RENAULT TRUCKS VERNIEUWT ZIJN PARTNERSCHAP MET HET WERELDVOEDSELPROGRAMMA, OM BIJSTAND TE VERLENEN VOOR VRACHTWAGENS DIE HUMANITAIRE HULPGOEDEREN VERVOEREN

Verschenen: 8 februari 2022

Ook de volgende vijf jaar zal Renault Trucks zijn expertise overdragen aan het VN-agentschap om zijn teams in onder meer Afrika op te leiden. Doelstelling: het Wereldvoedselprogramma helpen om de mobiliteit en het onderhoud van zijn vrachtwagenvloot te verzekeren, zodat broodnodige levensmiddelen naar de behoeftige bevolking kunnen worden gebracht.

Het Wereldvoedselprogramma (WVP) voert zijn opdracht uit met een totale operationele vloot van 5.000 voertuigen, waarvan meer dan 900 eigen voertuigen. ‘s Werelds grootste humanitaire organisatie is vaak de eerste die hulp stuurt naar crisisgebieden. Ze verzekert humanitaire hulp en andere vormen van bijstand om de weg naar vrede, stabiliteit en welvaart te effenen. Het WVP heeft Renault Trucks ingeschakeld om de staat en beschikbaarheid van zijn vrachtwagens in Afrikaanse landen te verbeteren, en zo de meest kwetsbare bevolkingsgroepen te helpen.

Met zijn kennis van extreme terreinen, het professionalisme van zijn werknemers en zijn kwaliteitsmateriaal is Renault Trucks in 2012 een eerste partnerschap aangegaan. De onderneming biedt haar ervaren medewerkers de kans om de teams van het WVP op het terrein op te leiden.

  • Technische expertise ten dienste van humanitaire hulp

Het partnerschap tussen beide actoren werd zopas vernieuwd tot in 2026, met een verlenging van het mobiele opleidingssysteem dat Renault Trucks heeft ingevoerd en dat bestaat uit twee vrachtwagens, ingericht

als eenheden voor mobiele opleidingen. Renault Trucks draagt op die manier zijn knowhow uit om de vrachtwagens van het Wereldvoedselprogramma een onovertroffen beschikbaarheid en prestatieniveau te garanderen, maar ook om de technischevaardigheden op lokaal niveau te helpen ontwikkelen en de verkeersveiligheid in West-Afrika te verbeteren.

Er werd een uitgebreide opleidingscatalogus ingevoerd met modules over vrachtwagenmechanica voor technici en werkplaatsverantwoordelijken, maar ook over fleetbeheer voor wagenparkverantwoordelijken en over ecologisch rijden voor chauffeurs. Behalve de medewerkers van het Wereldvoedselprogramma krijgen ook overheidsfunctionarissen, NGOʼs en particuliere vervoerders opleiding over het onderhoud van vrachtwagens.

Om de verlenging van het partnerschap kracht bij te zetten zal Renault Trucks ook de oprichting van een permanent technisch opleidingscentrum in Accra (Ghana) ondersteunen. Het centrum zal bestaan uit twee zalen voor fysieke opleidingen en informaticavoorzieningen voor online opleidingen.

  • Dertig werknemers van Renault Trucks hebben reeds expertise geleverd aan het Wereldvoedselprogramma

Zij heten Paul, Sylvain, Benoît en Ahmed, en zijn stuk voor stuk werknemers van Renault Trucks. Allemaal hebben ze besloten om hun dagelijkse routine een tijdje op te geven om zich te verdiepen in een andere realiteit en hun expertise over te dragen aan de mensen die dagelijks met vrachtwagens van het WVP rijden.

De teams van Renault Trucks zijn erg enthousiast over vrijwilligerswerk. Dat geeft blijk van hun engagement om zich in te zetten voor anderen en zo bij te dragen tot de uitstraling van hun onderneming. “Ik ben samen met een collega naar Ethiopië gegaan, waar we mecaniciens en werkplaatschefs hebben opgeleid over de goede werking van onze voertuigen, zodat ze ze zo goed mogelijk kunnen onderhouden,” aldus Sylvain Thiercelin, projectleider proefritten. “Wat ik van deze ervaring onthoud, is de kwaliteit van de communicatie, het delen van kennis en het menselijke avontuur. We vertrokken naar daar met veel nederigheid en vroegen ons af wat we hen zouden kunnen leren en uiteindelijk bracht onze aanwezigheid op zich al heel veel bij. We hebben heel veel vragen kunnen beantwoorden en we leerden net zo veel of zelfs meer over hun manier om het dagelijkse leven aan te pakken. Dat is heel indrukwekkend”, herhaalt hij.

Het volgende duo van Renault Trucks-trainers vertrekt in juli naar Ghana.

  • Een win-winpartnerschap

Het engagement van Renault Trucks voor het Wereldvoedselprogramma werpt al enkele jaren vruchten af. Er is minder personeelsverloop bij de teams van de NGO, een betere investering van de werknemers en een duidelijke daling van de onderhoudskosten en het aantal verloren voertuigen. Lokaal op het terrein kunnen de teams voortaan het juiste voertuig kiezen op maat van hun werkomgeving, zodat ze steeds doeltreffender kunnen optreden bij bevolkingsgroepen in nood.

Het is essentieel dat we Renault Trucks tot onze partners kunnen rekenen bij de oprichting van ons technische opleidingscentrum in West-Afrika. Samen met Renault Trucks zullen we niet alleen

de werknemers van het WVP blijven opleiden, maar ook andere spelers uit de transportsector om zo een positieve impact te creëren op het transportbeheer in de regio,” aldus Jean-François Milhaud, directeur transport (Head of Global Fleet Unit) bij het Wereldvoedselprogramma. 

De verlaging van de onderhoudskosten per kilometer per voertuig heeft een besparing van 1,5 miljoen dollar opgeleverd.

KERNCIJFERS   Sinds 2012, bij de oprichting van het eerste partnerschap:   – werden er 2 mobiele opleidingseenheden opgezet – worden er 5 opleidingsmodules aangeboden – hebben er 19 opleidingssessies plaatsgevonden – werden er 250 personen opgeleid op het terrein – werd er een catalogus van 12 opleidingen uitgewerkt – hebben 30 werknemers van Renault Trucks bijgedragen tot het partnerschap    

Het WVP beveelt geen producten of diensten aan.

Meer nieuws

Afspraak bij EUMO EXPO

Afspraak bij EUMO EXPO

De Europese Mobiliteitsbeurs (ook bekend als EuMo Expo) zal plaatsvinden van 1 tot 3 oktober 2024 in het Parc des Expositions in Straatsburg, voor een unieke editie. Dit niet te missen evenement, dat gewijd is aan professionals in duurzame mobiliteit, zal bijna 11.000...

Onze berichten per jaartal

Wenst u deze nieuwsberichten rechtstreeks in je mailbox te ontvangen?

* indicates required
Share This