Spring naar content

Megaorder elektrische Citea’s voor VDL Bus & Coach

VDL Bus & Coach gaat circa 40 Citea’s SLFA Electric leveren voor de concessie Zuidoost- Brabant. De aanbesteding werd uitgeschreven door de provincie Noord-Brabant met als doel om in de periode 2016-2025 een overgang te realiseren naar volledig zero emissie openbaar vervoer. Daarbij is de doelstelling dat de stad Eindhoven in 2020 volledig elektrisch zal zijn. Personenvervoersbedrijf Hermes heeft de concessie Zuidoost-Brabant gewonnen en gaat gezamenlijk met de provincie en diverse partners, waaronder VDL, Tu/e, Fontys, Eindhoven Airport, Stichting Zet en Storeplay, deze ontwikkelconcessie verder vormgeven. Naast zero emissie omvat de concessie ambitieuze doelstellingen op het gebied van duurzaamheid, innovatie en mobiliteit. Hiermee is het een van de meest vooruitstrevende concessies in Europa. Voor de eerste fase van de aanbesteding staat de levering van de circa 40 Citea’s SLFA Electric gepland in december 2016.
De VDL Citea SLFA Electric is een elektrisch gelede bus met een lengte van 18,1 meter uitgevoerd in een vernieuwd futuristisch BRT (Bus Rapid Transit) design. Met de levering van de Citea’s SLFA Electric voor de eerste fase, beschikt Zuidoost-Brabant over een van de grootste zero emissie busvloten van Europa. Onder de naam ‘Evolans’ zullen de bussen op bepaalde lijnen zo vaak rijden dat een tramachtig systeem ontstaat. Deze hoogfrequent lijnen gaan naar de belangrijkste bestemmingen in Eindhoven zoals Eindhoven Airport en de High Tech Campus. Op deze verbindingen hoeven reizigers niet lang meer te wachten op de volgende bus, want er wordt gereden op een volwaardig ‘show up and go’ systeem.
De vervanging van het wagenpark in Zuidoost-Brabant zal in fases uitgevoerd worden. Gedurende de concessieperiode wordt er continu verder ontwikkeld en de resultaten worden meegenomen naar een volgende fase. Zo kan iedere fase uitgevoerd worden volgens de laatste stand der techniek en kunnen de VDL zero emissie bussen met bijbehorende laadinfrastructuur, ook functioneel en economisch per fase geoptimaliseerd worden. Het op deze manier vormgeven van het openbaar vervoer is, qua duurzaamheid, milieuvriendelijkheid en toepassing van innovaties, revolutionair te noemen.
Naast de order van circa 40 Citea’s SLFA Electric heeft Hermes voor de invoering van de eerste fase, ook 65 Citea’s SLE (Volans) bij VDL Bus & Coach besteld. Deze bussen zijn nodig om een gedeelte van het huidige dieselwagenpark om te zetten naar Euro 6 uitvoeringen om zo de overbrugging naar zero emissie schoner te laten verlopen.
Hermes is onderdeel van Connexxion Nederland, wat weer onder moederbedrijf Transdev valt. Transdev, wereldwijde speler op het gebied van personenvervoer en zorg, is actief in twintig landen en telt 83.000 medewerkers. In Nederland is Transdev onder andere aanwezig met de merken Connexxion, Veolia Transport Nederland en Witte Kruis. Internationaal werkt Transdev aan slimme, duurzame vormen van mobiliteit en zorg. Zo flexibel, efficiënt en persoonlijk mogelijk.

Scroll naar boven