In de lente zijn marters bijzonder actief – maar met de juiste producten kunnen de dieren op doeltreffende wijze worden geweerd.
Het aantal gevallen van marterschade stijgt voortdurend: in België is het aantal gemelde gevallen sinds 2016 verdrievoudigd, aldus de gegevens van de automobilistenbond VAB. Tegelijk stijgen ook de kosten voor de reparaties. In Duitsland was 2022 met 104 miljoen euro aan schade het absolute recordjaar wat marterschade betreft, aldus de gegevens van de Duitse Gesamtverband der Versicherer (overkoepelende bond van verzekeraars).
‘Net vanwege de steeds hogere schadesom is het belangrijk om niet alleen de schadegevallen zelf te verhelpen, maar ook om andere schade te voorkomen. Klanten van garages hebben er maar weinig begrip voor dat ze meermaals moeten opdraaien voor dezelfde dure schadegevallen’, weet Markus Spies, bedrijfsleider van Norbert Schaub GmbH, de fabrikant van het marterafweerproduct STOP&GO. ‘Daarom is het van belang om autoeigenaars uitvoerig te adviseren over afweermaatregelen en hen de betreffende producten aan te bieden.’
In de lente is het gevaar voor marterschade in de motorruimte bijzonder groot, want in dit seizoen is het roofdier bijzonder actief. ‘In de lente is het paartijd voor de marter, waardoor ze bijzonder actief en agressief zijn. Op zoek naar een geschikte schuilplaats, of om voedingsresten te verstoppen, dringen ze vaak binnen in de motorruimte van voertuigen, waar ze hun territorium met hun eigen geurafscheiding markeren’, verklaart Niklas Sell, verkoopverantwoordelijke voor STOP&GO. ‘Hierdoor ontstaat echter pas schade wanneer een andere marter de rivaal in zijn territorium ruikt en diens achtergelaten geurmarkeringen, dus de motorruimte, vernielt.’ Daarom is de eerste stap bij marterafweer om de geurmarkeringen te verwijderen, bijvoorbeeld met de geurmarkeringsverwijderaar van STOP&GO.
Een marterbezoek kan voor autoeigenaars snel hoge kosten inhouden. Onderdelen zoals slangen, ontstekingskabels, stroomleidingen en isolatiemateriaal vallen vaak ten prooi aan het roofdier. Bij elektrische auto’s kan de schade bijzonder duur uitvallen. ‘De reparatie van de schade kan hierbij snel duizenden euro’s kosten – zonder rekening te houden met bijkomende kosten – en deze wordt vaak niet gedekt door de verzekering’, verklaart Markus Spies. Met de juiste producten kan de marter echter effectief worden verdreven. STOP&GO biedt een omvangrijk assortiment aan van doeltreffende middelen voor een passende bescherming tegen het dier.
Tot de klassiekers van de marterafweerproducten behoort de ultrasone afweer, zoals het ultrasone, op batterijen werkende STOP&GO 4B-toestel, dat de dierlijke angst- en waarschuwingsgeluiden simuleert. Het werkt op twee 3V-knoopcellen, is onafhankelijk van het boordnet van de auto en werkt gedurende ongeveer 24 maanden. Een bijzonder doeltreffende marterafweer wordt geboden door toestellen die ultrasone geluiden met hoogspanning combineren, zoals de 8 PLUS-MINUS CLIP. Naast de ultrasoontechnologie beschikken de toestellen over zes dubbele roestvrijstalen contactplaatjes, die – volgens het principe van weideomheiningen – bij contact een ongevaarlijke elektrische schok afgeven. Dankzij de ingebouwde sensortechnologie is de aansluiting op klem 15 niet nodig. Met de innovatieve clipbevestiging kunt u de contactplaatjes zonder veel moeite op een willekeurige plaats van de kabel monteren, dit kan snel en zonder gereedschap en kan worden uitgebreid naar wens, waardoor het systeem ook geschikt is voor grote motorcompartimenten. Beide toestellen zijn waterdicht in overeenstemming met IP65 en dankzij het GTÜ-keuringslabel bieden ze garages en gebruikers een uitvalzekerheid met 4 jaar garantie.
Op de AutoTechnika-beurs van 24-27 maart 2024 presenteert de marterafweerspecialist STOP&GO in hal 7, op stand E10 zijn producten – gaande van geurafweerproducten tot hoogspannings- en ultrasone producten, en zelfs mechanische afweersystemen. ‘We staan persoonlijk klaar om de beursbezoekers te woord te staan met informatie over marterschade en een succesvolle marterafweer’, benadrukt Niklas Sell.
Meer informatie op: www.marderabwehr.de/en