Al meer dan 50 jaar toonaangevend in de sector en nu bekroond met de titel van beste touringcar: de NEOPLAN Cityliner is ‘Coach of the Year’

Verschenen: 15 oktober 2021

En de winnaar is …! Internationale vakjournalisten uit 22 landen hebben de speciale editie NEOPLAN Cityliner Platin uitgeroepen tot ‘Coach of the Year 2022’. De jury was bijzonder onder de indruk van het totaalconcept, dat prestaties verenigt met kostenefficiëntie, veiligheid, comfort en vooral een tijdloos design.

De NEOPLAN Cityliner viert zijn vijftigste verjaardag met een internationale onderscheiding.

• De nieuwe speciale editie ‘Platin’ wint de prestigieuze prijs ‘Coach of the Year 2022’.

• De touringcar trekt de aandacht met zijn elegante design, hypergeavanceerde aandrijflijn en OptiView-spiegelvervanger.

MAN Truck & Bus voor de tweede keer op rij en de elfde keer in het totaal bekroond door de jury van ‘Bus and Coach of the Year’

De NEOPLAN Cityliner N 116 kwam vijftig jaar geleden op de markt. Hij bleek de voorloper van het huidige ‘high-decker’-segment van de touringcarmarkt. Ter gelegenheid van dit jubileum lanceerde MAN een speciale ‘Platin’-editie – genoemd naar een legendarisch rolmodel – dat intussen ook bekroond werd. De nieuwe NEOPLAN Cityliner Platin sleepte namelijk de prestigieuze ‘Coach of the Year 2022’-award in de wacht. Juryvoorzitter Tom Terjesen reikte de prijs in München uit aan Andreas Tostmann, CEO van MAN Truck & Bus, en Rudi Kuchta, Head of Business Unit Bus van MAN Truck & Bus. De 22 Europese vakjournalisten waren vooral onder de indruk van het globale concept van de touringcar, dat zich niet alleen kenmerkt door een zuinige werking en een opvallend design, maar ook door een hoog comfort- niveau voor de bestuurder en passagiers en door innovatieve veiligheidssys- temen. De titel van ‘Coach of the Year’ wordt al drie decennia uitgereikt en wordt beschouwd als de belangrijkste internationale prijs voor de touringcarmarkt.

MAN Truck & Bus is een van Europa’s toonaangevende producenten van bedrijfsvoertuigen en aanbieders van trans- portoplossingen, met een jaaromzet van meer dan 9,5 miljard euro (2020). De productenportefeuille van het bedrijf omvat bestelwagens, vrachtwagens, bussen/touringcars en diesel- en gasmotoren, naast diensten in verband met personen- en vrachtvervoer. MAN Truck & Bus is een bedrijf van TRATON SE en stelt wereldwijd meer dan 37.000 mensen tewerk.

“We zijn erg trots en dankbaar dat onze NEOPLAN Cityliner de jury van experts wist te overtuigen, vooral omdat de touringcar zijn jubileum viert. Deze prestigieuze onderscheiding is een schitterende erkenning voor het hele MAN-team, dat zich voortdurend inzet en uitmuntend werk levert”, aldus Andreas Tostmann. “Nadat we eerder al de titels van ‘Coach of the Year 2020’ voor de MAN Lion’s Coach en ‘Truck of the Year 2021’ voor de nieuwe generatie MAN-vrachtwagens in de wacht sleepten, is deze nieuwe onderscheiding voor de NEOPLAN Cityliner de derde prijs die onze voertuigen in drie opeenvolgende jaren hebben gewonnen. Dat is een eerbetoon aan ons fantastische en innovatieve productgamma en geeft duidelijk aan dat we erg goed geplaatst zijn nu we onze NewMAN-strategie omarmen.”

Het totaalpakket is perfect: de NEOPLAN Cityliner vinkt alle vakjes aan

Begin september nodigde de jury van experts vier busconstructeurs uit heel Europa uit om deel te nemen aan de ‘Coach Euro Test’ in het Roemeense Sibiu. Na een intensieve testweek met tal van testritten en lange technische discussies kwam de jury tot het duidelijke verdict dat de NEOPLAN Cityliner de nieuwe ‘Touringcar van het Jaar’ moest worden. De internationale vakjury was vooral onder de indruk van het evenwichtige totaalpakket dat kostenef- ficiëntie, comfort, design en veiligheid verenigt. “De ‘Platin’-editie van de NEOPLAN Cityliner overtuigde ons met zijn zuinige maar krachtige en dynamische rijeigenschappen”, aldus juryvoorzitter Tom Terjesen. De krachtige aandrijflijn, met een hypergeavanceerde, Euro 6-conforme zescilindermotor die perfect is afgestemd op de nieuwe ZF-zestrapsautomaat Ecolife Coach 2, kreeg een speciale vermelding. Ze is ontworpen voor gebruik in intercity- bussen en touringcars en leent zich perfect voor veeleisende routes met steile hellingen en scherpe bochten. Constant remmen en krachtig accelereren verplichten de bestuurder om vaak te schakelen in een erg korte periode. Het is net in deze situaties dat de EcoLife Coach zijn waarde bewijst met zijn hoge mate van efficiëntie. Nog een indrukwekkende eigenschap: de mogelijkheid om soepel en efficiënt te accelereren zonder tractieonderbreking bij het schakelen.

De journalisten prezen ook de hoogwaardige bestuurdersplaats en de innovatieve veiligheids- en rijhulpsystemen die de bestuurder en passagiers ten goede komen. Voorbeelden daarvan zijn de actieve, elektronisch verstelbare schokdemping MAN Comfort Drive Suspension (CDS), MAN OptiView – ‘s werelds eerste spiegelvervanger voor touringcars – en de bochtassistent met actieve waarschuwingsfunctie en voetgangersdetectie, die dodehoekongevallen op doeltreffende wijze voorkomt.

“De onderscheiding toont aan dat de NEOPLAN Cityliner vandaag de dag nog steeds de juiste keuze is voor elke touringcaroperator, nadat hij de voor- bije vijf decennia als geen ander vorm heeft gegeven aan de sector”, aldus Rudi Kuchta: “Onze twee ‘Coach of the Year’-winnaars – de MAN Lion’s Coach in 2020 en de NEOPLAN Cityliner nu – illustreren onze knowhow in de touringcarsector. Met de merken MAN en NEOPLAN kunnen we onze klanten ideale oplossingen voor hun operationele behoeften aanbieden, wat cruciaal is, vooral nu de markt door de pandemie nog steeds uitdagend blijft. Tegelijk bieden deze comfortabele, innovatieve en meermaals bekroonde touringcars de beste omstandigheden om passagiers opnieuw warm te maken voor touringcarreizen.”

Nieuw speciaal ‘Platin’-model: een van de veiligste en meest luxueuze coaches van de voorbije vijftig jaar

Met de NEOPLAN Cityliner reizen bestuurders en passagiers in een echte evergreen van het bussegment. Hij werd in 1971 voor het eerst onthuld tijdens de befaamde Omnibus Week in Monaco. De verjaardagsmodellen van de legendarische ‘Platin edition’ uit 1995, die strikt beperkt was tot zestig voertuigen, konden op heel wat belangstelling rekenen. Die editie stond toen in het teken van het zestigjarige bestaan van de onderneming. In 2006 werd de jongste generatie gelanceerd op basis van het designicoon, de NEOPLAN Starliner, met het onmiskenbare ‘sharp cut’-design. De Cityliner, die verkrijg- baar is in drie lengtes, groeide in heel Europa al snel uit tot een populaire touringcar en biedt een uniek kwaliteitsniveau. In de twintigjarige samenwerking met MAN werden bijna 3.000 bussen gebouwd in de productievestigingen van Stuttgart, Pilsting, Plauen en nu ook Ankara, goed voor een totaal van ongeveer 8.500 NEOPLAN Cityliners in vijf decennia.

Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van dit succesvolle model maakt de speciale editie van de NEOPLAN Cityliner nu naam voor zichzelf, met de ‘Platin edition’ uit 1995 als rolmodel. Vanaf de eerste aanblik doen de discrete, platinakleurige zij-, voor- en achterkanten net als de originele ‘Platin’-logo’s en andere chroomkleurige elementen denken aan zijn legendarische voorganger. Voor een extra ‘wow-effect’ zorgen de dynamische nieuwe velgen waarvan de ongewone spin de Cityliner identificeert als ‘de racewagen onder de coaches’ – zelfs wanneer hij geparkeerd staat. “Het ontwerp was een van de vele punten die ons duidelijk maakten dat de NEOPLAN Cityliner de titel ‘Coach of the Year’ ten volle verdiende”, zegt juryvoorzitter Tom Terjesen.

Maar ook aan de binnenkant maakt de coach heel wat indruk. Het ruime interieur, de nieuwe Exclusivo-zetels met optionele hoofdsteunen en de USB- of inductieladers voor smartphones zijn maar enkele van de vele elementen die passagiers comfortabel en ontspannen laten reizen. Behalve het comfort en de uitstraling speelt ook veiligheid een cruciale rol op de NEOPLAN Cityliner: talrijke innovatieve rijhulpsystemen zorgen ervoor dat passagiers, bestuurders en andere weggebruikers zo veilig mogelijk blijven. Ook het scala aan Covid-19-beschermingsmaatregelen draagt daartoe bij. Het feit dat de touringcar werd uitgerust met een originele antivirale interieur- luchtfilter van MAN is daar slechts een voorbeeld van. Hij beschermt actief tegen de overdracht van virussen door de concentratie van aerosols aan- zienlijk te verminderen.

De Jury besteedde ook bijzondere aandacht aan praktische aspecten

Al sinds 1989 reikt de internationale vakjury elk jaar de titels van ‘Bus of the Year’ en ‘Coach of the Year’ uit aan diverse types van bussen en touringcars. De belangrijkste focus van de Europese vakjournalisten ligt op het praktische aspect en het conceptuele ontwerp van de voertuigen die de constructeurs voor de vergelijkende test hebben ingeschreven. Met deze nieuwe onderscheiding voor de NEOPLAN Cityliner is het al de elfde keer dat MAN Truck & Bus de onderscheiding in de wacht sleept met zijn merken MAN en NEOPLAN: zes keer voor ‘Coach of the Year’ (2022, 2020, 2006, 2004, 2000, 1994) en vijf keer voor ‘Bus of the Year’ (2015, 2005, 1999, 1995, 1990).

Meer nieuws

Afspraak bij EUMO EXPO

Afspraak bij EUMO EXPO

De Europese Mobiliteitsbeurs (ook bekend als EuMo Expo) zal plaatsvinden van 1 tot 3 oktober 2024 in het Parc des Expositions in Straatsburg, voor een unieke editie. Dit niet te missen evenement, dat gewijd is aan professionals in duurzame mobiliteit, zal bijna 11.000...

Onze berichten per jaartal

Wenst u deze nieuwsberichten rechtstreeks in je mailbox te ontvangen?

* indicates required
Share This