DAF doneert 1.000 ruitenwissermotoren voor beademingsapparatuur

Verschenen: 2 april 2020

Ingenieurs van het FabLab Brussel en van de Vrije Universiteit Brussel lopen momenteel een race tegen de klok om een eenvoudig en snel te produceren beademingsapparaat te ontwikkelen. Eerste prototypes worden momenteel getest, onder andere in het Universitair Ziekenhuis Brussel. Kritisch component van dit levensreddende apparaat: een ruitenwissermotor van de DAF XF.

DAF-medewerker Tjeerd van Ditshuizen werd afgelopen vrijdag gebeld door een vriend die werkt bij het FabLab in Brussel. Hij vroeg Tjeerd of DAF kon helpen bij de ontwikkeling van een eenvoudig beademingsapparaat, waarvan er 1.000 gemaakt gaan worden. “Daarvoor zijn onderdelen nodig die voldoende voorhanden zijn. Om de beademingsbalg te bedienen, is een ruitenwissermotor nodig die een draaiende beweging omzet  in een op-en-neergaande. Ze hadden exemplaren van personenauto’s geprobeerd en ook van onze concurrenten, maar die bleken niet sterk genoeg. Daarom vroeg hij of DAF kon helpen.” Na overleg met zijn manager Jeroen Gielen liet deze nog diezelfde dag twee exemplaren naar Brussel sturen en in het weekend nog eens tien. Die functioneerden perfect. Projectleider Jonathan Sterckx in Brussel bevestigt dat verschillende van dergelijke motoren zijn getest. “Die van DAF bleken nummer één te zijn.”

Donatie

Het duurde niet snel of het nieuws bereikte de directie van DAF, die prompt besloot de benodigde 1.000 exemplaren te doneren. “Fantastisch nieuws natuurlijk”, reageren Jeroen en Tjeerd. “Vandaag start de productie al. Dat gebeurt in de Audi-fabriek in Vorst.”

Prototype

Het prototype van de machine is gebouwd door een team van 40 studenten van de opleiding industrieel ingenieur van de Vrije Universiteit van Brussel. Zij krijgen ondersteuning van onderzoekers en professoren voor de maakindustrie Flanders Make. Voor de blaasbalg en constructie zijn toeleveranciers gevonden. De eerste 50 machines worden momenteel aan duurtesten onderworpen. Parallel daaraan wordt gewerkt aan optimalisering van onderdelen. De software en elektronica wordt door het team zelf ontwikkeld.

Open source

De ontwikkeling van het beademingsapparaat is een zogenoemd ‘open source’-project: er wordt niet moeilijk gedaan over patenten, octrooien en licentierechten, alle informatie wordt gedeeld met de rest van de wereld. De ontwikkelaars in Brussel hebben de ambitie om snel op te schalen. Dat kan door het wereldwijde netwerk van FabLab. Het is de bedoeling om de ontwerptekeningen gratis beschikbaar te stellen aan andere partijen die zich op de productie van beademingsapparatuur willen storten. “Maar dat doen we pas als we zeker weten dat de machine veilig en volledig functioneert.”.

Meer nieuws

Mercedes-Benz laat Actros 1047 km rijden op vloeibare waterstof

Mercedes-Benz laat Actros 1047 km rijden op vloeibare waterstof

Op 26 september hield Mercedes-Benz Trucks een event in Berlijn, waarbij een recordrit met een Mercedes-Benz Actros trekker met brandstofcel van Cellcentric op vloeibare waterstof werd afgesloten. De trekker oplegger combinatie van 40 ton had een traject van de...

Piaggio Porter NP6: Fris gezicht in de stad

Piaggio Porter NP6: Fris gezicht in de stad

Piaggio Porter NP6 met kastopbouw   Beherman Motors, invoerder van de citytrucks van Piaggio Commercial presenteert met de Piaggio Porter NP6 een ideale lichte vrachtwagen voor inzet in stads- en dorpskernen. Naast het standaard chassis-cabinemodel, de pick-up en...

De Lijn zoekt chauffeurs en technici

De Lijn zoekt chauffeurs en technici

De Lijn zet voortdurend alles op alles om nieuwe collega’s aan te trekken. Oktober wordt terug jobdagen-maand. Er werden 900 chauffeurs gezocht voor 2023. De teller van aangeworven chauffeurs dit jaar staat ongeveer op 600. Dat betekent dat er via een aantal...

Onze berichten per jaartal

Wenst u deze nieuwsberichten rechtstreeks in je mailbox te ontvangen?

* indicates required
Share This