43 VDL Citea’s Electric voor Qbuzz in Groningen en Drenthe

Verschenen: 5 maart 2019

VDL Bus & Coach gaat 43 VDL Citea’s Electric leveren aan Qbuzz. De order bestaat uit 11 VDL Citea’s SLFA-180 Electric en 32 VDL Citea’s SLF-120 Electric. Deze e-bussen worden vanaf eind 2019 ingezet op stadslijnen in de steden Emmen, Assen en Groningen. Naast de elektrificatie van het busvervoer in diverse grote steden in Nederland, levert VDL Bus & Coach ook een substantiële bijdrage aan de verduurzaming van het busvervoer in de concessie Groningen Drenthe. Deze order is een mooie aanvulling op de 10 elektrische gelede VDL Citea’s die vanaf eind 2017 rijden op de Q-link buslijnen vanuit de nabije regio naar belangrijke bestemmingen in Groningen Stad.

“Als betrouwbare transitiepartner naar emissieloos openbaar vervoer zijn we zeer verheugd wederom een bijdrage te mogen leveren aan de verdere elektrificatie van het busvervoer in het noorden van Nederland,” aldus Ard Romers, Managing Director VDL Bus & Coach Nederland. “Deze tweede gunning van elektrische bussen, bestaande uit 43 elektrische Citea’s, is een blijk van vertrouwen van Qbuzz in het elektrisch productgamma van VDL en in VDL als leverancier. We zijn trots om samen met onze partner Qbuzz te werken aan een betere leefbaarheid in de noordelijke steden”.

Transitie naar zero emissie openbaar vervoer In juli vorig jaar koos concessieverlener OV-bureau Groningen Drenthe voor Qbuzz als busvervoerder in de provincies Groningen en Drenthe. Een belangrijke reden hiervoor is de ambitie van Qbuzz om het complete busvervoer in deze concessie stapsgewijs te elektrificeren. Door de inzet van elektrische bussen vanaf december 2019 wordt de CO2-uitstoot met 90% gereduceerd. Met de order van 43 elektrische VDL-bussen en de 10 VDL Citea’s SLFA Electric reeds in operatie, heeft VDL Bus & Coach een groot aandeel in de ruime CO2 reductie binnen deze concessie.

VDL Citea’s Electric De 32 VDL Citea’s SLF-120 Electric worden voorzien van een 216 kWh batterijpakket en uitgevoerd in 2-deursconfiguratie. De 11 VDL Citea’s SLFA-180 Electric worden uitgerust met een batterijsysteem van 288 kWh en uitgevoerd in 3-deursconfiguratie. Beide e-busvarianten voor Qbuzz worden uitgevoerd met de nieuwste batterijtechnologie. Middels de pantograaf op het dak kunnen de voertuigen sneller worden geladen. Hierdoor is de operationele beschikbaarheid van de voertuigen optimaal.

Qbuzz Qbuzz is in april 2008 opgericht en een ambitieuze en innovatieve kwaliteitsspeler in de Nederlandse regionale openbaarvervoermarkt. Naast de concessie Groningen Drenthe verzorgt Qbuzz ook het openbaar vervoer in de concessie Regio Utrecht en de concessie DMG (Drechtsteden, Molenlanden en Gorinchem) in Zuid-Holland. Het bedrijf heeft ruim 2.400

medewerkers en vervoert iedere dag ruim 300.000 passagiers met een vloot bestaande uit 780 bussen, 26 trams en 10 treinstellen.

VDL Bus & Coach De kernactiviteiten van VDL Bus & Coach bestaan uit de ontwikkeling, productie, verkoop en after sales service van een breed pakket bussen, touringcars en chassismodules, de om- of uitbouw van mini- en midibussen en de in- en verkoop van gebruikte bussen. VDL Bus & Coach bestaat uit meerdere werkmaatschappijen die gezamenlijk actief zijn op de wereldmarkt. De productie vindt plaats in Nederland en België. Hoog in het vaandel van VDL Bus & Coach staan kwaliteit, veiligheid, duurzaamheid, het milieu, een laag brandstofverbruik, comfort en lage onderhoudskosten. De verkoop van de VDL Bus & Coach producten vindt plaats door middel van een wereldwijd netwerk van eigen vestigingen, importeurs en agenten in meer dan 30 landen. Daardoor kunnen vervoersoplossingen op maat worden aangeboden. Voor after sales service en onderhoud kan de klant rekenen op een vlekkeloos en snel ingrijpen door medewerkers van één van de vele servicepunten. Een zeer omvangrijk distributienetwerk zorgt ervoor dat reserveonderdelen en busgerelateerde artikelen zo snel mogelijk op de plaats van bestemming geleverd worden. VDL Bus & Coach is inmiddels uitgegroeid tot één van de grootste busproducenten in Europa.

VDL Groep VDL Bus & Coach is onderdeel van VDL Groep. VDL Groep, met het hoofdkantoor in Eindhoven, is een internationale industriële onderneming die zich toelegt op de ontwikkeling, productie en verkoop van halffabricaten, bussen en overige eindproducten en de assemblage van personenauto’s. Sinds de oprichting in 1953 is dit familiebedrijf uitgegroeid tot een onderneming met 102 werkmaatschappijen, verspreid over 20 landen, met ruim 16.000 medewerkers en een jaaromzet van 5,973 miljard euro in 2018. De kracht van VDL Groep zit in de onderlinge samenwerking tussen de bedrijven.

 

Meer nieuws

Linde lanceert multi-inzetbare stapelaars voor nauwe ruimtes

Linde lanceert multi-inzetbare stapelaars voor nauwe ruimtes

Hoogheffende trucks voor magazijnen en productieruimtes Begin juli bracht Linde MH zijn nieuwe L10 - L16 B stapelaars op de markt. Deze compacte meeloopuitvoeringen hebben een hefhoogte tot 5,47 meter en een draagvermogen tot 1,0 à 1,6 ton, en zijn geschikt voor een...

Tolbox UTA One® next ondersteunt nu het Slowaakse tolsysteem

Tolbox UTA One® next ondersteunt nu het Slowaakse tolsysteem

Deze oplossing is de meest uitgebreide EETS-toloplossing op de markt, met 18 tolsystemen in 16 landen Ondersteuning voor extra tolsystemen in ontwikkeling UTA Edenred, een toonaangevende aanbieder van mobiliteitsdiensten in Europa en een bedrijf van Edenred, heeft...

Onze berichten per jaartal

Wenst u deze nieuwsberichten rechtstreeks in je mailbox te ontvangen?

* indicates required
Share This