Bijdragen aan de leefbare stad en verduurzamen van openbaar vervoer: ‘Zero compromise’ wordt de nieuwe norm voor VDL Bus & Coach

Verschenen: 3 juni 2021

De introductie van de nieuwe generatie VDL Citea’s is het antwoord van VDL Bus & Coach op de uitdagingen van het openbaar vervoer van morgen. Waar de afgelopen jaren ‘Aiming for Zero’ de ambitie was, is zero emissie nu inmiddels de norm voor de leefbare stad. Dit vraagt om nieuwe technologieën en een andere manier van denken. VDL’s nieuwe Citea busconcept brengt oplossingen zonder compromissen.

“In de wereld van vandaag evolueert mobiliteit voortdurend naar nieuwe ontwikkelingen”, verklaart Marcel Jacobs, Commercieel directeur van VDL Bus & Coach. “Het is nu algemeen aanvaard dat elektrisch openbaar vervoer de nieuwe standaard is, met grote voordelen voor steden, mensen en het milieu. De nieuwe generatie Citea’s helpt de klanten van VDL Bus & Coach om hun exploitatie op de meest rendabele manier uit te voeren. Op een betrouwbare en efficiënte manier, zonder concessies of compromissen aan het voertuig en zijn mogelijkheden. Datzelfde geldt voor de werking van emissievrije bussen in de toekomst.”

Zero Compromise

VDL Bus & Coach kantelt haar claim van ‘Aiming for Zero’ naar ‘Zero Compromise’, waarbij ‘zero’ een dubbele dimensie krijgt. Jacobs legt uit: “Het is een verwijzing naar zowel nul uitstoot als naar het feit dat we met de nieuwe generatie Citea’s geen compromissen hoeven te sluiten of concessies hoeven te doen bij het bereiken van de zero emissie doelstellingen, samen met alle betrokken stakeholders bij dit proces.”

Sterke verbeteringen

De nieuwe generatie Citea’s heeft een volledig elektrische aandrijflijn. De batterijpakketten zijn geïntegreerd in de vloer, waardoor er meer passagiersruimte is en het zwaartepunt van de bus lager komt te liggen, met een stabielere wegligging tot gevolg. Voor deze nieuwe generatie elektrische stadsbussen, heeft VDL Bus & Coach een composieten zijwand ontwikkeld die bestaat uit één stuk. Dat veroorzaakt minder trillingen, reduceert de geluidsoverlast en heeft een goede isolatiewaarde, wat uiteindelijk bijdraagt aan het comfort voor de reiziger.

Alex de Jong, Business Manager Openbaar Vervoer: “In het afgelopen decennium zijn wij uitgegroeid tot frontrunner in Europa op het gebied van e-mobility, met inmiddels meer dan 100 miljoen elektrische kilometers aan ervaring. Toen anderen er nog over praatten, zijn wij in 2013 al begonnen met de eerste elektrische Citea. Het pionieren heeft ons als transitiepartner veel kennis en expertise gebracht: van het implementeren van laadinfrastructuur tot het organiseren van trainingen. Die kennis hebben we de afgelopen jaren allemaal gebruikt voor de ontwikkeling van ons nieuwe busconcept. Op het gebied van duurzaamheid, efficiency en veiligheid hebben wij daardoor ook sterke verbeteringen doorgevoerd.”

Launch nieuwe Citea’s

VDL Bus & Coach kondigde eind vorig jaar aan dat de nieuwe Citea’s tijdens Busworld 2021 voor het eerst te zien zouden zijn. De grootste busbeurs van Europa, die in oktober zou plaatsvinden in Brussels Expo, gaat echter niet door. Dat maakte de organisatie eind maart wereldkundig.

“Busworld was natuurlijk de ideale gelegenheid geweest om het nieuwe busconcept aan de wereld te tonen”, zegt Jacobs. “Door de omvang van het evenement en de lange voorbereidingen die nodig zijn voor een dergelijk evenement was de enige juiste beslissing echter om het te annuleren. Omdat de lancering van het nieuwe Citea concept te belangrijk is, willen we nu ons eigen lanceringsevenement organiseren. Om de kans te vergroten dat we een fysiek evenement kunnen organiseren, wat volgens mij ons aller voorkeur heeft, willen wij dit evenement dit najaar houden. Hopelijk kunnen wij in november pers, klanten en medewerkers ontvangen. Meer details volgen zodra we hier meer informatie over hebben.”

Productgamma

Tijdens het eigen launch event zal VDL Bus & Coach twee type voertuigen laten zien: de LF-122 en LF-181 (beiden low floor). Het nieuwe Citea productgamma bestaat verder nog uit de LE-122, LE-135 en LE-149 (allemaal low entry).

De nieuwe Citea range voldoet aan elke bestaande vraag uit de markt: elk model biedt een oplossing zonder compromissen als het gaat om duurzaamheid, technologie, passagierscomfort en -capaciteit, ergonomie, range, flexibiliteit, veiligheid en Total Cost of Ownership. Dit betekent meer flexibiliteit en efficiëntie dankzij het uitgebreide gamma dat aan de eisen van elke klant voldoet.

Meer nieuws

Mercedes-Benz laat Actros 1047 km rijden op vloeibare waterstof

Mercedes-Benz laat Actros 1047 km rijden op vloeibare waterstof

Op 26 september hield Mercedes-Benz Trucks een event in Berlijn, waarbij een recordrit met een Mercedes-Benz Actros trekker met brandstofcel van Cellcentric op vloeibare waterstof werd afgesloten. De trekker oplegger combinatie van 40 ton had een traject van de...

Piaggio Porter NP6: Fris gezicht in de stad

Piaggio Porter NP6: Fris gezicht in de stad

Piaggio Porter NP6 met kastopbouw   Beherman Motors, invoerder van de citytrucks van Piaggio Commercial presenteert met de Piaggio Porter NP6 een ideale lichte vrachtwagen voor inzet in stads- en dorpskernen. Naast het standaard chassis-cabinemodel, de pick-up en...

De Lijn zoekt chauffeurs en technici

De Lijn zoekt chauffeurs en technici

De Lijn zet voortdurend alles op alles om nieuwe collega’s aan te trekken. Oktober wordt terug jobdagen-maand. Er werden 900 chauffeurs gezocht voor 2023. De teller van aangeworven chauffeurs dit jaar staat ongeveer op 600. Dat betekent dat er via een aantal...

Onze berichten per jaartal

Wenst u deze nieuwsberichten rechtstreeks in je mailbox te ontvangen?

* indicates required
Share This