Spring naar content

Recordboete van 2,9 miljard euro voor kartel van vrachtwagenfabrikanten

In juli 2016 maakte de Europese Commissie bekend dat zij een recordboete van €2,9 miljard oplegde aan vrachtwagenfabrikanten voor het vormen van een illegaal kartel.

Op 19 juli 2016 werd onthuld dat Volvo/Renault, Daimler, Iveco, DAF en MAN de bedrijven waren waarvan is vastgesteld dat zij deel uitmaakten van het illegale kartel. Concreet wordt deze bedrijven verweten dat zij in de periode van 1997 tot 2011 illegale afspraken hebben gemaakt ten aanzien van medium trucks (6 – 16 ton) en zware trucks (meer dan 16 ton).

Aan Scania is nog geen boete opgelegd omdat zij geen schikking heeft getroffen met de Europese Commissie. Scania is daarmee nog altijd het voorwerp van een gewone procedure (zonder schikking).

Sinds oktober 2016, heeft UPTR samen met DEMINOR een aantal informatiesessies georganiseerd om de evolutie van dit ongelooflijke dossier aan de Belgische transporteurs kenbaar te maken.

Na Luik, Kortrijk, Westerlo, Doornik, is het in Brussel dat DEMINOR en UPTR, deze donderdag op 30 maart 2017, een afspraak hadden gemaakt met de transporteurs.

De gelegenheid voor UPTR om aan de transporteurs te herinneren dat hun federatie, sinds het begin de verschillende acties van DEMINOR ondersteunt.

In het magazine ‘Non Stop’ van UPTR van de maand januari 2017, heeft DEMINOR het geheel van de tot op heden gekende elementen uit de doeken gedaan en enkele tips uitgevaardigd zodat vervoerders hun rechten kunnen behouden. Via de link hieronder, kan u het volledige artikel van DEMINOR terugvinden:

http://www.uptr.be/index.php/nl/24-informatie-nl/306-deminor-kartel-van-de-vrachtwagensconstructeurs

Wat moet u doen?

Een eerste advies van Deminor is om zo spoedig mogelijk al uw administratie met betrekking tot het aankopen of het leasen van trucks in de periode van 1997 tot 2011 te verzamelen als deze trucks zijn geproduceerd door Volvo/Renault, Daimler, Iveco, DAF, MAN en Scania en om deze goed te bewaren. Het gaat dan bijvoorbeeld om facturen, contracten en/of bestelbonnen.

Daarnaast kunt u zich geheel vrijblijvend en gratis registreren bij DEMINOR via de volgende link
http://deminor.be/drs/en/cartel-trucks-inscription-forms

Door u te registreren verplicht u zich tot niets, maar u geeft ons de mogelijkheid om u op de hoogte te houden van alles dat van belang is met betrekking tot dit dossier, inclusief een concrete collectieve actie die Deminor zou voorstellen aan een groep van benadeelden van het kartel om een compensatie te verkrijgen.

De deelname aan een dergelijke collectieve actie zal deel uitmaken van een contract dat DEMINOR u zal voorleggen. Tevens kan Deminor al een eerste evaluatie doen van uw dossier.

Scroll naar boven