Bestuurdersplaats in nieuwe vrachtwagengeneratie van MAN bekroond met Red Dot Award

Verschenen: 13 augustus 2020

De nieuwe vrachtwagengeneratie van MAN werd onlangs in de befaamde Red Dot Award: Brands & Communication Design 2020 bekroond met een Red Dot voor de intuïtieve bediening van haar digitale werkplaats. De 24 internationale juryleden waren erg te spreken over de consistente bestuurder- en praktijkgerichte interactie tussen de weergave- en bedieningselementen in vorm, idee en effect.

Bestuurdersplaats van nieuwe generatie MAN-vrachtwagens wint Red Dot Award

Red Dot-jury overtuigd door bestuurder- en praktijkgericht weergave- en bedieningsconcept

MAN hield bij de ontwikkeling van zijn nieuwe vrachtwagengeneratie rekening met de feedback van 700 bestuurders.

“Ik wil de winnaars van de Red Dot Award oprecht feliciteren met deze bekroning. Door deze onderscheiding in de wacht te slepen, hebben ze bewezen dat hun werk een hoge designkwaliteit bezit. Ze lieten een sterk veld van internationale deelnemers achter zich dankzij hun overtuigende prestaties en ze mogen terecht trots zijn op zichzelf en hun verwezenlijking”, aldus professor Dr. Peter Zec, oprichter en CEO van Red Dot.

“Toen MAN zijn nieuwe vrachtwagengeneratie ontwikkelde, moest de bestuurder van bij het begin betrokken zijn bij en centraal staan in het proces. Alleen zo konden wij als fabrikant te weten komen wat ze echt nodig hebben. We hebben heel wat positieve feedback gekregen van klanten en de gespecialiseerde pers en deze fantastische prijs onderstreept nog maar eens dat we op de goede weg zijn”, verklaarde Dr. Andreas Tostmann, voorzitter van de Raad van Bestuur van MAN Truck & Bus, die zich erg opgetogen toonde met de Red Dot Award. Tijdens de ontwikkeling van zijn nieuwe vrachtwagengeneratie heeft MAN meer dan 700 vrachtwagenbestuurders betrokken bij diverse model-simulator- en praktijktests, waardoor hun gebruikerseisen werden geïntegreerd in het ontwerp van de bestuurdersplaats. Die plaats is opgebouwd rond drie onafhankelijk bedienbare systemen: het instrumentenbord, het infotainment- en navigatiesysteem met een scherm tot 12,3″ en de innovatieve MAN SmartSelect-bediening, en tot slot de geïntegreerde afstandsbediening om de comfort- en entertainmentfuncties te bedienen vanuit de slaapzone. Elk systeem heeft zijn eigen vrachtwagenspecifieke bedieningslogica en is tegelijk geïntegreerd in het holistische interactieconcept.

De bestuurdersplaats, ontworpen volgens de nieuwste en consistente ontwerpcriteria, stelt de bestuurder in staat om de talloze rijhulp- en comfortsystemen van de nieuwe generatie MAN-vrachtwagens intuïtief te bedienen en zo zijn voertuig veilig en efficiënt te besturen. Alle bedieningselementen zijn zo ontworpen dat ze de aandacht van de bestuurder niet afleiden van wat er op de weg gebeurt. De weergave- en bedieningsniveaus zijn van elkaar gescheiden zodat de visuele informatie zich zo dicht mogelijk bij het gezichtsveld van de bestuurder bevindt, terwijl de bedieningselementen bij een comfortabele zitpositie binnen handbereik staan. Een voorbeeld hiervan is de MAN SmartSelect-knop, die er met zijn draai- en drukbediening voor zorgt dat de bestuurder zijn blik zo min mogelijk van de weg hoeft af te wenden wanneer hij de infotainment- en navigatiemenu’s bedient.

Nog een belangrijk criterium bij de ontwikkeling van de bestuurdersplaats voor de nieuwe generatie MAN-vrachtwagens was dat ze elke bestuurder, ongeacht zijn leeftijd, ervaring of technische kennis, snel en eenvoudig hetzelfde hoge gebruikscomfort kon bieden. Met haar doordachte en praktijkgerichte bestuurdersplaats levert de nieuwe generatie MAN-vrachtwagens een blijvende bijdrage aan de vereenvoudiging van het dagelijkse werk van de vrachtwagenbestuurder.

Meer nieuws

Voet aan grond dankzij uitbreiding wet Maritieme Beveiliging

Voet aan grond dankzij uitbreiding wet Maritieme Beveiliging

Minister van Justitie en Noordzee Paul Van Tigchelt en Grobbendonks burgemeester Marianne Verhaert bezoeken binnenvaartterminal Van Moer Logistics in kader van nieuwe wetgeving voor beveiliging van binnenvaart en havenbedrijven Naar aanleiding van de recent...

Onze berichten per jaartal

Wenst u deze nieuwsberichten rechtstreeks in je mailbox te ontvangen?

* indicates required
Share This