DAF start levering van volledige elektrische LF Electric

Verschenen: 15 september 2022

DAF Trucks is begonnen met de uitlevering van zijn zero emission LF Electric distributietrucks voor stedelijke toepassingen. De eerste DAF LF Electric is bestemd voor de Nederlandse logistieke dienstverlener Nabuurs, die de 
truck gaat inzetten voor bevoorrading van horecazaken van Bierbrouwerij AB InBev in Groningen. 

DAF was in 2018 de eerste Europese truckfabrikant die een volledig elektrische truck op de markt bracht: de CF Electric. Dit voertuig biedt een volledig elektrisch bereik van zo’n 200 kilometer. Door slim te plannen en (de batterijen) te laden, leggen deze EV-trucks bij klanten tot zo’n 500 volledig elektrische kilometers per dag af.

LF Electric voor distributietransport 
Daar waar de CF Electric zich richt op bijvoorbeeld regionale bevoorrading van supermarkten en het ophalen van huisvuil, is de LF Electric door zijn meer compacte afmetingen bij uitstek geschikt voor lichtere distributietaken. De LF Electric is leverbaar als een 19-tons bakwagen (wielbasis van 5,30 of 5,85 meter) voor een bruto laadvermogen van 11.700 kilo.

Een keer opladen per dag
De zero emission truck heeft een elektromotor van 260 kW (370 kW piekvermogen), die wordt gevoed door een duurzame kobalt- en magnesiumvrije lithium-ijzer-fosfaat-batterij (LFP) van 282 kWh (252 kWh effectief). Dat geeft de LF Electric een actieradius van tot wel 280 kilometer, ruim voldoende voor de dagelijkse inzet op de routes die in de stedelijke distributie gebruikelijk zijn. 

Slow én fast charging
Bijzonder aan de DAF LF Electric is het ‘Combined Charging System’. Hierdoor kan de batterij met slow charging (400V AC, 22 kW, 3 fasen) in 6,5 uur van 20% naar 80% worden opgeladen. Het volledig opladen (0% tot 100%) duurt tot 12 uur. Fast charging (650V DC, 150 kW) is ook mogelijk. In slechts 60 minuten wordt de batterij dan van 20% tot 80% opgeladen – of in 2 uur van helemaal leeg naar helemaal vol.

Nabuurs
Nabuurs werd in 1962 opgericht en is gespecialiseerd in het bevoorraden van winkels, supermarkten en horeca. De onderneming uit Haps heeft 20 vestigingen door heel Nederland en biedt integrale logistieke oplossingen. De vloot van het familiebedrijf bestaat uit 350 vrachtwagens. Nabuurs heeft zo’n 1.000 medewerkers. 

Ervaring opdoen 
De ingebruikname van de LF Electric dient voor Nabuurs twee doelen, stelt Dolf Hubertus, fleetmanager bij de logistieke dienstverlener. “Het Groningse stadsbestuur maakt tempo met ‘zero emission stadslogistiek’. Met de DAF LF Electric zijn we klaar voor de ambities die de stad heeft. Tegelijk willen we als onderneming ervaring opdoen met elektrisch rijden: wat betekent dat voor de planning, bijvoorbeeld?”

Snel én langzaam laden
Dat de LF Electric zowel snel als langzaam kan worden opgeladen, is voor Nabuurs een enorm pluspunt, geeft Hubertus aan. “We hoeven nu nog niet te investeren in prijzige DC-oplaadfaciliteiten. Het voertuig kan aan het einde van de dag aan een reguliere 22 kWh-oplader en is de volgende ochtend weer klaar voor gebruik.”

Biermerk Bud 100% hernieuwbare elektriciteit
De eerste afgeleverde LF Electric zal worden ingezet voor het bevoorraden van de horeca in Groningen. Nabuurs doet dat in opdracht van Bierbrouwerij AB InBev, die met de LF Electric ook de CO2-uitstoot van zijn transportketen wil terugdringen. Ralf Kox, Logistiek Manager bij Bierbrouwerij AB InBev: “Onze ambitie is om in 2040 wereldwijd volledig ‘Net Zero’ te zijn. CO2-reductie in transport is een belangrijke pijler. Bud wordt met 100 procent hernieuwbare elektriciteit gebrouwen en vanaf nu in de stad Groningen ook volledig elektrisch naar de horeca gebracht.”

DAF Trucks is begonnen met de uitlevering van de zero emission LF Electric distributietruck. Het eerste exemplaar gaat rijden bij logistieke dienstverlener Nabuurs, in opdracht van Bierbrouwerij AB InBev.

Meer nieuws

Mercedes-Benz laat Actros 1047 km rijden op vloeibare waterstof

Mercedes-Benz laat Actros 1047 km rijden op vloeibare waterstof

Op 26 september hield Mercedes-Benz Trucks een event in Berlijn, waarbij een recordrit met een Mercedes-Benz Actros trekker met brandstofcel van Cellcentric op vloeibare waterstof werd afgesloten. De trekker oplegger combinatie van 40 ton had een traject van de...

Piaggio Porter NP6: Fris gezicht in de stad

Piaggio Porter NP6: Fris gezicht in de stad

Piaggio Porter NP6 met kastopbouw   Beherman Motors, invoerder van de citytrucks van Piaggio Commercial presenteert met de Piaggio Porter NP6 een ideale lichte vrachtwagen voor inzet in stads- en dorpskernen. Naast het standaard chassis-cabinemodel, de pick-up en...

De Lijn zoekt chauffeurs en technici

De Lijn zoekt chauffeurs en technici

De Lijn zet voortdurend alles op alles om nieuwe collega’s aan te trekken. Oktober wordt terug jobdagen-maand. Er werden 900 chauffeurs gezocht voor 2023. De teller van aangeworven chauffeurs dit jaar staat ongeveer op 600. Dat betekent dat er via een aantal...

Onze berichten per jaartal

Wenst u deze nieuwsberichten rechtstreeks in je mailbox te ontvangen?

* indicates required
Share This