Spring naar content

Volvo Trucks in platoon op Belgische wegen

Vandaag rijden drie Volvo Trucks in platoon op de E19 tussen Brussel en Antwerpen. De trucks communiceren draadloos en rijden kort achter elkaar. Deze test kadert in de European Truck Platooning Challenge op initiatief van het Nederlandse voorzitterschap van de EU. Het doel is om een stap dichter te zetten naar de invoering van platooning in Europa.
Bij platooning zijn een aantal vrachtwagens gekoppeld in een konvooi waarbij de trucks met elkaar communiceren via draadloze communicatietechnologie. De trucks volgen elkaar op de voet op korte afstand met behulp van connectiviteit technologie en geautomatiseerde systemen. Door met elkaar te communiceren, komen de snelheden en het remmen van de trucks automatisch met elkaar overeen. Hoe dichter de vrachtwagens achter elkaar rijden hoe lager de luchtweerstand en hoe groter het brandstof besparende potentieel.
De test en een seminarie worden georganiseerd in Living Tomorrow in aanwezigheid van onder meer Ben Weyts, Vlaams minister van Mobiliteit, om het verbeterpotentieel van de transportefficiëntie door middel van platooning en autonoom rijden te bekijken.
Voordelen
– Minder brandstofverbruik en CO2-uitstoot door verminderde luchtweerstand
– Verbeterde veiligheid dankzij quasi nul reactietijd voor de volgvoertuigen.
– Beter gebruik van de weginfrastructuur als de trucks dichter bij elkaar rijden met gesynchroniseerde snelheden en remmen.

Scroll naar boven