Transportsector kent historische hausse

Verschenen: 2 februari 2022

Nooit zo veel ondernemingen actief in transportsector dan vandaag

Geen sector die zo floreert als de transportsector. Nooit eerder waren er zoveel ondernemingen actief in de sector: 10.491 in totaal, een stijging met maar liefst bijna 5 procent in vergelijking met amper een jaar geleden. Dat de sector bovendien gezonder is dan ooit, bewijst een financiële analyse van accountants- en adviesorganisatie BDO. Het aantal vacatures boomt al een tijd en daar zal in 2022 dan ook niet snel verandering in komen. “De sector is meer dan ooit gezond”, stelt Ronald Tiebout, juridisch adviseur en woordvoerder bij UPTR. “Wie in onze sector komt werken, is dan ook zekerder dan ooit over zijn of haar toekomst.”

Voor het eerst ooit werd in 2020 al de kaap van 10.000 geregistreerde bedrijven in de transportsector overschreden. In 2021 heeft de stijging zich nog feller doorgezet en ondertussen telt ons land 10.491 transportbedrijven. Een stijging van bijna 5 procent in vergelijking met een jaar geleden, en een stijging van maar liefst 22 procent in vergelijking met vijf jaar geleden. “Onze sector boomt als nooit tevoren”, zegt Ronald Tiebout van UPTR. “En dit ondanks de Brexit en de coronacrisis, maar tegelijkertijd ook wel dankzij de coronacrisis. We zijn met z’n allen meer en meer online gaan kopen en zo verhoogt natuurlijk het belang van de transportsector.”

In totaal telt België nu 10.491 geregistreerde bedrijven in de transportsector, waarvan 2.121 in Wallonië en 7.376 in Vlaanderen. Dit zijn er 5 procent meer dan op hetzelfde moment exact een jaar geleden. Deze bedrijven hebben samen in totaal 86.131 voertuigen op de baan.

Er is al een hele tijd sprake van een tekort aan personeel in de transportsector. De redenen zijn duidelijk. “Er staan momenteel ongeveer 5000 vacatures open in onze sector”, zegt Ronald Tiebout. “Overal hoor je hetzelfde: het vinden van geschikt personeel is momenteel dé grootste uitdaging voor iedereen in de sector. Jobs zijn er genoeg. En dat in een sector die duidelijk heel stabiel is en financieel gezonder dan ooit. Wie vandaag investeert in het behalen van een rijbewijs C of CE om met een vrachtwagen te rijden, doet een heel slimme investering. Recent is er ook een sectorakkoord gesloten dat voor betere loon- en arbeidsvoorwaarden zorgt voor iedereen.”

Dat de transportsector kerngezond is, toont ook een financiële analyse van de laatste beschikbare cijfers door de accountants van BDO aan. In het jaar 2020 is duidelijk geprofiteerd van de stijging van de online verkoop en de toen lage brandstofprijzen. De solvabiliteit van de sector steeg tot 40% en benaderde daarmee het Belgische gemiddelde (42%). De liquiditeit van de transportondernemingen is in 2020 gestegen tot bijna 1,4%, wat het hoogste niveau ooit is. De winstgevendheid van de geïnvesteerde middelen nam sinds 2018 enkel toe om in 2020 een recordniveau van 12,4% te bereiken. Daarmee overtreft de transportsector het gemiddelde van alle andere sectoren samen (11,6%).

Meer nieuws

Mercedes-Benz laat Actros 1047 km rijden op vloeibare waterstof

Mercedes-Benz laat Actros 1047 km rijden op vloeibare waterstof

Op 26 september hield Mercedes-Benz Trucks een event in Berlijn, waarbij een recordrit met een Mercedes-Benz Actros trekker met brandstofcel van Cellcentric op vloeibare waterstof werd afgesloten. De trekker oplegger combinatie van 40 ton had een traject van de...

Piaggio Porter NP6: Fris gezicht in de stad

Piaggio Porter NP6: Fris gezicht in de stad

Piaggio Porter NP6 met kastopbouw   Beherman Motors, invoerder van de citytrucks van Piaggio Commercial presenteert met de Piaggio Porter NP6 een ideale lichte vrachtwagen voor inzet in stads- en dorpskernen. Naast het standaard chassis-cabinemodel, de pick-up en...

De Lijn zoekt chauffeurs en technici

De Lijn zoekt chauffeurs en technici

De Lijn zet voortdurend alles op alles om nieuwe collega’s aan te trekken. Oktober wordt terug jobdagen-maand. Er werden 900 chauffeurs gezocht voor 2023. De teller van aangeworven chauffeurs dit jaar staat ongeveer op 600. Dat betekent dat er via een aantal...

Onze berichten per jaartal

Wenst u deze nieuwsberichten rechtstreeks in je mailbox te ontvangen?

* indicates required
Share This