Spring naar content

H.Essers zoekt snelle noodoplossing voor groeiende Farma-afdeling

De beslissing van de Raad van State om het GRUP te schorsen, roept veel teleurstelling op bij H.Essers. Na jaren van procederen staan de uitbreidingsplannen nog steeds geen stap verder. De weg naar 400 extra jobs ligt zo opnieuw versperd. H.Essers zal op korte termijn enkele noodoplossingen inzetten voor de groeiende farmadivisie. Een snelle voortgang in het dossier blijft niettemin nodig voor de uitbouw van een grote farmahub in de Limburgse regio.

H.Essers reageert teleurgesteld over de uitspraak van de Raad van State om het GRUP te schorsen.
CEO Gert Bervoets: “De eerdere positieve beslissingen over de milieu- en de bouwvergunningen tonen aan dat onze uitbreidingsaanvraag inhoudelijk een goed dossier is. Met de geplande natuurontwikkelingen is het bovendien een veelbelovend en evenwichtig project voor zowel leefmilieu als jobcreatie, met 400 nieuwe jobs in het vooruitzicht. Ik stel vast dat dit dossier nu gekelderd wordt door de mogelijke aanwezigheid van de Spaanse Vlag, een bepaald soort vlinder. Kortom, we staan na vier jaar geen stap verder, ondanks het naleven van alle regels en procedures. Dit is zeer teleurstellend voor iedereen die wil ondernemen.”

Farmavestiging van 30ha
De uitbreiding naar één grote vestiging voor farma is cruciaal voor de groei van H.Essers. De bestaande farma-valley aan de Transportlaan is de internationale spil in het farma-distributienetwerk, maar heeft haar maximale capaciteit bereikt. Een uitbreiding naar één hub van 30ha is noodzakelijk om de marktpositie te behouden en te versterken.
Bij de start van de procedures in 2013 werden 18 alternatieven onderzocht, maar geen enkele locatie kwam toen in aanmerking. Omwille van omgevingsfactoren, de logistieke logica én specifieke veiligheidsvoorschriften voor farma, is het geen optie om verschillende locaties in te planten. Een uitbreiding aan de Transportlaan bleef daarom als enige realistische locatie over in de regio van thuisbasis Genk.

Snelle noodoplossingen
Om op korte termijn de lopende projecten te kunnen opvangen zoeken we actief naar een oplossing. Daarbij denken we bijvoorbeeld aan een uitbreiding aan onze bestaande site in Vilvoorde.
Gert Bervoets: “Ik wil toch benadrukken dat dit geen vervanging is of kan zijn van ons masterplan om een pharmasite te ontwikkelen. We bekijken hiervoor gedecentraliseerde oplossingen in binnen- en buitenland (vb. Italië en Duitsland). De schorsing heeft uiteraard dan wel consequenties voor de beoogde jobcreatie in de provincie Limburg.”

Scroll naar boven