Het partnerschap tussen de wereldwijde fabrikant van bedrijfsvoertuigen en de in de VS gevestigde groep die gespecialiseerd is in emissievrije zware vrachtwagens van klasse 8 en aanverwante energieoplossingen staat op het punt zijn productiereis in Ulm, Duitsland, te beginnen.
Een spannend nieuw hoofdstuk in het duurzame transportverhaal van IVECO en Nikola Corporation zette vandaag koers in Ulm, Duitsland, toen de productiefaciliteit gewijd aan de Elektrische zware vrachtwagens van Nikola Tre aan het publiek werd onthuld, klaar om tegen het einde van het jaar met de productie te beginnen. Hiermee wordt een mijlpaal bereikt op recordsnelheid en geleverd op schema zoals eerder gecommuniceerd door IVECO, het merk van bedrijfsvoertuigen van CNH Industrial (NYSE: CNHI / MI: CNHI), en Nikola Corporation (NASDAQ: NKLA). De eerste Nikola Tre- modellen die hier worden geproduceerd, worden in 2022 geleverd aan geselecteerde klanten in de Verenigde Staten. Naast het productiemodel van het batterij-elektrische voertuig (BEV) was de volgende evolutie van dit modulaire heavy-duty platform ook te zien in de vorm van het prototype van het brandstofcel electrische voertuig (FCEV) van de Nikola Tre. Dit volgende model zal eind 2023 in Ulm in productie gaan.
Het lanceringsevenement van vandaag werd georganiseerd in overeenstemming met de huidige COVID-19-normen en was beperkt tot een selecte bijeenkomst van ongeveer 100 internationale en nationale belanghebbenden en media. Onder de aanwezigen waren Gerrit Marx, President Commercial & Specialty Vehicles bij CNH Industrial en benoemd tot CEO van de Iveco Group; Mark Russell, Chief Executive Officer en president van Nikola; Winfried Herrmann, minister van Vervoer in Baden-Württemberg; Martin Bendel, eerste burgemeester van de stad Ulm; Massimiliano Lagi, Consul General of Italy in Stuttgart, Duitsland.
“Ondanks alle uitdagingen in de industrie en de wereldwijde pandemie waarmee we worden geconfronteerd sinds we deze samenwerking voor het eerst aankondigden in september 2019, is het zeer de moeite waard om hier vandaag als team te kunnen staan en getuige te zijn van de uitvoering van al ons harde werk dat op tijd en volgens onze oorspronkelijke plannen is geleverd”, zei Gerrit Marx tijdens zijn openingstoespraak. “Dankzij de bewezen expertise en gevestigde voetafdruk van IVECO hebben we een platform geboden waarop Nikola’s technologie kan gedijen. Nu ligt onze focus op het succes van deze operatie en het gezamenlijk nemen van het voortouw als het gaat om klimaatneutraal lange- en korteafstandsvervoer voor zwaar transport.”
De productiefaciliteit van Ulm beslaat 50.000 vierkante meter, waarvan er 25.000 zijn bedekt, en beschikt over een eindassemblageproces dat is ontworpen voor “elektrisch geboren” voertuigen. Deze site, en de eerste fase van de industrialisatie, vertegenwoordigt gezamenlijke investeringen van IVECO en Nikola en betrekt hierbij +/- 160 leveranciers in het proces van begin tot eind. De productielijn zal momenteel naar verwachting ongeveer 1.000 eenheden per ploeg per jaar kunnen produceren en zal naar verwachting in de volgende jaren een geleidelijke opmars ondergaan. De site zal naar verwachting werken volgens de principes van het World Class Manufacturing-programma , met als doel nul afval, nul ongevallen, nul storingen en nul voorraad te bereiken, bevestigd door de belangrijkste kenmerken, waaronder volledig digitaal winkelvloerbeheer dat is ontworpen om 100% traceerbaarheid en papierloze bewerkingen te garanderen.
“Deze nieuwe faciliteit is prachtig en we zijn de IVECO- en Nikola-teams dankbaar voor hun samenwerking en doorzettingsvermogen om deze tot leven te brengen”, aldus Nikola CEO Mark Russell. “Dit is de zoveelste belangrijke mijlpaal voor Nikola bij het uitvoeren van onze strategie en visie om een wereldleider te zijn in emissievrije transportoplossingen.”
Ontworpen en geprojecteerd als een veilige, betrouwbare en krachtige, emissievrije transportoplossing, is de Nikola Tre de drijvende kracht achter verandering voor de sector. Gebaseerd op het IVECO S-WAY truckplatform met een elektrische as die mede is ontworpen en geproduceerd door FPT Industrial, beschikt het over Nikola’s geavanceerde elektrische en brandstofceltechnologie, samen met belangrijke componenten van Bosch. Samen hebben de teams een modulair platform ontworpen dat in staat is om brandstofcellen en batterijvoortstuwingstechnologie te gebruiken. De lancering van de batterijtechnologie zal eerst de volwassenheid van het onderliggende platform stimuleren voordat de brandstofcel wordt toegevoegd als een technologie voor bereikuitbreiding.