DAF doneert 1.000 ruitenwissermotoren voor beademingsapparatuur

Verschenen: 2 april 2020

Ingenieurs van het FabLab Brussel en van de Vrije Universiteit Brussel lopen momenteel een race tegen de klok om een eenvoudig en snel te produceren beademingsapparaat te ontwikkelen. Eerste prototypes worden momenteel getest, onder andere in het Universitair Ziekenhuis Brussel. Kritisch component van dit levensreddende apparaat: een ruitenwissermotor van de DAF XF.

DAF-medewerker Tjeerd van Ditshuizen werd afgelopen vrijdag gebeld door een vriend die werkt bij het FabLab in Brussel. Hij vroeg Tjeerd of DAF kon helpen bij de ontwikkeling van een eenvoudig beademingsapparaat, waarvan er 1.000 gemaakt gaan worden. “Daarvoor zijn onderdelen nodig die voldoende voorhanden zijn. Om de beademingsbalg te bedienen, is een ruitenwissermotor nodig die een draaiende beweging omzet  in een op-en-neergaande. Ze hadden exemplaren van personenauto’s geprobeerd en ook van onze concurrenten, maar die bleken niet sterk genoeg. Daarom vroeg hij of DAF kon helpen.” Na overleg met zijn manager Jeroen Gielen liet deze nog diezelfde dag twee exemplaren naar Brussel sturen en in het weekend nog eens tien. Die functioneerden perfect. Projectleider Jonathan Sterckx in Brussel bevestigt dat verschillende van dergelijke motoren zijn getest. “Die van DAF bleken nummer één te zijn.”

Donatie

Het duurde niet snel of het nieuws bereikte de directie van DAF, die prompt besloot de benodigde 1.000 exemplaren te doneren. “Fantastisch nieuws natuurlijk”, reageren Jeroen en Tjeerd. “Vandaag start de productie al. Dat gebeurt in de Audi-fabriek in Vorst.”

Prototype

Het prototype van de machine is gebouwd door een team van 40 studenten van de opleiding industrieel ingenieur van de Vrije Universiteit van Brussel. Zij krijgen ondersteuning van onderzoekers en professoren voor de maakindustrie Flanders Make. Voor de blaasbalg en constructie zijn toeleveranciers gevonden. De eerste 50 machines worden momenteel aan duurtesten onderworpen. Parallel daaraan wordt gewerkt aan optimalisering van onderdelen. De software en elektronica wordt door het team zelf ontwikkeld.

Open source

De ontwikkeling van het beademingsapparaat is een zogenoemd ‘open source’-project: er wordt niet moeilijk gedaan over patenten, octrooien en licentierechten, alle informatie wordt gedeeld met de rest van de wereld. De ontwikkelaars in Brussel hebben de ambitie om snel op te schalen. Dat kan door het wereldwijde netwerk van FabLab. Het is de bedoeling om de ontwerptekeningen gratis beschikbaar te stellen aan andere partijen die zich op de productie van beademingsapparatuur willen storten. “Maar dat doen we pas als we zeker weten dat de machine veilig en volledig functioneert.”.

Meer nieuws

Linde lanceert multi-inzetbare stapelaars voor nauwe ruimtes

Linde lanceert multi-inzetbare stapelaars voor nauwe ruimtes

Hoogheffende trucks voor magazijnen en productieruimtes Begin juli bracht Linde MH zijn nieuwe L10 - L16 B stapelaars op de markt. Deze compacte meeloopuitvoeringen hebben een hefhoogte tot 5,47 meter en een draagvermogen tot 1,0 à 1,6 ton, en zijn geschikt voor een...

Tolbox UTA One® next ondersteunt nu het Slowaakse tolsysteem

Tolbox UTA One® next ondersteunt nu het Slowaakse tolsysteem

Deze oplossing is de meest uitgebreide EETS-toloplossing op de markt, met 18 tolsystemen in 16 landen Ondersteuning voor extra tolsystemen in ontwikkeling UTA Edenred, een toonaangevende aanbieder van mobiliteitsdiensten in Europa en een bedrijf van Edenred, heeft...

Onze berichten per jaartal

Wenst u deze nieuwsberichten rechtstreeks in je mailbox te ontvangen?

* indicates required
Share This