Spring naar content

Eerste prototype hyperloop volgend jaar al klaar

Het Amerikaanse bedrijf Hyperloop One, dat een nieuw supersnel transportsysteem wil ontwikkelen, heeft met een kapitaalverhoging een bedrag van 50 miljoen dollar opgehaald.

Bovendien werd met het havenbedrijf DP World uit Dubai een nieuwe aandeelhouder aangetrokken.

In totaal heeft Hyperloop One al een bedrag van 160 miljoen dollar opgehaald. Rob Lloyd, chief executive van Hyperloop One, wijst er echter op dat het project miljarden dollar nodig zal hebben om de plannen in praktijk te kunnen omzetten.

Elon Musk, oprichter van Tesla Motors, lanceerde het idee van de hyperloop drie jaar geleden. Het systeem zou gebruik maken van een buizensysteem, waarin cabines de inzittenden met supersonische snelheden zouden kunnen vervoeren.

Minstens drie bedrijven, zonder betrokkenheid van Elon Musk, werden opgericht om het idee te realiseren. Hyperloop One heeft inmiddels een testinstallatie gebouwd en hoopt volgend jaar de haalbaarheid en de werking van het systeem te kunnen aantonen.

Economische vragen

Critici waarschuwen echter dat de ontwikkelaars met grote problemen geconfronteerd kunnen worden. Onder meer wordt opgemerkt dat oplossingen moeten worden gevonden om in het buizensysteem constant een lage druk, die noodzakelijk is om de verhoopte snelheden te realiseren, te kunnen garanderen.

Tevens wordt gewezen op de economische barrières die door de gigantische bouwkosten van de infrastructuur zal worden veroorzaakt. Bovendien wordt gewaarschuwd dat een technologie moet worden ontwikkeld die de veiligheid van de gebruikers garandeert.

“De hyperloop zal in eerste instantie dan ook slechts voor korte routes worden gebouwd,” benadrukt de Britse zakenkrant Financial Times. “Bovendien zal het systeem wellicht voorlopig alleen voor cargovervoer worden voorzien.”

DP World zou in de toepassing alvast een mogelijkheid zien om de trafiek van containers tussen de schepen en de terminals efficiënter te kunnen organiseren. Ook het Russische transportconcern Summa Group zou al interesse in de technologie hebben getoond.

Scroll naar boven