoners) uit Oostenrijk, gaf volgende toelichting : “Het aantrekkelijk maken van het openbaar vervoer in Linz is voor mij een top-prioriteit. Met de nieuwe 20 dubbelgelede trolley trambussen zetten we nieuwe kwaliteitsnormen. De meest moderne trolleybussen van Oostenrijk zullen in Linz rijden. Het openbaar vervoer in Linz wordt daardoor nog comfortabeler voor de passagiers. Enerzijds kunnen meer passagiers vervoerd worden, anderzijds is het interieur nog aangenamer. En bovendien, beschermt de innovatieve aandrijftechniek van de voertuigen ons milieu.”

Filip Van Hool, CEO bij Van Hool nv, verklaart : “Dit betekenisvolle order is tweemaal goed nieuws : 1) Het is goed voor de tewerkstelling in de vestiging van Koningshooikt waar we ons moeten toeleggen op het bouwen van voertuigen met een hoge toegevoegde waarde, zoals de Exqui.City. Immers, op het vlak van reguliere stadsbussen wordt de competitie onhoudbaar met concurrenten die deze standaardbussen enkel nog in lage kostenlanden zoals Tsjechië en Turkije bouwen.

Dit order is een bevestiging dat onze strategie, waarbij we ons toeleggen op de ontwikkeling, productie en verkoop van bussen voor hoogwaardig openbaar vervoer, vruchten afwerpt. Trouwens, we maken ons sterk dat we in de loop van de komende weken/maanden nog van ons zullen laten horen op dit vlak …”
In tegenstelling tot bij vorige trolley-modellen van deze trambus, waar de korte afstanden zonder contact met de elektrische bovenleiding nog moesten overbrugd worden met een dieselmotor, hebben de moderne trolley trambussen naast twee elektromotoren ook een zuiver elektrische reserve-aandrijving op batterij. Met deze innovatieve aandrijftechniek kunnen in de toekomst zonder enig probleem kortere afstanden worden overbrugd zonder contact met de elektrische bovenleiding. Dat verhoogt de flexibiliteit van de voertuigen.
De elektrische tractie-uitrusting wordt geleverd door Vossloh Kiepe. Twee onderhoudsvrije asynchrone centraal geplaatste motoren, die op de assen 2 en 3 werken, drijven de dubbelgelede trolley trambus aan. De batterij voor de reserve-aandrijving wordt geladen tijdens het rijden door het contact met de elektrische bovenleiding en/of door het opnemen van rem-energie.

Grotere capaciteit passagiers met 30 procent

Met de nieuwe trolley trambussen wordt de passagierscapaciteit, bij een identiek rij-schema en met het zelfde personeelsbestand, met maar liefst 30 procent verhoogd. Momenteel hebben de trolleybussen in de vloot van de LINZ AG LINES een lengte van ongeveer 18 meter. De nieuwe 24 meter lange dubbelgelede trolley trambussen hebben een passagierscapaciteit van ongeveer 180 personen per voertuig.
LINZ AG Board Director Dr.in Jutta Rinner: “Om de klantentevredenheid in ons openbaar vervoer te handhaven of te verhogen zijn een hoge kwaliteitsstandaard en comfort noodzakelijk. Het gebruik van geavanceerde technologie en een moderne vloot zijn belangrijke elementen om een nieuwe impuls te geven aan het openbaar vervoer in Linz. We zijn erg blij dat we met de nieuwe dubbelgelede trolley trambussen, opnieuw de voortrekkersrol van LINZ AG LINES in het openbaar vervoer in Oostenrijk kunnen aantonen.”
De Exqui.City combineert de flexibiliteit van een bus met de efficiëntie van een tram. De trambussen hebben een duidelijk futuristisch design en een hoog niveau van comfort met airconditioning, een laag geluidsniveau en zachte verlichting. De toegankelijkheid is optimaal met een lage instap en een vlotte toegang dankzij de drie of vier grote toegangsdeuren. Voor dit type voertuig kan de klant kiezen uit verschillende aandrijvingsvormen.
Het meervoudig aandrijvingsplatform maakt van de Exqui.City, zowel in 18m als 24m versie, een basis voor het gebruik van verschillende milieuvriendelijke aandrijfsystemen zoals trolleybussen, hybride systemen, brandstofcellen of batterijen.
Van Hool biedt met de Exqui.City, te verkrijgen in 18m en in 24m versie, een realistisch antwoord op de vraag naar veilig, milieuvriendelijk, efficiënt en kostprijsgunstig stedelijk openbaar vervoer. Steden zoals Metz (F), Barcelona (E), Parma (I), Genève (CH), Luxemburg (L), Malmö (S) Bergen (N), Hamburg (D) en Martinique (F) hebben om die reden voor de Exqui.City geopteerd.

Scroll naar boven