Dachser neemt Zweedse Frigoscandia AB over

Verschenen: 22 december 2023

Dachser versterkt zijn Food Logistics-netwerk in Europa en tilt de samenwerking met Frigoscandia naar een hoger niveau.

Dachser heeft de toonaangevende full-service dienstverlener op het gebied van temperatuur gecontroleerde en diepvries-voedsellogistiek in de Scandinavische regio, Frigoscandia AB, met hoofdkantoor in Helsingborg, Zweden, overgenomen. De overname moet nog worden goedgekeurd door de Europese mededingingsautoriteiten.

Dachser neemt Frigoscandia AB over van Mutares SE & Co.KGaA, een private equity investeerder, om de geografische dekking van het European Food Network verder te versterken. De transactie zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2024 worden afgerond.

Frigoscandia’s 1.300 medewerkers bevinden zich voornamelijk in de kernmarkt Zweden, maar ook in Denemarken, Noorwegen, Finland en Nederland. De omzet van het bedrijf zal tegen 2023 zo’n 300 miljoen euro bedragen. Het bedrijf werd opgericht in 1948 en is nu de toonaangevende full-service dienstverlener in zowel temperatuur gecontroleerde als diepvriesvoedsellogistiek in de Scandinavische regio. Het bedrijf kan afzetleveringen verzorgen met een fijnmazig en hoogwaardig netwerk via drie bedrijfssegmenten:

  • Binnenlands vervoer Zweden omvat een landelijk transportnetwerk met een vloot van ongeveer 500 voertuigen, waarvan 260 eigen voertuigen.
  • Internationaal vervoer bestrijkt 51 markten wereldwijd via wegvervoer en lucht- en zeevracht.
  • Warehousing omvat 12 warehouses in Zweden en 3 warehouses in Noorwegen.

De toetreding van Frigoscandia als partner in het European Food Network in 2019 onderstreept het kwaliteitsleiderschap van het bedrijf op het gebied van voedsellogistiek in de strategisch belangrijke Noord-Europese markten. In de loop van dit partnerschap hebben beide bedrijven een betrouwbare samenwerking opgebouwd die hun sterke culturele gelijkenis weerspiegelt.

Versterking van Dachser’s positie als een van de toonaangevende Europese aanbieders van voedsellogistiek

We zijn erg trots om Frigoscandia over te nemen en onze langdurige strategische samenwerking naar het volgende niveau te brengen. Hiermee verbreden we niet alleen ons eigen Dachser Food Logistics naar de Scandinavische markten, maar versterken we ook onze positie als een van de toonaangevende Europese aanbieders in de voedingsmiddelenlogistiek,” zegt Burkhard Eling, CEO van Dachser. “Onze focus blijft liggen op autonome en duurzame groei. Daarnaast hebben we dit jaar onze aanwezigheid in belangrijke markten als de Benelux, Oceanië, Zuid-Afrika, Italië en nu ook Scandinavië versterkt door gerichte overnames.”

Na afronding van de transactie zal Frigoscandia volledig worden geïntegreerd in het Dachser Food Logistics Network. Het zal rapporteren aan Alexander Tonn, COO Road Logistics en Managing Director van DACHSER Food Logistics, met ingang van 1 januari 2024. “De overname van Frigoscandia is een belangrijke stap om onze groei te versnellen – vooral in Scandinavië”, zegt Tonn: “Met deze overname zullen onze klanten in Scandinavië en Europa nog meer profiteren van onze hoogwaardige distributiecapaciteit. Onze geschiedenis heeft bewezen dat beide partners betrouwbaarheid en kwaliteit hoog in het vaandel hebben staan. De medewerkers van Frigoscandia zijn onze bewakers van continuïteit en expertise in Food Logistics voor de Scandinavische markten. We zijn verheugd hen te verwelkomen in de Dachser-familie.”

Frigoscandia’s CEO, Peter Haveneth, zal samen met zijn bewezen en succesvolle managementteam het bedrijf blijven leiden. “We hebben al een gevestigde succesvolle samenwerking met Dachser, als onderdeel van het European Food Network, dat 34 landen bedient. Deze verandering van eigenaar is een natuurlijke stap en is in lijn met ons bedrijfsplan om ons netwerk verder te versterken en ons te positioneren voor de toekomst. We sluiten ons aan bij een bedrijf dat bekend staat om zijn strategische oriëntatie op de lange termijn. Lid worden van de Dachser-familie biedt ons de beste voorwaarden voor verdere operationele groei en om onze klanten het hoogste niveau van betrouwbaarheid en kwaliteitsnormen te blijven bieden,” legt Haveneth uit.

Geen dubbele structuren

De overname van Frigoscandia heeft geen gevolgen voor het European Food Network in Denemarken, dat gedekt blijft door de bewezen diensten van de Deense logistieke dienstverlener H.P. Therkelsen. De setting voor Nederland in het European Food Network met Müller Fresh Foods Logistics blijft ook ongewijzigd. De overname van Frigoscandia door Dachser levert een zeer complementaire opzet op voor beide organisaties, aangezien Dachser’s Food Logistics business line momenteel geen eigen aanwezigheid heeft in Zweden, Noorwegen of Finland. Daarom zal de transactie niet leiden tot dubbele structuren en alle medewerkers van Frigoscandia AB zullen na afronding van de overname overgaan naar Dachser.

Uitbreiding van Dachser’s aanwezigheid op de Scandinavische markten

Dachser is sinds 2005 actief op de Scandinavische markten met een eigen regionale organisatie – vertegenwoordigd door de business line European Logistics (industriële en consumentengoederen) en de business field Air & Sea Logistics. Het bedrijf heeft 13 vestigingen in Denemarken, Zweden, Finland en Noorwegen. Inclusief Frigoscandia heeft Dachser nu ongeveer 2.000 mensen in dienst in de regio.

Meer nieuws

Linde lanceert multi-inzetbare stapelaars voor nauwe ruimtes

Linde lanceert multi-inzetbare stapelaars voor nauwe ruimtes

Hoogheffende trucks voor magazijnen en productieruimtes Begin juli bracht Linde MH zijn nieuwe L10 - L16 B stapelaars op de markt. Deze compacte meeloopuitvoeringen hebben een hefhoogte tot 5,47 meter en een draagvermogen tot 1,0 à 1,6 ton, en zijn geschikt voor een...

Tolbox UTA One® next ondersteunt nu het Slowaakse tolsysteem

Tolbox UTA One® next ondersteunt nu het Slowaakse tolsysteem

Deze oplossing is de meest uitgebreide EETS-toloplossing op de markt, met 18 tolsystemen in 16 landen Ondersteuning voor extra tolsystemen in ontwikkeling UTA Edenred, een toonaangevende aanbieder van mobiliteitsdiensten in Europa en een bedrijf van Edenred, heeft...

Onze berichten per jaartal

Wenst u deze nieuwsberichten rechtstreeks in je mailbox te ontvangen?

* indicates required
Share This