Volvo breidt zijn gamma vrachtwagens aangedreven op biodiesel uit

Verschenen: 17 mei 2024

Een volledig assortiment nieuwe Volvo-vrachtwagenmodellen kan nu worden aangedreven door 100% biodiesel, waardoor klanten nog een hernieuwbare brandstofkeuze hebben om CO2-uitstoot van transport hier en nu te verminderen.

Volvo Trucks breidt zijn modelaanbod aangepast voor biodiesel B100 uit. Dit is opnieuw een stap in lijn met de strategie van het bedrijf om de klimaatimpact van zijn vrachtwagens te verminderen. Volvo Trucks heeft een van de breedste assortimenten hernieuwbare brandstofopties in de industrie, waaronder biodiesel, HVO (Hydrotreated Vegetable Oils) en biogas. B100 is nu beschikbaar voor een ruime selectie van motoren in de Volvo FL, FE, FM, FMX, FH en FH16 modellen.

“Onze klanten vragen om oplossingen om hun koolstofemissies te verminderen en hernieuwbare brandstoffen zijn een aantrekkelijke optie – het is eenvoudigweg een efficiënte manier om CO2 van transport hier en nu te verminderen”, zegt Jan Hjelmgren, Hoofd Product Management en Kwaliteit, Volvo Trucks, en gaat verder: “Als wereldwijde vrachtwagenfabrikant moeten we voor een breed scala aan transportbehoeften en marktomstandigheden zorgen, daarom investeren we niet alleen in nieuwe technologieën, maar ook in oplossingen die transport op korte en lange termijn decarboniseren”.

Tot 70% lagere CO2-uitstoot
De “van bron tot wiel” CO2-reductie bij het gebruik van biodiesel ligt tussen 30% en 70% in vergelijking met traditionele dieselbrandstof, afhankelijk van het type grondstof dat wordt gebruikt om de brandstof te produceren.

Volvo’s huidige assortiment middelzware en zware vrachtwagens wordt vandaag aangeboden met aandrijflijnen die draaien op diesel, biodiesel, HVO, CNG (Compressed Natural Gas), LNG (Liquified Natural Gas), Bio-CNG, Bio-LNG en elektriciteit.

De verbrandingsmotor, aangedreven door hernieuwbare brandstoffen, is een van de drie pijlers in de decarboniseringsstrategie van Volvo Trucks, waarbij de andere twee batterij-elektrisch en brandstofcel- elektrisch zijn. Deze strategie ondersteunt het doel van het bedrijf dat alle verkochte Volvo-vrachtwagens tegen 2040 netto nul emissies moeten hebben.

Biodiesel – feiten
• De beschikbare Volvo-vrachtwagenmodellen gecertificeerd voor biodiesel B100 zijn de Volvo FL, FE, FM, FMX, FH en FH16 modellen met bepaalde varianten van de 5-, 8-, 13- en 17-liter dieselmotoren – de beschikbaarheid van varianten verschilt per markt – zie link naar de truckbuilder-tool hieronder*.
• Een gecertificeerd model voor biodiesel betekent ook dat aan de Euro 6-vereisten is voldaan. • Biodiesel is een niet-fossiele brandstof afkomstig van plantaardige oliën (bijv. koolzaadolie) en is relatief eenvoudig te produceren.
• Biodiesel staat ook bekend als Fatty Acid Methyl Ester (FAME) volgens de standaard EN14214. • Alle dieselmotoren van Volvo Trucks zijn ook gecertificeerd om op HVO100-brandstof te draaien. HVO (Hydrotreated Vegetable Oils) is in feite een biobrandstof die kan worden gemaakt van een reeks materialen zoals plantaardige oliën, maar ook afvalproducten.

*Details kunnen bekeken worden in de online truck builder tool van Volvo Trucks.

Meer nieuws

Steven Nicolai is nieuwe Sales Manager Truck bij Profile Belux

Steven Nicolai is nieuwe Sales Manager Truck bij Profile Belux

Profile Truck, marktleider op het gebied van bandenonderhoud, -montage en -service voor vrachtwagens in de Benelux, breidt zijn Sales Team in België uit. Steven Nicolai is aangesteld als Sales Manager Truck, met de ambitie om de groei op de truckmarkt in België en...

Onze berichten per jaartal

Wenst u deze nieuwsberichten rechtstreeks in je mailbox te ontvangen?

* indicates required
Share This