Spring naar content

Veiligheidsvoertuigen zonder bestuurder op de autosnelweg

Onderhoudsmensen en wegenwerkers staan op autosnelwegen soms bloot aan zeer grote risico’s. Veiligheidsvoertuigen met goed zichtbare waarschuwingsuitrusting moeten deze risico’s tot een minimum te beperken. Vaak zijn deze voertuigen echter betrokken bij zware kop-staartbotsingen. Daarom heeft MAN samen met zeven andere partners uit industrie, research en administratie een prototype ontwikkeld van een veiligheidsvoertuig zonder bestuurder, dat de machines volgt die tijdens mobiele wegenwerken worden gebruikt, zodat ze beschermd zijn tegen het rijdende verkeer.

Het onderzoeksproject “aFAS” en het Duitse Onderzoeksinstituut voor Autosnelwegen (BASt) gaven op 28 oktober 2016 een tussentijdse presentatie. Er zijn twee jaar verstreken sinds de Duitse Federale Minister voor Economische zaken en Energie (BMWi) het project heeft gelanceerd, waarbij de klemtoon ligt op het gebruik van geautomatiseerde voertuigen zonder bestuurder in openbare verkeersomgevingen. Het “aFAS”-project heeft tot doel een geautomatiseerde vrachtwagen te creëren die waarschuwingsborden vervoert en zonder bestuurder kan werken. Het prototype zal worden getest in Hessen, op de berm van de autosnelweg.

De bestuurderloze werking vormt een significante uitdaging voor de partners van het project, want er worden zeer hoge eisen gesteld aan de functionele veiligheid van het voertuig en aan de kwaliteit van de voertuigtechnologie. De stuur- en remsystemen, sensoren, omgevingsdetectie en stuursoftware moeten voldoen aan strenge criteria voor veiligheidsspecifieke systemen in motorvoertuigen.

Waar mogelijk worden standaardcomponenten in het project gebruikt voor zowel het standaard stuursysteem als de functionele veiligheidsvoorzieningen. De omgeving wordt gescand met behulp van product-nabije camera’s en radarsystemen, waaronder apparaten om objecten, rijstroken en open ruimtes te detecteren. De sensortechnologie wordt ondersteund door draadloze overdracht van relevante informatie tussen werkvoertuigen en veiligheidsvoertuigen.

Scroll naar boven