Spring naar content

RECORD VOOR VEILIG OP WEG: 162 SCHOOLBEZOEKEN!

Veilig op Weg, de verkeersveiligheidscampagne van TLV die inspeelt op de gevaren van de dode hoek, heeft tijdens het afgelopen schooljaar een absoluut record gebroken. In de loop van het schooljaar 2017-2018 kregen maar liefst 162 lagere scholen een bezoek van een vrijwilligersteam van TLV. Dankzij dit indrukwekkend aantal scholen, kregen meer dan 7.800 scholieren de levensbelangrijke lessen rond Veilig op Weg.
Het begon allemaal in het schooljaar 2001-2002 toen TLV van start ging met Veilig op Weg in Vlaanderen. Het aanvankelijke streefdoel lag op 100 schoolbezoeken per schooljaar. Dit aantal werd jaarlijks vlotjes gehaald dankzij de keiharde inzet van talrijke transportbedrijven. Het was nochtans niet evident om zoveel schoolbezoeken te organiseren omdat de deelnemende transporteurs, op vrijwillige basis, gedurende één dag een voertuig en drie personeelsleden moesten vrijmaken om aan de leerlingen van het derde tot en met het zesde leerjaar theoretische en praktische tips te geven over hoe ze uit de gevarenzones in de onmiddellijke buurt van een vrachtwagen moeten blijven. Het unieke van Veilig op Weg is dat het de transporteurs zelf zijn, gesteund door hun eigen ervaringen op de weg, die de lessen geven.
TLV kon ook heel snel rekenen op een aantal trouwe sponsors. Volvo Trucks stelde een trekker ter beschikking, Van Hool een oplegger en Randstad Transport een chauffeur, die niet alleen het Veilig op Weg-voertuig ter plaatse brengt maar zelf ook les geeft. Dit maakte het een stuk interessanter voor de vrijwilligers onder de transportbedrijven, die daardoor minder hun eigen middelen moesten aanspreken. Volvo Trucks, Van Hool en Randstad Transport zijn 15 jaar later nog altijd sponsor van Veilig op Weg, en kregen ondertussen het gezelschap van TVM Belgium en BP, die ook reeds meerdere jaren sponsoren.
De campagne heeft in al die jaren heel veel respect, bewondering en waardering opgewekt van de Vlaamse overheid, waardoor TLV een gedeelte van de vrij omvangrijke werkingskosten kon recupereren via subsidies.
Omdat ook heel veel politiezones en stadsbesturen op de kar zijn gesprongen, was TLV in staat om het aantal schoolbezoeken jaar na jaar uit te breiden. Het voorlopige toppunt werd dit schooljaar bereikt: 162 scholen. De 7.800 scholieren die dit jaar de Veilig op Weg-lessen kregen, zullen zich ongetwijfeld voorzichtiger gedragen in de buurt van een vrachtwagen.
TLV is ervan overtuigd dat het in loop van de voorbije zestien schooljaren mensenlevens heeft gered. Een dikke pluim op de hoed van de talrijke vrijwilligers en sponsors!
Net als de honderdduizenden scholieren in Vlaanderen, is ook Veilig op Weg toe aan een zomerbreak. Vanaf september gaat het inmiddels 17de schooljaar van de campagne van start.

Scroll naar boven