DAF XD en XF Electric in proefproject voor emissieloze langeafstandstrucks

Verschenen: 6 december 2023

Geïnitieerd door de Britse overheid en Innovate UK

De DAF XD Electric en DAF XF Electric gaan deelnemen aan een proefproject voor emissieloos transport over de lange afstand in het Verenigd Koninkrijk. Het initiatief wordt gefinancierd door de Britse overheid en uitgevoerd in samenwerking met Innovate UK. Het ‘Zero Emission HGV and Infrastructure Demonstrator programme’ loopt vijf jaar.

De Britse overheid en Innovate UK – een overheidsinstantie die innovatieve projecten ondersteunt – willen met het programma zowel volledig elektrisch transport over de lange afstand op gang brengen als een openbare oplaadinfrastructuur voor trucks uitrollen.

Emissieloze trucks
De DAF XD en XF Electric trekkers zullen worden ingezet bij grote vervoerders. Onder andere Maritime Transport, Marks & Spencer, Menzies, Royal Mail en Eddie Stobart nemen deel aan het proefproject.

Het ‘Zero Emission HGV and Infrastructure Demonstrator programme’ volgt op de afronding van de recente Battery Electric Truck Trial (BETT), waarbij 20 DAF LF Electric voor stadsdistributie werden ingezet door overheidsinstanties, waaronder de National Health Service (NHS) en lokale autoriteiten. Het positieve resultaat van de proef bevestigt DAF’s reputatie als toonaangevende fabrikant van elektrische trucks.

‘Grote kans’
“Dit overheidsinitiatief biedt DAF een grote kans om de inzetbaarheid van elektrische, zware trucks voor de lange afstand aan te tonen en te stimuleren,” aldus David Kiss, Managing Director van DAF Trucks UK. “In het Verenigd Koninkrijk zijn GCW’s van 42 ton toegestaan voor emissieloze 5-assige combinaties. De Nieuwe Generatie DAF XD Electric en XF Electric zijn de ideale keuze voor wagenparken die elektrificeren. De trucks hebben een actieradius van tot 500 km per oplaadbeurt. Daardoor zijn zelfs afstanden van 1.000 km per dag mogelijk als tussendoor wordt snelgeladen met 325 kW.”

Fotobijschrift
De DAF XD Electric en DAF XF Electric nemen deel aan een proefproject in het Verenigd Koninkrijk met elektrische voertuigen voor transport over de lange afstand.

Meer nieuws

Eerste trucks in Dachser-kleuren voor Müller Fresh Food Logistics

Eerste trucks in Dachser-kleuren voor Müller Fresh Food Logistics

Müller Fresh Food Logistics voegt eerste trucks in Dachser-kleuren aan wagenpark toe Müller Fresh Food Logistics, de logistieke dienstverlener gespecialiseerd in voedingsmiddelendistributie, heeft zes Euro 6 trucks van MAN volledig in Dachser-kleuren aangeschaft. Het...

DAF Trucks Vlaanderen uitgeroepen tot ‘Factory of the Future’

DAF Trucks Vlaanderen uitgeroepen tot ‘Factory of the Future’

DAF Trucks Vlaanderen is bekroond tot ‘Factory of the Future’. De prestigieuze onderscheiding is een erkenning van de indrukwekkende ontwikkeling van DAF’s cabine- en assenfabriek in het Belgische Westerlo. De hypermoderne en technologisch geavanceerde...

Onze berichten per jaartal

Wenst u deze nieuwsberichten rechtstreeks in je mailbox te ontvangen?

* indicates required
Share This