Accijnsverlaging doet kostprijs transport niet dalen. Doorrekenen blijft de boodschap.

Verschenen: 17 maart 2022

De federale regering heeft beslist om de accijnzen op diesel te verlagen met 0,175 €/l.

Dit is uiteraard goed nieuws voor eenieder die zijn dieselfactuur dag na dag zag stijgen.

Voor de transportsector lost deze accijnsverlaging het probleem echter niet op. Voor vrachtwagens van meer dan 7,5 ton met een professionele diesel verandert dit niets aan de kostprijs. Enkel de voorfinanciering van de accijns daalt een stukje. 

Niettegenstaande de maatregelen van de regering blijft de impact van de dieselprijs op de kostprijs van een transport ongewijzigd.

Van zodra de dieselprijs 1,7 euro bereikt, heeft de regering ook beslist dat het cliquetsysteem in werking treedt en zullen de accijnzen opnieuw stijgen.

Wanneer het cliquetsysteem in voege treedt, is het dan wel van essentieel belang dat ook het niveau van de professionele diesel opnieuw mee evolueert.

Is dit niet het geval dan betekent dit dat de impact van de dieselprijs op de kostprijs ook groter wordt. In om het even welk scenario heeft de vervoerder geen andere keuze dan alle kostprijsstijgingen integraal en zo snel mogelijk aan de klant door te rekenen.

Meer nieuws

Stockdeals bij Hedin Automotive Truck Center.

Stockdeals bij Hedin Automotive Truck Center.

Meer voorraad, meer voordelen. Geniet t.e.m. 30 april nog van uitzonderlijke stockdeals bij Hedin Automotive. Tijdens die periode kunt u terecht in alle Mercedes-Benz Truck Centers van de dealergroep voor exclusieve voorraadvoordelen. Dat Hedin Automotive een vaste...

Onze berichten per jaartal

Wenst u deze nieuwsberichten rechtstreeks in je mailbox te ontvangen?

* indicates required
Share This