Spring naar content

Volvo Trucks organiseert Hackathon

Volvo Trucks Belux organiseert op 17 en 18 februari 2017 de Volvo Trucks Hackathon Challenge. Het is de bedoeling dat studenten, start-ups en ontwikkelaars tijdens dit evenement samenwerken aan een creatieve oplossing om de reële kostprijs van een rit voor de transporteur te kennen om zo te komen tot een betere mobiliteit.

Vrachtwagens, camera’s sensoren, smartphones,… door connectiviteit wordt er de dag van vandaag enorm veel data geproduceerd. Al deze data kan worden gecombineerd. Dit biedt totaal nieuwe mogelijkheden, ook op het vlak van mobiliteit. Een vlotter en veiliger verkeer is de droom van iedereen. Kan een gecombineerd realistisch model/tool een antwoord geven op volgende vragen? Is het efficiënter om een op tijdstip gebaseerde route te hanteren? Misschien kan men beter een langere weg of een tolweg nemen ipv door stadskernen en langs scholen waar er vaak moet worden gestart en gestopt, wat meer brandstof kost? Zijn bepaalde wegen veiliger dan andere?

In het dagelijkse leven ondervinden transporteurs heel wat problemen om de exacte kost te kennen voor transport van punt A naar punt B. Volvo Trucks wil de transporteurs daarin bijstaan, en stelt zich de vraag of het niet mogelijk is om een oplossing hiervoor te bedenken. Kan deze oplossing rekening houden met het meest efficiënte tijdstip voor transport via bepaalde routes? Kan hierbij de kilometerheffing in rekening worden gebracht? Kan dit geïntegreerd worden met het brandstofverbruik? Is het mogelijk om hierbij verkeersinformatie te betrekken? Kan er worden ingespeeld op veiligheid? Kan er rekening worden gehouden met de onderhoudskost van de vrachtwagen? Kan de veiligheid van chauffeur, en andere weggebruikers omgeving in rekening worden gebracht?

Kortom kan er een model worden ontwikkeld die de kostprijs per traject kan weergeven, waarin zoveel mogelijk parameters worden betrokken om zo de transporteurs aan te zetten om hun transportstromen anders en efficiënter te organiseren? Om te kijken of er een interessant antwoord op deze vragen kan worden gegeven, organiseert Volvo Trucks op 17 en 18 februari 2017 de Volvo Trucks Hackathon Challenge.

Ontwikkelen Route Kostencalculator
Volvo vrachtwagens generen vandaag zeer veel interessante en bruikbare data die via de Volvo telematica oplossing Dynafleet worden weergegeven. Volvo Trucks denkt echter dat deze data ook op andere manieren bruikbaar kan zijn en kan deze openstellen voor zijn klanten via de Dynafleet API. Naast deze Dynafleet data, zullen ook andere datasets worden gebruikt zoals bv verkeersinformatie, brandstofkosten, tolkosten, verkeersomstandigheden, bepaalde wegtypes, … Hiervoor contacteerde Volvo Trucks heel wat ‘data providers’ die hun data voor de hackathon beschikbaar zullen stellen. Het doel van de Volvo Trucks Hackathon Challenge is het ontwikkelen van een Route Kostencalculator.

De deelnemers krijgen 32 uur waarin ze hun ideeën kunnen uitwerken en voorstellen aan een internationale jury. De jury zal de voorstellen beoordelen op basis van:
– Innovatie
– Haalbaarheid
– Waarde voor de eindgebruiker

Pieter De bruyn, Product Support Engineer bij Volvo Trucks: “Het is ongelooflijk boeiend om deze Volvo Trucks Hackathon Challenge te mogen organiseren. We hopen op deelname van zeer diverse teams met ongebreidelde creativiteit en doorzicht in data-analyse. Het is onze vaste overtuiging dat er heel wat ideeën voor bruikbare tools zullen worden bedacht, die een grote meerwaarde zullen betekenen voor mobiliteit.”

Wat is een hackathon?
Een hackathon is een evenement waarbij mensen samenkomen om een probleem op te lossen, vaak door middel van software. Het woord is een samentrekking van Hack en Marathon. Hack is in dit geval goedaardig bedoeld. Binnen een vastgesteld aantal uur worden er bruikbare innovatieve ideeën ontwikkeld door diverse teams met diverse specialiteiten.

Meer informatie op www.volvotruckshackathonchallenge.be

Scroll naar boven