Transportsector kent historische hausse

Verschenen: 2 februari 2022

Nooit zo veel ondernemingen actief in transportsector dan vandaag

Geen sector die zo floreert als de transportsector. Nooit eerder waren er zoveel ondernemingen actief in de sector: 10.491 in totaal, een stijging met maar liefst bijna 5 procent in vergelijking met amper een jaar geleden. Dat de sector bovendien gezonder is dan ooit, bewijst een financiële analyse van accountants- en adviesorganisatie BDO. Het aantal vacatures boomt al een tijd en daar zal in 2022 dan ook niet snel verandering in komen. “De sector is meer dan ooit gezond”, stelt Ronald Tiebout, juridisch adviseur en woordvoerder bij UPTR. “Wie in onze sector komt werken, is dan ook zekerder dan ooit over zijn of haar toekomst.”

Voor het eerst ooit werd in 2020 al de kaap van 10.000 geregistreerde bedrijven in de transportsector overschreden. In 2021 heeft de stijging zich nog feller doorgezet en ondertussen telt ons land 10.491 transportbedrijven. Een stijging van bijna 5 procent in vergelijking met een jaar geleden, en een stijging van maar liefst 22 procent in vergelijking met vijf jaar geleden. “Onze sector boomt als nooit tevoren”, zegt Ronald Tiebout van UPTR. “En dit ondanks de Brexit en de coronacrisis, maar tegelijkertijd ook wel dankzij de coronacrisis. We zijn met z’n allen meer en meer online gaan kopen en zo verhoogt natuurlijk het belang van de transportsector.”

In totaal telt België nu 10.491 geregistreerde bedrijven in de transportsector, waarvan 2.121 in Wallonië en 7.376 in Vlaanderen. Dit zijn er 5 procent meer dan op hetzelfde moment exact een jaar geleden. Deze bedrijven hebben samen in totaal 86.131 voertuigen op de baan.

Er is al een hele tijd sprake van een tekort aan personeel in de transportsector. De redenen zijn duidelijk. “Er staan momenteel ongeveer 5000 vacatures open in onze sector”, zegt Ronald Tiebout. “Overal hoor je hetzelfde: het vinden van geschikt personeel is momenteel dé grootste uitdaging voor iedereen in de sector. Jobs zijn er genoeg. En dat in een sector die duidelijk heel stabiel is en financieel gezonder dan ooit. Wie vandaag investeert in het behalen van een rijbewijs C of CE om met een vrachtwagen te rijden, doet een heel slimme investering. Recent is er ook een sectorakkoord gesloten dat voor betere loon- en arbeidsvoorwaarden zorgt voor iedereen.”

Dat de transportsector kerngezond is, toont ook een financiële analyse van de laatste beschikbare cijfers door de accountants van BDO aan. In het jaar 2020 is duidelijk geprofiteerd van de stijging van de online verkoop en de toen lage brandstofprijzen. De solvabiliteit van de sector steeg tot 40% en benaderde daarmee het Belgische gemiddelde (42%). De liquiditeit van de transportondernemingen is in 2020 gestegen tot bijna 1,4%, wat het hoogste niveau ooit is. De winstgevendheid van de geïnvesteerde middelen nam sinds 2018 enkel toe om in 2020 een recordniveau van 12,4% te bereiken. Daarmee overtreft de transportsector het gemiddelde van alle andere sectoren samen (11,6%).

Meer nieuws

Stockdeals bij Hedin Automotive Truck Center.

Stockdeals bij Hedin Automotive Truck Center.

Meer voorraad, meer voordelen. Geniet t.e.m. 30 april nog van uitzonderlijke stockdeals bij Hedin Automotive. Tijdens die periode kunt u terecht in alle Mercedes-Benz Truck Centers van de dealergroep voor exclusieve voorraadvoordelen. Dat Hedin Automotive een vaste...

Dachser neemt logistieke dienstverlener Brummer over

Dachser neemt logistieke dienstverlener Brummer over

Met de overname van Brummer, de partner in het European Food Network voor het transport van geconditioneerde levensmiddelen tussen Duitsland, Oostenrijk en aangrenzende landen, versterkt Dachser zijn netwerk voor het vervoer en de opslag van levensmiddelen in Europa....

Van Hool definitief failliet

Van Hool definitief failliet

Vanmiddag kondigde co-CEO Marc Zwaaneveld aan dat Van Hool 's ochtends de boeken had neergelegd bij de rechtbank van koophandel te Mechelen. Daarmee houdt de bussen- en trailerbouwer uit Koningshooikt definitief op te bestaan. Momenteel is een bindende bieding van VDL...

Onze berichten per jaartal

Wenst u deze nieuwsberichten rechtstreeks in je mailbox te ontvangen?

* indicates required
Share This