Spring naar content

Stad Luxemburg optimaliseert ophaalbeurten huisvuil dankzij Volvo Trucks

De Service d’Hygiène van de Stad Luxemburg heeft zopas een niet alledaagse vrachtwagen in gebruik genomen voor de huisvuilophaling. Het gaat om een vierassige Volvo Trucks FM met een maximaal gewicht van maar liefst 39 ton. Dat is 11 ton meer dan de drieassers die vandaag in de Luxemburgse hoofdstad worden gebruikt. Met het nieuwe voertuig kunnen de ophaalbeurten geoptimaliseerd worden.
De Volvo Trucks FM is een 8×2 bakwagen, wat betekent dat hij vier assen heeft. Hiermee kan de vrachtwagen het imposante totaalgewicht van 39 ton torsen, dat door de Luxemburgse wetgeving is toegelaten. Het voertuig is uitgerust met een ruime Globetrotter-cabine, die aangepast werd om vier zitplaatsen te creëren voor de vuilnisophalers. De Variopress-opbouw is geconcipieerd om een zo groot mogelijk compacteringsvolume te bereiken. Ze werd door het Duitse bedrijf Faun geleverd en gemonteerd. Dat wordt in het Groothertogdom vertegenwoordigd door Etablissements Daco.
“Tot nu toe waren de zwaarste voertuigen in onze vloot drieassige vrachtwagens van 26 ton totaalgewicht. Zij mogen dankzij de Luxemburgse wetgeving tot iets meer dan 27 ton gaan. De nieuwe vierassige FM’s van Volvo Trucks kunnen dus ongeveer 11 ton meer laden dan de bestaande voertuigen. Zo kunnen we de ophaalroutes langer maken en ze ook optimaliseren”, zegt Sébastien Hiff, de verantwoordelijke van de ateliers van de Service d’Hygiène van de Stad Luxemburg.
Minder tijdverlies
De verbrandingsoven van de hoofdstad ligt enkele kilometers buiten het stadscentrum. “Eenmaal vol, doen de vuilniswagens er heen en weer ongeveer een half uur over. De vuilnisophalers rijden tijdens deze ritten echter mee. Door de laadcapaciteit van de vrachtwagens te verhogen, kunnen we de ophaalroutes verlengen en dus de effectieve arbeidstijd van het personeel vergroten”, legt de verantwoordelijke uit.
De FM 8×2 van 39 ton werd begin mei in gebruik genomen. “Wij beschouwen deze als een testvoertuig. Is de test succesvol, dan overweegt de Service d’Hygiène om van de vierassers de nieuwe standaardtruck te maken, naast de kleinere tweeassige vrachtwagens die we in de kleine straten van de oude stad en andere uithoeken van Luxemburg gebruiken. Voorlopig zijn we nog niet aan het maximale totaalgewicht van de nieuwe wagen geraakt. Daarom bestuderen we met de leverancier van de opbouw hoe we de compacteringsdruk kunnen verhogen en het gewicht kunnen verlagen”, voegt Sébastien Hiff toe.
“De FM truck die de Stad Luxemburg in gebruik nam, is uitgerust met een 13 litermotor van 420 pk. De automatische versnellingsbak Volvo Powertronic heeft een koppelomvormer en een geïntegreerd hydrodynamische remsysteem. Drie van de vier assen zijn sturend, zodat het voertuig van maar liefst 11,2 m lang bijzonder gemakkelijk kan maneuvreren”, zegt Gary Schmitz, commercieel medewerker bij Centre Poids Lourds, de Volvo Trucks dealer in het Groothertogdom Luxemburg.
Compacte FL 420 voor de kleine straten
Daarnaast heeft de Stad Luxemburg onlangs een vierde Volvo Trucks FL 240 4×2 met Allison-versnellingsbak, hydrodynamisch remsysteem een Super Single 455/45R22,5 banden gekocht. “Deze vrachtwagen is slechts 2,3 meter breed. Met zijn 240 pk-motor en zijn koppelomvormer is hij perfect aangepast aan de werkomstandigheden in verschillende wijken van Luxemburg. De stad telt immers veel kleine straten en soms scherpe hellingen”, legt Sébastien Hiff verder uit.
In totaal beschikt de Service d’Hygiène van de Stad Luxemburg over 53 vrachtwagens, waarvan ongeveer een vierde Volvo Trucks. Dit jaar wordt de vloot uitgebreid met twee FM 370 6×2 Powertronic , die uitgerust zijn met een containerhefsysteem.

Scroll naar boven