Spring naar content

Opel en Masternaut bieden vooraf geïnstalleerde telematicaoplossingen aan

Opel zet een volgende stap naar een toekomst met meer informatie aan boord en optimale efficiëntie en veiligheid in bedrijfswagens – én helpt daarbij geld besparen. Samen met partner en telematicaexpert Masternaut gaat Opel vooraf geïnstalleerde telematica­oplossingen aanbieden in de Movano en de Vivaro. Zo wordt Opel de eerste autofabrikant die een dergelijk vooraf geïnstalleerd totaalsysteem aanbiedt. Het bezorgt wagenpark­beheerders operationele gegevens, zoals de locatie en het brandstofverbruik van voertuigen, in real time. Dit helpt de efficiëntie en productiviteit verhogen, en dus het gebruik van de bedrijfswagenvloot verbeteren. De eerste Opel Vivaro’s en Movano’s met dit systeem kunnen nu besteld worden in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Nederland. In België, Luxemburg en Frankrijk kan dat vanaf later deze zomer. De voertuigen die met dit systeem besteld worden, worden beheerd via het Masternaut Connect-platform.

“Vooraf geïnstalleerde telematicadiensten zijn erg handig, vooral voor fleetmanagers”, zegt Steffen Raschig, Director Commercial Vehicles Opel & Vauxhall. “En omdat de hardware samen met het voertuig geleverd wordt, is er slechts één factuur. Eens het systeem geactiveerd is, gaat er een wereld van nieuwe mogelijkheden open voor het beheer van het wagenpark. Telematica draagt bij tot milieuduurzaamheid, en dringt tegelijkertijd de kosten terug. En niet enkel grote bedrijven kunnen voordeel halen uit de verhoogde efficiëntie en het verbeterde kostenbeheer.” De naadloze integratie van de hardware af fabriek zorgt er verder voor dat geen bijkomende afspraak moet worden gemaakt voor de installatie. Tot slot geldt voor de hardware dezelfde garantie van twee jaar als voor het voertuig.

Voor bijvoorbeeld koeriersdiensten is het belangrijk dat de vlootbeheerder of het hoofdkantoor in contact kan staan met de bestuurders en hun locatie kent om ervoor te zorgen dat de activiteiten efficiënt en vlot verlopen. Een nieuwe bestelling gaat automatisch naar de bestuurder die zich het dichtst bij de locatie bevindt. En dat zonder talrijke telefoontjes en tijdverlies. Als de levering toch vertraging oploopt, brengt het hoofdkantoor de ontvanger daarvan op de hoogte. Deze hogere betrouwbaarheidsgraad zorgt voor een snellere service en verhoogde klanttevredenheid, wat dan weer de marktpositie van het bedrijf verbetert en een voorsprong geeft ten opzichte van de concurrentie.

Wie een Vivaro of Movano samenstelt, kan kiezen tussen een basis- of premiumpakket. Het basispakket kan vanaf 250 euro geïnstalleerd worden in de Vivaro (aanbevolen catalogusprijzen excl. btw in België). Het basisproduct biedt een marktleidend voertuiglocatiesysteem aan, inclusief realtime- en historische informatie over het voertuig en de trajecten. Het premiumpakket vangt aan vanaf 330 euro in de Vivaro. Deze omvat de functionaliteiten van het basispakket en toont aan bestuurders hoe efficiënt ze rijden via groene, gele of rode leds. Er wordt een bijkomende abonnementskost aangerekend voor de telematicadiensten van Masternaut die geleverd worden met het basis- of premiumpakket.

Recente studies die Masternaut uitvoerde met 10.000 voertuigen uit zijn klantendatabase toonden aan dat de nieuwe technologie het brandstofverbruik met 220 liter doet dalen en de totale operationele kosten met 780 euro vermindert per voertuig en per jaar, wat resulteert in een drie- tot vijfvoudig rendement op investering. Een zuinige rijstijl zorgt niet alleen voor minder uitstoot, maar ook voor minder slijtage en dus minder waardeverlies. Zo kan het voertuig langer gebruikt worden én neemt de restwaarde toe. Dankzij deze technologie kunnen er gemakkelijk bedrijfsstrategieën voor milieuvriendelijkheid worden ingevoerd, net als specifieke rijopleidingen.

Wie vaak de wagen neemt voor het werk, heeft meer kans bij ongevallen betrokken te raken of er een te veroorzaken. Speciaal voor hen biedt het telematicasysteem van Masternaut specifieke voordelen die de veiligheid van de bestuurder aanzienlijk verhogen. De premiumversie geeft de bestuurders realtime-informatie over hun rijgedrag, zoals snelheid en plots versnellen of bruusk afremmen, via een begeleidingstoestel aan boord dat zowel auditieve als visuele feedback voorziet. Volgens Masternaut werd reeds aangetoond dat dit soort directe feedback te snel rijden tot 70 percent vermindert en zo ongelukken met bedrijfswagens helpt vermijden. “Factoren als overdreven snelheid, bruusk remmen en vergeten pauzes te nemen, spelen vaak een rol nij ongelukken”, aldus Dhruv S. Parekh, Chief Executive Officer van Masternaut. “Ons systeem geeft exact de informatie die de bestuurder nodig heeft om een hoog veiligheidsniveau te behouden, en dat op het juiste moment om een blijvende gedragsverandering teweeg te brengen.”

Ook de bescherming van gegevens en privacy zijn belangrijk. Opel en Masternaut nemen hierover een duidelijk en ondubbelzinnig standpunt in: “De partners garanderen dat alle data beschermd wordt in overeenstemming met alle wettelijke voorschriften en hoge veiligheidsstandaarden”, zegt Steffen Raschig. Als bijvoorbeeld de knop van de privémodus, die optioneel beschikbaar is op de premiumversie, ingedrukt wordt, zal de huidige locatie van het voertuig afgeschermd worden en de informatie niet langer naar het hoofdkantoor verzonden.

Scroll naar boven