Volvo Trucks wint International Truck of the year 2024 met elektrische FH !

Verschenen: 22 november 2023

De FH Electric-serie van Volvo Trucks is verkozen tot International Truck of the Year 2024 door een jury van bedrijfswagenredacteurs en vakjournalisten die 24 grote truckmagazines in heel Europa vertegenwoordigen.

Roger Alm, President van Volvo Trucks, ontving de prestigieuze prijs tijdens de persdag van Solutrans, de tweejaarlijkse vakbeurs voor professionals in transport en stedelijk vervoer, in Lyon, Frankrijk.

Met een winnende score van 84 stemmen versloeg de zware elektrische serie van de Zweedse vrachtwagenfabrikant zware uitdagingen van Mercedes-Benz’s eActros 300/400, uitgerust met een elektrische aandrijflijn, en Scania’s 45S batterij-elektrische truck (BEV).

Gebaseerd op de International Truck of the Year (IToY) regels, gaat de jaarlijkse prijs naar de truck die in de afgelopen 12 maanden op de markt is gebracht en de meest significante bijdrage levert aan de efficiëntie van het wegtransport. Deze beoordeling is gebaseerd op verschillende kritische criteria, waaronder technologische innovatie, comfort, veiligheid, rijeigenschappen, energie-efficiëntie, ecologische ‘voetafdruk’ en Total Cost of Ownership (TCO).

Voor het eerst in de geschiedenis van de International Truck of the Year award – waarvan de oorsprong teruggaat tot 1977 – wint een elektrische truck in serieproductie deze prijs. Bovendien zijn vier van de vijf voertuigen op de shortlist van de ITOY award van dit jaar batterij-elektrische modellen zonder uitlaatgassen. Dit bewijst dat de energietransitie in de transportsector aan kracht wint, ook al is er in de EU nog steeds geen geschikt ecosysteem voor BEV.

De IToY-journalisten prezen de prestaties, de naadloze acceleratie, de stilte en het trillingsvrije gedrag van de zeer efficiënte elektrische aandrijflijn van de FH Electric, gebaseerd op twee of drie elektrische machines van 330 of 490 kW continu vermogen, gekoppeld aan de nieuwste generatie I-Shift versnellingsbak. Even cruciaal in de winnende score van FH Electric voor regionaal vrachtvervoer was het uitgebreide aanbod van asconfiguraties voor trekkers en bakwagens, de beschikbaarheid van vier cabineversies en het modulaire portfolio van batterijpakketten – van twee tot zes – afhankelijk van de eisen van de transporttaak.

De voorzitter van de jury, Gianenrico Griffini, vatte de stemming van de jury samen: “Met de introductie van de FH Electric heeft Volvo Trucks een state-of-the- art BEV range geleverd, geschikt voor een breed scala aan transportactiviteiten. Het is het bewijs dat energietransitie zelfs in het huidige uitdagende zakelijke klimaat aan kracht wint”.

Meer nieuws

Eerste trucks in Dachser-kleuren voor Müller Fresh Food Logistics

Eerste trucks in Dachser-kleuren voor Müller Fresh Food Logistics

Müller Fresh Food Logistics voegt eerste trucks in Dachser-kleuren aan wagenpark toe Müller Fresh Food Logistics, de logistieke dienstverlener gespecialiseerd in voedingsmiddelendistributie, heeft zes Euro 6 trucks van MAN volledig in Dachser-kleuren aangeschaft. Het...

DAF Trucks Vlaanderen uitgeroepen tot ‘Factory of the Future’

DAF Trucks Vlaanderen uitgeroepen tot ‘Factory of the Future’

DAF Trucks Vlaanderen is bekroond tot ‘Factory of the Future’. De prestigieuze onderscheiding is een erkenning van de indrukwekkende ontwikkeling van DAF’s cabine- en assenfabriek in het Belgische Westerlo. De hypermoderne en technologisch geavanceerde...

Onze berichten per jaartal

Wenst u deze nieuwsberichten rechtstreeks in je mailbox te ontvangen?

* indicates required
Share This