Bobcat viert 60-jarige bestaan van de verreikerfabriek in Pontchâteau

Verschenen: 6 september 2023

Dit jaar viert Bobcat het 60-jarige bestaan van de fabriek in Pontchâteau, waar de Bobcat-verreikers ontwikkeld en geproduceerd worden. De geschiedenis van de fabriek gaat terug naar het begin van de 20e eeuw toen Joseph Sambron zijn schoolbankenfabriek ombouwde naar een productiebedrijf voor landbouwapparatuur en fietsen. In 1920 produceerde de fabriek bloemmolens en fruitpersen en er werkten honderden medewerkers. Toen Joseph met pensioen ging, startte zijn zoon Maurice met de productie van mini-dumpers. Daarvan verkocht hij meer dan 50.000 exemplaren. In 1963 werd de huidige fabriek in Pontchâteau gebouwd voor de fabricage van offroad dumpers en vorkheftrucks.
Tegenwoordig is de fabriek in Pontchâteau vooral bekend door de productie van verreikers, die begin jaren ’80 onder het merk Sambron op de markt gebracht werden. De fabriek werd in 1986 overgenomen door de Fayat Group waarna de naam in FDI Sambron veranderde, dat hydrostatische verreikers produceerde. In 2000 werd FDI Sambron overgenomen door het Amerikaanse bedrijf Ingersoll-Rand, dat toen tevens eigenaar was van Bobcat. Zodoende veranderde FDI Sambron in Bobcat France. In 2007 werd Bobcat overgenomen door de Zuid-Koreaanse DOOSAN-groep, waardoor de fabriek onderdeel werd van Doosan Bobcat EMEA.
 
Dertigduizend verreikers
In 2023 bereikte de fabriek in Frankrijk een belangrijke mijlpaal toen de 111.000e machine werd geproduceerd, waarvan ongeveer 30.000 verreikers in het bekende wit-oranje Bobcat-design.
“Onze huidige verreiker-lijn bestaat uit 14 modellen op vijf platforms die we leveren aan de landbouw en de bouw- en verhuursector. Een dergelijk uitgebreide portfolio ontwikkelen is alleen mogelijk dankzij een ervaren engineeringteam, dat alle Europese ontwikkelingen op het gebied van verreikers nauwlettend volgt en bijdraagt aan technologische innovatie. Het grootste gedeelte van onze productie, meer dan 80%, is bestemd voor de export”, zegt Philippe Marescot, manager van de fabriek in Pontchâteau.
Regionale werkgelegenheid
Met de groei van de productie nam ook het aantal medewerkers toe. Dat verdubbelde de afgelopen 10 jaar naar meer dan 420 medewerkers. De burgemeester van Pontchâteau, Danielle Cornet, weet hoe belangrijk de fabriek is als regionale werkgever. Meer dan 50% van de medewerkers woont binnen een straal van 20 km van de fabriek en werkt in de productie, de administratie en R&D.
Catherine Perio, boekhoudster bij Bobcat in Pontchâteau, is al meer dan zesendertig jaar in dienst en verklaart haar langdurige dienstverband door de continue groei van het bedrijf en de prettige werkomgeving. De baan en de behulpzame, vriendelijke collega’s geven haar nog steeds voldoening – zelfs na bijna vier decennia.
Investeringen
“De afgelopen tien jaar is er voor een bedrag van ongeveer 30 miljoen euro geïnvesteerd in nieuw, gekwalificeerd personeel, R&D en de verbouwing van de faciliteiten. Dankzij deze investeringen is de capaciteit van de fabriek in Pontchâteau vergroot om te kunnen voldoen aan de wensen van de markt en om de groei voort te zetten”, zei Philippe Marescot.

Meer nieuws

Mercedes-Benz laat Actros 1047 km rijden op vloeibare waterstof

Mercedes-Benz laat Actros 1047 km rijden op vloeibare waterstof

Op 26 september hield Mercedes-Benz Trucks een event in Berlijn, waarbij een recordrit met een Mercedes-Benz Actros trekker met brandstofcel van Cellcentric op vloeibare waterstof werd afgesloten. De trekker oplegger combinatie van 40 ton had een traject van de...

Piaggio Porter NP6: Fris gezicht in de stad

Piaggio Porter NP6: Fris gezicht in de stad

Piaggio Porter NP6 met kastopbouw   Beherman Motors, invoerder van de citytrucks van Piaggio Commercial presenteert met de Piaggio Porter NP6 een ideale lichte vrachtwagen voor inzet in stads- en dorpskernen. Naast het standaard chassis-cabinemodel, de pick-up en...

De Lijn zoekt chauffeurs en technici

De Lijn zoekt chauffeurs en technici

De Lijn zet voortdurend alles op alles om nieuwe collega’s aan te trekken. Oktober wordt terug jobdagen-maand. Er werden 900 chauffeurs gezocht voor 2023. De teller van aangeworven chauffeurs dit jaar staat ongeveer op 600. Dat betekent dat er via een aantal...

Onze berichten per jaartal

Wenst u deze nieuwsberichten rechtstreeks in je mailbox te ontvangen?

* indicates required
Share This