De nieuwe MAN Truck Generation: eerste trekker met oplegger voor zwaar transport

Verschenen: 3 februari 2021

Met de introductie van de nieuwe Truck Generation lanceert MAN Truck & Bus ook nieuwe trekkers voor zwaar transport met een treingewicht tot 250 ton en meer. Hoog tijd dus om voor het eerst een demonstratievoertuig van de nieuwe generatie in de praktijk te testen.

• Eerste rit met zwaar transport van de nieuwe MAN Truck Generation

• W. Mayer GmbH & Co. KG gebruikt als eerste de nieuwe MAN TGX trekker met oplegger voor zwaar transport

• De MAN TGX 41.640 vervoert een lading van maar liefst 233 ton tijdens zijn eerste rit

Midden januari werd voor de eerste keer een trekker van de nieuwe MAN Truck Generation met 4 assen voor volumeopleggers gebruikt. Hij vormde samen met twee andere voertuigen een konvooi voor zwaar transport. “In het kader van de MAN Trucknology Roadshow is dit de eerste trekker voor zwaar transport van de nieuwe TG-generatie”, legt Michael Makowsky uit, expert in zwaar transport bij MAN en verantwoordelijk voor de Trucknology Roadshow.

Het konvooi moest een buislaslijn van Lebach, in de Duitse deelstaat Saar- land, naar de haven van Saarlouis vervoeren, waar ze op een schip zou wor- den geladen. W. Mayer GmbH & Co. KG uit Zweibrücken kreeg de opdracht toevertrouwd en zette vijf MAN-trekkers voor zwaar transport in. Naast de MAN TGX 41.680 met V8 van het bedrijf zelf kreeg ook het demonstratie- voertuig met zijn 640 pk sterke D38-motor de kans om zich te bewijzen als leider in de trek-duwcombinatie. Het trok een 20-assige dieplader met pendelassen, dat een onderdeel van 233 ton vervoerde en ook nog eens achteraan geduwd werd door een vrachtwagen van de vorige generatie, eveneens met 640pk-motor.

De trek-duwcombinatie was ruim 7,3 meter hoog, 5,3 meter breed, in totaal 51,4 meter lang en had een totaalgewicht van 374 ton.

Rainer Beyer, verantwoordelijke voor speciale voertuigen bij MAN Truck & Bus Duitsland, geeft ons de details. “Experts kennen de aandrijving van het demonstratievoertuig van de vorige TGX-trekkers voor zwaar transport: een 15,2-litermotor met 640 pk en een koppel van 3.000 Nm, een versterkte aandrijfas met een afschuifmoment van 36.000 Nm, achterassen van 16 ton en een ZF TCHD (Torque Converter Heavy Duty) met een MAN TipMatic 12.30-12-trapstransmissie en omvormerschakelkoppeling 440. We hebben een conversiefactor van 1:1,58, wat resulteert in een lostrekkoppel van 4.740 Nm. Na de hydrodynamische opstart wordt de omvormer vergrendeld bij een toerental van 1.200 t/min en wordt het proces voortgezet met de droge koppeling. Dat klinkt allemaal bekend. Nieuw aan dit voertuig zijn de hele bediening, de recent geconfigureerde software en de Heavy Duty-program- mering.”

De Intarder 3 van wel 630 kW en de Turbo EVB-motorrem van 600 kW staan garant voor krachtige, continue remprestaties. Om de aandrijflijn te bescher- men is het gecombineerde remvermogen echter beperkt tot 980 kW. De basisconfiguraties blijven bij de nieuwe generatie voor zwaar transport overigens ongewijzigd. “Heel grote aanpassingen wil je sowieso niet op het gebied van zwaar transport”, weet Beyer uit ervaring. “Frames, chassis, asafstanden – het blijft allemaal zoals gewoonlijk. Dit biedt de klanten het voordeel dat ze bestaande certificaten van vrijstelling kunnen blijven gebruiken.”

Na een rit van bijna vijf uur leverde de MAN zijn lading veilig af aan de zuidkade van Saarlouis. In de haven vatte Christian Lahm, technisch manager bij de transporteur uit Zweibrücken, de situatie tevreden samen: “De nieuwe MAN heeft het er goed van afgebracht. We waren al onder de indruk van zijn voorgangers met een V10 en V8; het chassis en de aandrijf- technologie passen uitstekend bij de MAN. Ooit gaan we onze voertuigen moeten vervangen en dan heeft het nieuwe model met zijn D38-motor alvast een goede indruk gemaakt.”

10.01.2021. FOTO: BJOERN KRAY IVERSEN, Tel. 0160 982 64077: Lebach, MAN, Schwertransport


De eerste TGX voor zwaar transport van de nieuwe MAN Truck Generation werd in gebruik genomen door W. Mayer GmbH & Co. KG uit Zweibrücken met een vracht van 233 ton.

Meer nieuws

Stockdeals bij Hedin Automotive Truck Center.

Stockdeals bij Hedin Automotive Truck Center.

Meer voorraad, meer voordelen. Geniet t.e.m. 30 april nog van uitzonderlijke stockdeals bij Hedin Automotive. Tijdens die periode kunt u terecht in alle Mercedes-Benz Truck Centers van de dealergroep voor exclusieve voorraadvoordelen. Dat Hedin Automotive een vaste...

Dachser neemt logistieke dienstverlener Brummer over

Dachser neemt logistieke dienstverlener Brummer over

Met de overname van Brummer, de partner in het European Food Network voor het transport van geconditioneerde levensmiddelen tussen Duitsland, Oostenrijk en aangrenzende landen, versterkt Dachser zijn netwerk voor het vervoer en de opslag van levensmiddelen in Europa....

Van Hool definitief failliet

Van Hool definitief failliet

Vanmiddag kondigde co-CEO Marc Zwaaneveld aan dat Van Hool 's ochtends de boeken had neergelegd bij de rechtbank van koophandel te Mechelen. Daarmee houdt de bussen- en trailerbouwer uit Koningshooikt definitief op te bestaan. Momenteel is een bindende bieding van VDL...

Onze berichten per jaartal

Wenst u deze nieuwsberichten rechtstreeks in je mailbox te ontvangen?

* indicates required
Share This