12 december, dag van de vrachtwagenchauffeur!

Verschenen: 13 december 2019

In 2018 werd in totaal 285 miljoen ton goederen over de weg vervoerd met in België geregistreerde vrachtwagens en trekkers met een laadvermogen van minstens 1 ton. (De goederen werden zowel in België als in het buitenland vervoerd).
Op 1 augustus 2019 telde België  885.487 (lichte) vrachtwagens die worden gebruikt voor goederenvervoer over de weg.
Veel beroepschauffeurs op de weg dus.

Toch lijkt het wel of de vrachtwagenchauffeurs enkel in het nieuws komen wanneer er een ongeval is gebeurd. Hoog tijd dus om deze mensen een keer in het zonnetje te zetten.

Frank Moreels, Voorzitter BTB: “Vrachtwagenchauffeurs zijn een onmisbare schakel in onze economie. Zij zorgen ervoor dat goederen worden aan- en uitgeleverd, dat de containers uit de havens op hun bestemming komen, dat u en ik in de supermarkt onze boodschappen kunnen doen.”

Om deze job uit te voeren, zitten de truckers heel wat uren achter hun stuur om een deftig loon bij elkaar te rijden. Werkdagen van 10 u zijn geen uitzondering. Met een loon van nog geen 11 euro per uur spring je op het einde van de maand dan nog niet ver. Geen wonder dat BTB voluit de campagne fight for 14 van het ABVV steunt. (www.14euros.be)

Dat de job van vrachtwagenchauffeur bovendien  niet de gemakkelijkste is, ondervinden we zelf ook dagelijks in het verkeer. In tegenstelling tot wat iedereen denkt zijn het niet de vrachtwagens die de files veroorzaken. 
Ellenlange files, bouwwerven die de mobiliteit verstoren, verkeersagressie, just in time delivery, …
Het grootste deel van de files (64,9%) wordt nu veroorzaakt door de drukte.
Slechts 0,50% van alle files wordt veroorzaakt door een ongeval met een vrachtwagen en 0,90% door een vrachtwagen met pech.
Toch doen de vrachtwagenchauffeurs elke dag opnieuw hun uiterste best om hun vracht veilig op zijn bestemming te krijgen.

Chauffeur zijn is een vak en dat verdient waardering!

Daarom organiseert BTB op 12 december de Dag van de Vrachtwagenchauffeur.

In elke Belgische provincie trekt een BTB-team al vanaf de vroege uurtjes de baan op om vrachtwagenchauffeurs in de bloemetjes of in dit geval in de chocolaatjes te zetten. Een dikke merci voor de job die zij dag in dag uit doen. Waardering en erkenning voor het werk dat elke dag wordt gedaan, maar spijtig genoeg niet genoeg op waarde wordt geschat.

Neem ook een kijkje op onze website www.dagvandevrachtwagenchauffeur.be

Meer nieuws

Mercedes-Benz laat Actros 1047 km rijden op vloeibare waterstof

Mercedes-Benz laat Actros 1047 km rijden op vloeibare waterstof

Op 26 september hield Mercedes-Benz Trucks een event in Berlijn, waarbij een recordrit met een Mercedes-Benz Actros trekker met brandstofcel van Cellcentric op vloeibare waterstof werd afgesloten. De trekker oplegger combinatie van 40 ton had een traject van de...

Piaggio Porter NP6: Fris gezicht in de stad

Piaggio Porter NP6: Fris gezicht in de stad

Piaggio Porter NP6 met kastopbouw   Beherman Motors, invoerder van de citytrucks van Piaggio Commercial presenteert met de Piaggio Porter NP6 een ideale lichte vrachtwagen voor inzet in stads- en dorpskernen. Naast het standaard chassis-cabinemodel, de pick-up en...

De Lijn zoekt chauffeurs en technici

De Lijn zoekt chauffeurs en technici

De Lijn zet voortdurend alles op alles om nieuwe collega’s aan te trekken. Oktober wordt terug jobdagen-maand. Er werden 900 chauffeurs gezocht voor 2023. De teller van aangeworven chauffeurs dit jaar staat ongeveer op 600. Dat betekent dat er via een aantal...

Onze berichten per jaartal

Wenst u deze nieuwsberichten rechtstreeks in je mailbox te ontvangen?

* indicates required
Share This